Marka Tescili Nasıl Yapılır? 3 Adımda Öğren!

Marka Tescili Nasıl Yapılır? Adım Adım Anlatım

Marka bir firmanın diğer şirketlerden ayrılabilmesini sağlayan en temel özelliklerden biridir. Bir markaya veya firma detaylarına sahip olan şirketler, öncelikle markanın korunmasını sağlamalıdır. Bir marka çalışmasına sahip olan kurumlar, ilk iş olarak marka detaylarını kendi üstlerine almak zorundadır. Bu işlemlerin hukuki yoldan yapılmasına da marka tescili işlemleri adı verilmektedir.

Marka tescili, günümüzde binlerce kişi ve kurum tarafından sorulmaktadır. İşlemler çok basit olsa da çoğu firmanın marka tescilini önemsediğini ve doğru yapılmasını istediğinizi biliyoruz. Biz de sizler için marka tescilinin nasıl yapıldığını ve gerekli adımları inceledik.

Marka Tescili Nedir?

Bir firmayı imal ettiği mal veya hizmetler kapsamında diğer firmalardan ayırabilmek için ‘’marka’’ adı verilen işaret kullanılmaktadır. Bu işaretin yasal olarak korunması ve ilk sahibi tarafından bünyelerine katılması gerekmektedir. Hukuksal ve yasal olarak gerçekleştirilen bu işleme, marka tescili adı verilmektedir. Ayrıca bu işlem, üretim sağlayan ve kurumsal bir özelliğe sahip olan markalar açısından çok önemli bir avantajdır.

Marka tescilini hukuksal olarak gerçekleştirmek, başkalarının üretim veya hizmet detaylarınızı kullanmasın ve üzerinizden kazanç sağlamasını önlemektedir. Ayrıca marka tescilini gerçekleştirmiş olan kişiler, sonraki yıllarda devir etme, miras bırakma veya lisans verme gibi hakları da bünyelerinde barındırmaya devam etmektedirler.

Marka tescili süresi için söylenebilecek kesin bir tarih bulunmamaktadır. Fakat firmaların marka tescil süreleri genel olarak 10 yıldır. Gereken ek ücretler ile birlikte marka tescil süresinin uzatıldığı da bilinmektedir.

Marka ve Patent Başvuru İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilmektedir?

Firmaların markalarını tescil ettirebilmeleri için öncelikle Türk Patent Enstitüsü tarafından talep edilen belgeleri eksiksiz olarak hazırlamaları gerekmektedir. Başvuru belgelerinin ilgili kuruma iletilmesi ile başvuru kesinlik kazanmakta ve marka koruma altına alınmaktadır. Enstitü, firma tarafından sunulan belgelerde herhangi bir eksiklik bulursa şirkete 2 aylık ek süre tanımaktadır. Fakat başvurunuz usule uygun olarak görülürse Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanmaktadır.

Bir sonraki aşama, firmaların marka hakları için üçüncü şahısalrın görü ve itirazları ile marka tescilinin yeniden incelenmesi ve denetlene sürecinin başlatılmasıdır. İtiraz edilen başvurular için de tescil işlemleri tamamlanarak sicil kayıtları tamamlanır ve bu kayıtlar, Marka Tescil Belgesi ile sahiplerine teslim edilmektedir.

Marka tescil başvurusu yapacak kişi, tüzel kişi olarak başvuruda bulunuyorsa aşağıdaki belgeleri eksiksiz olarak iletmek zorundadır;

l Vergi levha bilgileri

l Logo tarzı bir marka örneği

l T.C. kimlik numarası

l Başvuru ücretinin ödendiğini kanıtlayan banka dekontu

l Faaliyet belgesi

Marka tescil başvurusu yapacak kişi gerçek kişi olarak başvuruyorsa aşağıdaki belgeleri tamamlamak zorundadır;

