Melek Yatırımcılık

melek yatırımcı

Melek Yatırımcı Nedir?

Melek yatırımcılar, en basit hali ile start-up’lara yatırım yapan, bu işletmelerin büyümeleri ve gelişimleri için sermaye sağlayan kişilerdir.

Herhangi bir sektöre ait özgün, farklı, özellikle inovasyon ve teknoloji içerikli bir fikriniz var ise bu fikrin bir an önce şirketleşip sonrasında da doğru bir şekilde yatırım bulunup büyümeye ihtiyacı olacaktır. İşte bu süreç içinde melek yatırımcının rolü başlıyor.

melek yatırımcı

 

Peki, melek yatırımcı nasıl bulunur? Ne zaman devreye alınmalı? ve ne kadar etkin bir şekilde sisteminiz içinde yer bulması sağlanmalı?

Türkiye’de ve İstanbul’da Keiretsu Forum dışında özellikle şirket Galata Business Angels, Starters Hub ya da İstanbul Startup Angel gibi, startupların destek bulduğu önemli melek ağları var. Bu melek yatırım ağlarının en çok üzerinde durduğu konulardan bir tanesi birinci dereceden start-up’ların düzgün bir şekilde büyümelerini sağlamak ve global dünyaya açılmalarına önayak olmak. O yüzden melek yatırım ağının aslında sizden ne beklediğini daha çabuk öğrenirseniz çok daha hızlı bir şekilde, belli bir sinerji yakalayıp büyüyebilirsiniz.

melek yatırımcı

 

Melek yatırım ağının sizin için sadece yatırım anlamında can suyu oluşturması yeterli değil. Aslında yatırımcının gözünden görerek girişimcinin kendi yapılandırılması en önemli sırlardan bir tanesi. Melek yatırımcı elbette ki; fikrin farklı, özel, ama karlı olabilecek, özellikle kısa zamanda exit yapabilecek ve bu anlamda para kazanabileceği yatırımı arar. Bu yatırım aynı zamanda bulduğu şirketlerin veya bulduğu ekosistemin içinde organik büyümeye de destek olabilecek şirketler olmasını tercih eder.

Gerçek melek yatırımcılara baktığımızda, melek yatırımcı ağları içinde kurumsal büyük firmaların da aslında var olduğunu, bu yapı içinde bu start-up’ların gelmiş olduğu inovasyon ile şirketlerin daha çabuk büyüyebilecekleri, açık inovasyonu sağlayabilecekleri ortamda daha çabuk entegre olduklarını görüyoruz. İşte o yüzden asıl aranması gereken özelliklerden bir tanesi olarak en kısa zamanda firmanın finansal yapısının yapılandırılıp, en önemli noktalarda satış politikalarının belirlenip, sonrasında da piyasaya girip bunun belli bir süreç içinde öngörü sağlayacak bir projection, bir bütçeleme ve belli bir şekilde yapılandırma sunabileceğiniz bir dosyanızın olması lazım.

melek yatırımcı

 

1)Bireysel Özellikler

Bunun yanında yatırım yapılacak kişinin de bireysel özellikleri çok önemli. En çok aranan özelliklerden biri ise elbette ki girişimcinin gerçek anlamda yeniliklere açık olması. Aslında ilk başta üzerinde çalışmaya başladığınız ürün üç ila beş yıl sonra çok farklı bir ürüne dönüşebiliyor. İşte bu süreç içinde yatırımcı gerçekten girişimci ile beraber ortak bir çalışma alanı oluşturabilirse ve girişimci fikirlerinde yeterince açık olursa çok daha hızlı bir şekilde büyüme söz konusu olabiliyor.

2) Uygulanabilirlik

Girişimci olarak dürüstlüğünüzün, açık fikirli olmanızın, çabuk hareket ediyor olmanızın ötesinde gerçekten o ürün ya da hizmet ile yenilik getiriyor musunuz ona bakmak gerekiyor. Özellikle yapmış olduğunuz yeniliğin içeriği çok önemli bu noktada. Çok yeni bir fikir olabilir, ama eğer uygulanamıyorsa piyasada belli bir yer edinmek mümkün olmayabilir.

3) Satılabiliyor Olması

Diğer bir etken ise elbette ki ürününüzün satılabilir olması. Melek yatırımcılar bu noktada en çok hızlı satış yapabilecek, bu satışı belli bir şekilde inovasyona dönüştürecek olan şirketleri tercih ediyor.

4) İş Planı

Bütün bahsettiğim konuların yanında bir de ek olarak iş planınızın olması da yatırım almanıza çok çok etki eden bir konu. Gerçek ve uygulanabilir bir plan her yatırımcının dikkat ettiği ve edeceği bir etkendir.

5) Ekip

Ekibiniz de yatırım almanızda çok önemli bir etken. Gerçekten o girişimi kimlerin kurduğu, ekipte kimlerin olduğu, ne kadar inandırıcı, ne kadar doğru, ne kadar samimi ve ne kadar bu işin içinde oldukları da çok önemli.

melek yatırımcı

 

İşte önemli melek yatırımcı ağları:

  • Aslanoba Capital
  • Bic Angel Investment
  • Esas Holding
  • Galata Business Angel
  • Inovent
  • Inventram
  • Istanbul Startup Angel
  • İş Girişim Sermayesi
  • Keiretsu Forum Turkey
  • Kobi Girişim Sermayesi
  • Rhea Girişim
  • Şirket Ortağım Melek Yatırım Ağı

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer GirişimPedia Yazılarımız

C2C (Customer To Customer) İş Yönetimi Nedir?

Start-up’ların Pandemide Finansman Arayışı

Marka Tescili Nasıl Yapılır? 3 Adımda Öğren!

En İyi 7 Tavsiye! Yeni Harekete Geçen Şirketinizin Nakit Akışını Nasıl Yönetirsiniz?

Front-End Nedir?

MVP Ve Prototipin Arasındaki Fark Nedir?

Back-End Nedir?

Metaverse Nedir?

 

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.