En İyi 7 Tavsiye! Yeni Harekete Geçen Şirketinizin Nakit Akışını Nasıl Yönetirsiniz?

nakit akışı
En iyi girişimci fikre sahip olmak, fon yaratmada zekice bir başarı elde etmek, başarılı bir müşteri tabanından yararlanmak, bir startup kurmak için önemli unsurlardır ancak işinizi ayakta tutmak için yetersizdir.
Şirket yönetmenin kaçınılmaz gerçeklerindendir ki, nakit akışınızı kötü yönetirseniz, işiniz karlı olsa bile er ya da geç  kepenkleri indirebilirsiniz. Şirketinizi göz göre göre batmaya terk etmemeniz için işte size en iyi 7 tavsiye.
Tavsiyelere geçmeden önce nakit akışının ne olduğundan bahsedelim.

Nakit akışı tablosu

 Nakit, ister kasada ister banka hesabında olsun, şirketin kullanabileceği paradır. Kullanılabilecek nakit yoksa, şirketin işleri devam edemez çünkü son teslim tarihlerini ve ödemelerini karşılayamayacak. Kısacası parayı veren düdüğü çalar mantığı vardır.  Nakit kaynağının ve kullanımının kontrolü, şirketin finansal yönetimi için önemli bir araç olan nakit akış planı aracılığıyla yapılır. İşin başlangıcından itibaren ayrıntılı bir aylık nakit akış tablosu tutma alışkanlığını edinmek gerekir.  Bu finansal belgenin amacı, geçmiş ve şimdiki nakit akışlarınızı görselleştirmek ve geleceğe yönelik tahminler yapmaktır.

Aslında, nakit akışı tahmini size önümüzdeki ayların genel bir görünümünü verir. Örneğin, nakit sıkıntısı olup olmadığını tahmin etmenizi sağlar.  Bu tabloya nakit girişleri ve ödemeleri girersiniz. Biraz açmak istersek, nakit girişlerinden kasıt ciro, KDV, planlı satışlar, sermaye katkıları gibi, nakit çıkışları ise satın alma, kira, maaş, telefon ve muhtelif masraflar, sigorta, yatırımlar, vergiler ve benzeri harcamalardır.
Rakamlarla ilgili zorluk yaşıyorsanız size yardımcı olacak yazılımlar ve çevrimiçi şablonlar mevcuttur.  İyi bir nakit yönetimi, nakit makbuzların masrafları karşılayabilmesinin dengede tutulmasının izlenmesi anlamına gelir.

cashflow

En iyi 7 Tavsiye!

(Bir girişimin nakit akışını yönetme sanatı)

Yapılmaması Gereken Hatalar:
1. Net nakiti kârlılığın gölgesine koymak.

Bununla ne söylemek istiyoruz. Yüksek faizli kısa vadeli kredi sağlayan bir İngiliz kredi şirketi olan Wonga‘yı düşünün.  Şirket başlangıçta kâr etmeyi başardı, ancak birçok müşterinin kredilerini geri ödemekte zorlandığı ortaya çıktı.  Şirket yöneticileri, müşterileri dikkatli seçmediklerini ve ödenmemiş müşteri faturaları üzerinde onları azaltmak için yeterli kontrole sahip olmadıklarını itiraf etti.  Sonuç olarak, kâr odaklı olmaları ve alacak hesaplarını nakde çevirmeyi ihmal etmeleri uzun vadeli sorunları beraberinde getirdi.  Genel olarak, müşteriler borçlarını ödemeyi ne kadar uzun süre geciktirirse, şirketin alacaklarının tahsil edilme olasılığı o kadar düşük olur, bu nedenle kârlılık net nakit pozisyonunu garanti etmez.

2. Sabit nakitlerin verimsiz bir şekilde yönetilmesi.

Kötü kontrol edilen stok rotasyonu, kayıp veya bozulma riskine ve sonuç olarak kısa vadeli finansman ihtiyaçlarında artışa yol açar.  Nike, açıkçası çok sayıda malı olan bir şirket, ancak performanslarını takip etmekte zorlandılar.  Sonuç olarak, şirket 2000’lerin başında 100 milyon dolar kaybetti.

3. Harcamalara dikkat etmemek.

Başlangıç ​​patlaması yaşarken ve katlanarak büyürken çılgınca harcamalar yapmak zarar verebilir.  Bu, akıllı telefonların ve elektronik cihazların onarımında uzman olan Save şirketinin çöküşünün nedenlerinden biriydi.  Fransa’da ilk mağazanın açılmasından üç yıl sonra Save, Avrupa’daki iştirakleri, 500 çalışanı ve başarılı bir bağış kampanyasıyla 2015 yılında uluslararası üne kavuşmayı planlıyordu. Ancak bir yıl sonra, ay içerisindeki aşırı nakit tüketimi, şirketin borçlarını ödeyememesine neden oldu.  Daha sonra iflas bayrağını çekmek zorunda kaldılar.