l T.C. Kimlik Numarası

l Logo gibi bir marka örneği

l Başvuru ücretinin ödendiğine dair bir banka dekontu

l Eğer varsa vekaletname de sunulabilmektedir

Marka ve Patent Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

Ülkemizdeki patent ve marka sorgulama işlemleri, oldukça kolay şekilde yapılmaktadır. Bu nedenle her firma, marka tescil işlemleriyle ilgilenebilmektedir. Ülkemizdeki marka ve patent konularında ulaşılması gereken tek yetkili kurum, Türk Patent ve Marka Kurumudur. Şirketler tarafından yapılan tüm patent ve marka duyurular, ilgili kurum tarafından ele alınmaktadır. Ayrıca başvuru bilgileri de kurum bazında yer alan veritabanlarında saklanmaktadır.

Kendi şirketiniz veya kişisel işlemleriniz için marka ve patent sorgulayabilmek istiyorsanız buraya tıklayarak bilgi işlem formuna ulaşabilirsiniz. Bu alanda yer alan bilgi işlem formuna sırasıyla marka ve isim bilgilerinizi, başvuru sahibinin bilgilerini, başvurunu tarihini ve sizden istenen diğer bilgileri de girerek sorgulama işlemini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Patent ve Marka Tescil İşlemleri Ücretli Midir?

Marka tescil işlemlerinin nasıl yapıldığının yanı sıra ücret bilgisi de sıklıkla sorulmaktadır. Özellikle işlemleri yen yapacak olan kişiler, bu bilgileri sürekli araştırıyorlar. Ülkemizde gerçekleştirilen patent ve marka tescil işlemleri, belirli ücretler içerisinde gerçekleştirilmektedir. Fakat marka tescil işlemleri için herhangi bir aracı firmadan hizmet aldığınız durumlarda farklı fiyat aralıklarıyla karşılaşabilmektesiniz. Fakat ortalama olarak belirlenen patent ve marka işlem ücretleri şu şekildedir;

l Patent ve marka başvuru ücreti : 250 Lira

l Marka tescil etme ücreti : 650 Lira

l Markanın yenilenmesi : 840 Lira

l Ek bir marka başvuru ücreti : 250 Lira

Marka Tescil İşlemleriyle İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar Nelerdir?

Marka tescil işlemleri sırasında sürecin düzgün ilerleyebilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlardan ilki, marka vekilleri ile çalışılması olacaktır. Uygun fiyatlı bir vekil firma ile çalışmanız, marka tescil işlemleri sırasında işinizin kolaylaşması ve sürecin tamamen doğru işlemesi anlamına gelmektedir. Aksi halde süreç boyunca yapılacak en ufak bir yanlış, marka tescilinin iptal olmasına neden olacaktır.

Marka tescil uygulaması, sanılanın aksine mevcutta kullanılmayan bir marka için de tercih edilebilmektedir. Fakat bu durum da marka tescili gerçekleşmiş markanın 5 yıl içerisinde tekrardan kullanılması gerektedir. 5 yıl boyunca kullanılmayan marka, tescilli ibaresinden çıkarılmaktadır. Bu nedenle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından açıklanan son bildirileri takip etmek çok önemlidir.

Marka tescil işlemlerinden sonra uygulamayı mutlaka takip etmeniz gerekmektedir. Başvuru işlemleri, yaklaşık 1 ay sonra TPE sisteminin veritabanı üzerinden incelenebilir hale gelecektir. Bu sayede dosya numaranız ile marka tescilişlemlerinizi inceleyebilir ve sürecin doğru işletildiğinden emin olabilirsiniz. Ayrıca bu işlem, vekil kabul ettiğiniz firma tarafından da yürütülebilmektedir.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Girişimpedia Yazılarımız

En İyi 7 Tavsiye! Yeni Harekete Geçen Şirketinizin Nakit Akışını Nasıl Yönetirsiniz?

Front-End Nedir?

MVP Ve Prototipin Arasındaki Fark Nedir?

Back-End Nedir?

Metaverse Nedir?

Mockup Nedir?

Start-Up Nedir?

UI & UX ARAYÜZ TASARIMI NEDİR

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.