Metaverse Nedir?

Metaverse

Son zamanlarda Metaverse adını çok sık duymuş olabilirsiniz. Kimine göre internetin yerini alabilecek bir teknoloji, kimine göre yeni bir yaşam biçimi kimine göre ise bir saçmalıktan ibaret. Oysa Metaverse 3D teknolojisini ve internette bulunan tüm uygulamaları ve web sitelerini içinde bulabileceğiniz koskoca bir evren.

Arkadaşlarınızla sanal bir kahvaltı da buluşabileceğiniz veya binlerce kişinin katıldığı çevrimiçi bir konsere katılabileceğiniz bu evrende bu evrene özgü para birimleri ile alışveriş yapabilecek konsere gidebilecek ve çeşitli aktivitelere katılabileceksiniz.  Kahvaltı da yediklerinizin tadını hissedebilecek veya alabilecek misiniz henüz bununla ilgili çalışmalar yetersiz olsa da çevrimiçi bir konsere arkadaşlarınız ile katılabilmeniz ve güzel bir konser deneyimi yaşayabilmeniz mümkün. Ayrıca burada var olan şeylerin gerçek dünyada da var olmak zorunda olması gerekmiyor.

Metaverse

Bu evrende ne dilerseniz o olabilirsiniz. Usta bir hacker, acemi bir şoför, bir polis memuru veya bir kamyon şoförü.  Ancak bu sizin kaynaklarınızla sınırlı olacak ve ne kadar kaynak aktarırsanız o kadar büyüyecek. Örneğin gerçek hayattaki gibi sıkış tıkış konserlere gitmek yerine belirli statüye sahip arkadaşlarınız ile birlikte, temassız, virüssüz, bir ortamda evinizde veya nerede isterseniz orada güvenli bir şekilde konserinizi dinleyip bir yandan da evdeki yazılım işlerinizi gerçekleştirebileceksiniz.

Metaverse bütün bunları yapabileceğiniz yepyeni bir çevrimiçi evren yepyeni bir internet deneyimi olarak düşünülebilir. 3D gözlükler ve sanal gerçeklik uygulamaları olmadan yaşanabilecek bir deneyim olmadığını belirtmekte yarar var.

Metaverse

Metaverse’de yapılabilecek sosyal aktivitelerde kullanılmak üzere paraya da ihtiyaç olacak elbette. Bu paraların aktarılması, en kötü ihtimalle bir pizza veya Spotify’dan bir şarkının satın alınabilmesi içinde kripto paralara ihtiyaç duyulacağı düşünülmekte. Metaverse evreninde ödeme aracı olarak Atlas adlı bir Coinin kullanımı düşünülmektedir.

Metaverse ve Facebook

Metaverse, teknoloji devi olarak adlandırılan Facebook’un bile dikkatini çekmiş ve Facebook bu evrenin tanımını da yapmış. Facebook’a göre Metaverse sizinle aynı fiziksel alanda olmayan farklı insanlar ile oluşturabileceğiniz ve keşfedebileceğiniz bir sanal ortam olarak adlandırılmıştır.  Facebook gibi dev kuruluşları bile bu konuda araştırma yapmaya iten bu rüya gerçekleştiğinde insanlar arasındaki sosyal ilişkilerin fazlasıyla değişeceğini düşünebiliriz.  Hatta Facebook bu amaçla bir kripto para birimi çıkarma düşüncesinde şu aralar pek bir bilgi olmasa da yakında Lİbra adında bir kripto para çıkarmayı planlıyor.

İnternet ortamında her türlü mobil uygulamayı, web sitelerini ve alt yapı hizmetlerini bulmak mümkündür. Buna sanal dünyaları da entegre edersek Metaverse her bir insan için ayrı bir dünya demek olabilir. Bu evrende arsalar satın alabilir kendi evinizi yapabilir kendi köyünüzü kurabilirsiniz. Kurduğunuz köy aldığınız arsa sizden sonraki aile üyelerinize miras olarak kalabilir.

