Front-End Nedir?

Front-End

FRONT-END NEDİR?

Front-End, web sitelerinde kullanıcıların gördüğü ara yüz anlamına gelir. Front-End genellikle görsel olan ve göze hitap eden bir tasarıma sahip olmalıdır. Kullanıcıların gözüne hoş gelen bir web sitesi daima bir adım öne çıkar. Front-End’in asıl amacı Back-End dediğimiz yazılım alanı için kullanıcılardan veri çekmektir. Front-End bir web site için olmazsa olmazdır.

Front-End

Web sitelerin ön yüzünü geliştiren yazılımcılara, “web tasarımcısı” unvanı verilir. Front-End dilleri aracılığı ile kullanıcının gördüğü ara yüze linkler, butonlar, form elementleri (yazı kutusu vb.…), menü elemanları… Tarzında kullanıcının web site içerisinde rahatça gezinebilmesine yarayan elementler konur. Web tasarımcısının kod yazma becerisine bakıldığı kadar tasarım yeteneği de göz önünde bulundurulur.

Bir Front-End Geliştiricisinin Bilmesi Gerekenler Neler?

Bir Front-End geliştiricisi (Web Tasarımcısı) kod yazma becerisinden de önemli olarak gördüğüm tasarım kabiliyeti gelişmiş olmalıdır. Aynı zamanda photoshop programlarını kullanabilmeli. Kısacası kod yazma yeteneğinin yanında en az temel düzeyde grafik tasarım becerisi de kazanmalıdır. Bunun dışında en az bir web programcısı kadar temizi, anlaşılır ve tekrar tekrar kullanılabilir kod yazmalıdır.

Front-End

Web tasarımcılarının yazılım ekiplerinde, asıl grafik tasarımcıları ile mutlaka iyi iletişim içerisinde bulunmalıdır. Front-End öğrenmesi kolay bir yazılım alanıdır. Yazılıma yeni başlayanlar için web yazılım öğrenmeleri onlara yazılıma alışma konusunda ve iş bulurken artı puan kazandırır. Bir web tasarımcısı en azından temel olarak bir Back-End yazılım dili bilmesinde yarar var. Bunun sebebiyse Back-End ile ortaklaşa yürüttükleri projede Back-End geliştiricilerinin nerede ne yapması gerektiğine dair fikir sahibi olmak ve ona göre tasarımını geliştirmelidir.

Bir web tasarımcısı kullanıcının neleri görebilip neleri görememe ihtimalini de göz önünde bulundurması gerekir. Daha açıklayıcı olursak bir kullanıcı gibi düşünüp ona göre tasarım yapması gerekir. Bir kullanıcının tasarımda dikkatinin nereye çekilmesi gerektiğini iyi hesap etmelidir. Bu sayede daha dinamik ve kullanıcı dostu ara yüz geliştirebilir.

Kısacası bir Front-End geliştiricisi;

  1.  Back-End ile ve tasarım ekibi ile beraber tasarım yapmalıdır.
  2.  Grafik tasarım yeteneğini gerektiğinde kullanabilmelidir.
  3. Kullanıcının web site içerisinde nerede nasıl bir yol izleyeceğini hesap ederek tasarım yapmalıdır.
  4.  Back-End’e temel olarak hâkim olmalı ki Back-End geliştiricilerinin izleyeceği yola göre ara yüz tasarlamalıdır.

Front-End

Front-End Dilleri Nelerdir?

Front-End dilleri aslında temel olarak 3 tanedir. Bunlar HTML, CSS ve Javascript’tir. Bu 3 dil gayet güzel tasarıma sahip bir web site oluşturmanız için yeterlidir. Sizlerle bu 3 dili biraz tanıyalım.

  • HTML (Hyper Text Markup Language): Web sitelerin iskeletini oluşturur. Bu dil ile linkler, butonlar ve diğer form elementleri vb.… web site içerisine eklenir.
  • CSS (Cascading Style Sheet): Web site elemanlarını biçimlendirmeye, yazı biçimleri ile, linkler ile.. Sitillendirme için kullanılır. Kısacası bir stil ortaya koymak için kullanılır.

Popüler Framework (Kütüphane): Bootstrap

  • Javascript: Çok popüler olmasına karşın farklı alanlarda da kullanılabilir bir yazılım dilidir. Kendisi ile web oyunları da yapılabilir. Javascript web sitelerini dinamik bir hale getirmeye yarar. İçerisine oluşturduğumuz fonksiyonlar ile web sitelerinde bazı olayların gerçekleşmesi sağlanır. Bir web geliştiricisinin çok iyi hâkim olması gereken bir yazılım dilidir.

Popüler Framework (Kütüphane): Vue, Angular, React, Node.js

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri aktif ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait bir parçaya katılma bir haber ve içerik sitesidir. Girişim’deki en iyi iş haberleri alış’tan büyük çaplı ve yatırım yapmakta. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber ve en çeşitli içerik olarak, okurlarımıza yönelik küçüklerletmek, onlar da bu insanlardan bir kendini hissettirmektir. Bu ekosistemin bir parçası olarak büyümek ve gelişmek bizleri sosyal medya hesaplarımızdan sonra ailemize katılabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.