MVP Ve Prototipin Arasındaki Fark Nedir?

mvp

Prototip Nedir?

Prototip, ürününüzün forma dönüşmesinin arkasındaki teoridir. Sonunda ne inşa etmek istediğinize dair belirsiz bir fikre sahip olmak yerine, somut bir şey yaparsınız. Prototiplerin boyutu değişkenlik gösterebilir. Kağıt üzerinde bir eskiz veya daha işlevsel ve etkileşimli bir şey prototip olarak sunulabilir.

MVP

Bir prototipin en önemli faydası, tasarım ve mühendislik ekiplerinizle iletişim kurmanızı ve onlara fikrinizi tam olarak yansıtmanıza yardımcı olmasıdır. Onlara neyi nasıl tasarlayacaklarına dair yol gösterir.

Prototip iki ana başlık altında toplanabilir;

Kağıt eskizler ve dijital prototipler. Kağıt eskizler (Düşük kaliteli prototip (Low-Fidelity Prototyping)) , prototipin en düşük seviyesidir. Arayüzün nasıl görüneceğine dair temel bir fikiri yansıtır ve amaç fikirlerinizi erken aşamalarda gelecek geri bildirimlerle ürünü analiz etmek için kullanabileceğiniz test edilebilir veriler toplamaktır. Dijital prototiplerde (Yüksek kaliteli prototipler (High-Fidelity Prototyping)) ise, sunulması planlanan ürünün çalışan bir modeli oluşturulur.

Neden Prototip?

  • Yapması hızlı ve ucuz.
  • Maliyetleri ve pazara çıkış süresini azaltırlar.

MVP Nedir?

MVP yani Minimum Viable Product, ürün geliştirmenin kritik bir parçasıdır. Yapılacak ana ürünün hedef müşteri kitlesinden feedback alabilmek ve bu feedbackler doğrultusunda o ürüne pazarda ihtiyaç olup olmadığını anlamak için ürünün hayata geçirilmesidir.

MVP

 

Neden MVP?

  • Geri bildirimlerle ürünün gelişimine imkanı sağlar.
  • MVP  zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.
  • Temel özelliklere odaklanır böylece ürünün pazara çıkış süresini minimuma indirger.
  • Ürüne yatırım almanızı kolaylaştırır.
  • Ürünün geliştirme maliyetini ciddi bir şekilde azaltır.

Lean Startup’ın kurucularından Eric Ries’ın tanımına göre MVP:

Bunu şöyle düşünün: Birinin A Noktası ile B Noktası arasında ulaşıma ihtiyacı varsa ve oraya en iyi nasıl ulaşacağından emin değilse, ona vereceğiniz ilk şey Tesla olmaz! Bir kaykay veya bir scooter ile başlayabilirsiniz. Motorlu bir şey istediklerine dair geri bildirim alırsınız, böylece onlara bir motosiklet alırsınız. İşi yapıyor, ama şimdi bir tür eğlence sistemi ile su geçirmez bir şey istiyorlar. Sonunda onlara dahili radyosu olan bir araba veriyorsunuz.

 

Peki MVP ve Prototip Arasındaki Fark Nedir?

Bir prototipin ve bir MVP’nin kapsamı değişkenlik gösterir. Prototip, belirttiğimiz gibi çok az zaman ve çabayla ortaya sunabileceğiniz bir şeydir. Buradaki fikir, çeşitli prototipler üretebilmek ve fikirleri çok hızlı bir şekilde değiştirebilmek, uyarlayabilmektir. Bir fikir üzerinden giderken bir prototip tasarlayabilir ve oluşturabilirsiniz. Bu aşamada sadece siz, fikriniz ve  prototipleme aracınız var. Bu noktada fonunuz olmayabilir ve riskler tam olarak belirsiz konumda. Bu durumlarda prototipler ideal çünkü bağlayıcı değiller.

MVP

MVP ise özünde bir prototiptir, ancak ürün geliştirme sürecinin daha da ilerisindedir. Bu da prototipe kıyasla daha fazla zaman ve çaba harcamayı gerektiriyor. MVP’nin oluşumu sırasında daha fazla kaynak ve insanın işin içine dahil olması muhtemeldir. Prototipleme yoluyla bir hipotez test edildikten ve kavram kanıtı elde ettikten sonra oluşturulan MVP ile, paydaşları dahil edilir ve belirli bir zaman ve kaynak yatırımının ardından ürünün tamamen hurdaya çıkma olasılığı azaltılır.

MVP

Her yıl piyasaya sürülen 30.000 yeni ürünün %95’inin başarısızlıkla sonuçlanıyor, bu nedenle bir MVP’ye sahip ayrıca olmak önemli.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri aktif ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait bir parçaya katılma bir haber ve içerik sitesidir. Girişim’deki en iyi iş haberleri alış’tan büyük çaplı ve yatırım yapmakta. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber ve en çeşitli içerik olarak, okurlarımıza yönelik küçüklerletmek, onlar da bu insanlardan bir kendini hissettirmektir. Bu ekosistemin bir parçası olarak büyümek ve gelişmek bizleri sosyal medya hesaplarımızdan sonra ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Mockup Nedir?

UI & UX ARAYÜZ TASARIMI NEDİR

Startup Nedir?

Linux Nedir ?

Viral Pazarlama Nedir?

Lean Startup Nedir?

Benchmarking Nedir?

Niş Pazarlama Nedir?

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.