İşin bir de Neuralink boyutu var. Neuralink projesinin amacı beynin haritasını çıkarmak ve kişinin benliğinin bir çipe yüklenebilmesini sağlamak. Bu sayede ölümsüz olabilmek.

Ne diyorsun sen dediğinizi duyar gibiyim. Evet Neuralink, Metaverse, vb. tüm projelerin aslında asıl amacı ölümü yenmek. İnsan benliğinin fiziksel özelliklerimizden öte bir durum olduğu düşünüldüğünde bilincinizi, hafızanızı, anılarınızı ve tecrübelerinizi dijital bir ortama kopyalamak bedenen ölseniz bile dijital olarak yaşamınızı sürdürebileceğiniz bir ortamda (Metaverse) varlığınızı sürdürmek. Her ne kadar imkânsız gibi görünse de bu mümkün olabilir.

Metaverse

Buna insanın tanrıyı oynaması diyebilirsiniz etik ve ahlaki açıdan bundan pek hoşlanmayabilirsiniz. Ancak Metaverse evreninin insanlara sağlayacağı en büyük katkı bu olabilir. Ölmeden önce size ait zihinsel yapının kopyalanıp Metaverse içine aktarılması siz öldükten sonra da o zihinsel yapının Metaverse içinde yaşamını sürdürmesi bu kulağa gayet ilginç geliyor. Ancak tabi ki bu sizin benliğinizin bir kopyası olsa da o kişi siz değilsiniz. Bu çocuklarınıza bir miras olarak kalabilir. İnternetin geleceği Metaverse’dir.

NFT’ler ve Metaverse’nin nasıl bir ilişkisi var?

Metaverse ve NFT ilişkisini açıklamaya başlamadan önce NFT nedir sorusunun cevabını bilmemiz gerek.

NFT Nedir?

İngilizcesi Non Fungible Token olan NFT dijital bir varlığın benzersiz olduğunu ve birbirleri ile aynı olamayacağını birbirinin yerine geçemeyeceğini onaylamış, blok zincir adı verilen dijital bir galeri de toplanmış, depolanmış verilerdir. Oyunlar, fotoğraflar, müzikler, karikatürler, vb.  Tüm eserler dijital sanat kapsamında birer NFT olarak düzenlenebilir. Sahipleri dijital olarak izlenen bir hash koduna sahiptirler ve bu kodlar dijital olarak izlenebilir … Satılabilir ve satın alınabilir.

Böylece sanat alanındaki tüm içerikler, tüm televizyon Showları, basit avatarlar vb. tüm dijital içerikler satılabilir ve satın alınabilir hale gelebiliyor.

Metaverse ve NFT ilişkisini ise sadece bir dijital sanat galerisine indirgemek doğru olmaz.  Metaverse evreni o kadar geniş ve etkileyici olacak ki ne isterseniz o olabileceksiniz.

Metaverse Sözlüğü

Metaverse içinde kendine has bazı kavramlar vardır. Bu kavramlar şunlardır;

  • Arttırılmış Gerçeklik Gerçek dünyayı baz alarak, bilgisayar tarafından oluşturulan görüntülerin yanı sıra kendinizi bilgisayarın ürettiği görüntülerin içinde hissetmenize yarayan 3D teknolojileri de barındırır.
  • MeatSpace Fiziksel dünyayı temsil eder. Sanal ortam ile karıştırmamak gerekir.
  • Mixed Reality Karma gerçeklik anlamındadır. Bu alanda hem gerçek fiziksel dünya hem de arttırılmış gerçeklik nesneleri ile etkileşim imkânı sağlar.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Girişimpedia Yazılarımız

UI & UX ARAYÜZ TASARIMI NEDİR

Startup Nedir?

Linux Nedir ?

Viral Pazarlama Nedir?

Lean Startup Nedir?

Benchmarking Nedir?

Niş Pazarlama Nedir?

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.