Back-End Nedir?

Back-And

BACK-END NEDİR?

Öncelikle Back-End dediğimiz kavram nedir? Nerede kullanılır? Back-End yazanlara hangi unvan verilir? Konularına açıklık getirelim.

Back-End web sitelerinde kullanıcının göremediği ancak arka planda kullanıcıdan alınan verileri işleyip veri tabanına gönderme işlemi yapmak için gerekli olan alana verilen isimdir. Detaya inecek olursak Front-End ile oluşturulan bir web sitesinde form işlemi ile kullanıcıdan gelen verileri derleyip, onları class dediğimiz sınıfların içerisinde saklı tuttuğumuz değişkenlere atamak için gerekli olan yazılım geliştirme alanıdır. Hemen örnek ile kafanızda oluşan bu karmaşayı gidereyim. Bir form yapınız var ve kullanıcıdan isim, soy isim, telefon numarası ve e-posta bilgilerini aldınız. Bu bilgileri yazılım dilleri ile oluşturduğunuz sınıfların içerisine ör: Kullanıcının ismi, Kullanıcının Soy ismi… gibi değişkenlerle formdan gelen kullanıcı verilerini birleştirip bir sınıf oluşturmaya denir.

Back-End

Peki bu kadar mı bütün işlem? Elbette hayır oluşturulan bu class yani sınıfları (sınıfların içerisinde kullanıcı bilgileri var) database adı verilen, veri tabanına gönderip orada kullanıcı bilgilerini saklamak da Back-End’in görevidir. Yani özetleyecek olursak: Kullanıcıdan veri alıp tutma daha sonra onları saklama işlemini sağlayan alana Back-End adını veriyoruz.

Peki Back-End geliştiren yazılımcılara hangi unvan verilir veya ne denir? Back-End yazılımcılarına sektörde “Web Programcısı” denir. Sizlere basitçe database (veri tabanı) nedir ondan da bahsetmek isterim. Veri tabanı Back-End aracılığı ile kullanıcıdan aldığımız verileri saklamamız için var olan bir depodur. Gerektiğinde bu depodan kullanıcı verilerini çeker, gerektiğinde ise depoya yeni bilgiler koyarız. Popüler veri tabanı yönetim sistemleri şunlardır: MySQL, MongoDB ve Oracle.

Back-End Yazılım Dilleri

Back-End

Kullanılan popüler 5 adet dil bulunur. Bunlar:

  • PHP
  • C#
  • C++
  • Go
  • Java

Bu diller Back-End geliştiricilerinin en çok kullandığı dillerdir.

Back-End Geliştiricisinin (Web Programcısı) Bilmesi Gereken Bazı Konular

İyi bir Back-End geliştiricisi daima bir problem karşısında hızlı, pratik ve mantıklı çözüm üretebilmelidir. Bu konuda da bizlere “Algoritma ve Programlama” bilgimiz yardımcı oluyor. Her yazılımcı gibi Web programcısı da daima öğrenmeye açık olmalıdır. Sebebiyse sürekli değişen teknolojiler ve yeni eklenen binlerce tool(araç) ve yazılım dili kütüphanesi (Frame Work). Bunlara kısa sürede adapte olabilmek gerekir.

 

Back-End

Bunun dışında bir yazılım dilinden başka bir dile hızlıca adapte olabilmesi için çalıştığı alan ile ilgili farklı diller hakkında da en azından fikir yürütebilecek düzeyde bilgi sahibi olması beklenir. İyi bir web programcısı temiz, anlaşılır ve tekrar tekrar kullanılabilir kod yazmalıdır “spagetti kod” dediğimiz karmaşık class yapılarından uzak durmalıdır. Daima pratik yaparak kod yazma becerinizi ve sorun çözme kabiliyetinizi geliştirebilirsiniz.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir.

Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Girişimpedia Yazılarımız

UI & UX ARAYÜZ TASARIMI NEDİR

Startup Nedir?

Linux Nedir ?

Viral Pazarlama Nedir?

Lean Startup Nedir?

Benchmarking Nedir?

Niş Pazarlama Nedir?

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.