4. Ayaklarını yere basmamak ve kendini ihtişamın çılgınlığına kaptırmak.

Evet, işinize inanmalı ve satış konusunda iyimser olmalısınız, ancak bazen gözleriniz midenizden daha büyük olur ve tahminlerinizde yeterince gerçekçi olmazsınız. Cenevre girişimi Jamathi Diary‘nin durumu bu noktanın önemini ortaya koyuyor.  Jamathi Diary, ajanda ve günlüğü birleştiren bir defterdi.  Fnac ve Payot’taki büyük başarısının ardından, tedarikçisinden hızlı bir şekilde beş kat daha fazla kopya sipariş ettiler.  Ne yazık ki, satışlar beklendiği gibi gitmedi ve girişim kendini borç içinde buldu ve bu projeyi bitirmek zorunda kaldı.

Başarı için ipuçları:

5. Sürekli likidite planlaması yapılması.

Bir piyasada fiyatta çok önemli değişikliklere sebep olmadan bir varlığın alınıp satılabilmesine likidite denir.
Düzenli nakit akışını izlemek, kısa vadede kendinizi daha iyi planlamanıza ve olası finansal zorluk anlarını tahmin etmenize olanak tanır.  Bu sayede sorunun nedenleri daha kolay tespit edilebilir ve mümkün olan en kısa sürede giderilebilir.  Bu yönü hafife almayan çevrimiçi bir gıda pazarı olan Farmy‘nin başarısının anahtarlarından biridir.  Gerçekten de, müşteri tabanının büyümesinden kaynaklanan finansal girişlerdeki artışları öngörerek ve ağırlıklı olarak yerel üreticilerden ve çiftçilerden satın almayı seçerek kendilerini değişken maliyetlerdeki potansiyel artıştan koruyarak büyüme stratejilerini finansman planlarına dönüştürebilmişlerdir.

6.Minimum ve maksimum sürdürülebilir bir bütçe planlaması.

Yatırımcıları çekmeden önce, gelişmekte olan bir işletmenin yöneticileri, işletmenin işleyişi için en iyi ve en kötü durum senaryolarını planlamalıdır: İşletmenin faaliyete geçmesi (hatta kendi nakit akışında faaliyet göstermesi) için gereken minimum bütçe ve olası ek harcamaları dikkate alarak maksimum bütçe önceden planlanmalıdır. Ancak bu son nokta, yatırımcıları korkutmamak için genellikle göz ardı edilir.

Örneğin popüler şirket Tesla için 2020’in kârlı bir yıl olmadığını söyleyebiliriz.  Böyle yenilikçi bir şirket, yenilenebilir enerjiler söz konusu olduğunda tahmin edilmesi zor olan pillerin, üretim hatlarının oluşturulması ve masrafların karşılanması için çok fazla yatırım gerektirir.  Bu nedenle, sürdürülebilir bütçeyi tahmin etmek zordur ve Tesla’nın sıklıkla ek fonlara ihtiyacı vardır ve bu da şirketi riske atar. Yeni teknolojilere yapılan tüm harcamaların meyve vermesi ve Tesla’nın sonunda bağımsız ve finansal açıdan istikrarlı hale gelmesi umulmaktadır.  Bununla birlikte, bu örnek, minimum ve maksimum sürdürülebilir bütçeyi tanımlama ve operasyonlara başlamadan önce güvenlik fonlarına sahip olma ihtiyacını göstermektedir.

7.Müşteri ödemelerini yakından izlenmesi.

Çok iyi bir satış elemanı olabilirsiniz, ancak müşteriler ödeme yapmakta yavaşsa, işinizi ileriye taşımakta zorlanabilirsiniz.  Bunu önlemeye yönelik çözümler arasında, müşterileri indirim teklifleri yoluyla peşin ödemeye teşvik etmek veya onlardan peşinat istemek yer alır.  Ayrıca son tarihten önce fatura hatırlatıcıları gönderebilir ve gecikmeler devam ederse ceza uygulayabilirsiniz.  Blablacar örneğinde, şirket, carpool bir yolcu olarak rezerve edildiğinde hemen fatura kesen bir komisyon sistemi işletiyor. Sonuç olarak, ödemeler bu nedenle güvenlidir.

nakigitsune sama adobestock 1
Kriz zamanlarında nakit akışı

Girişimciliğe giden yol kolay değildir, ancak finansal sağduyulu olmak birçok sorunu çözmenize yardımcı olacaktır.  İyi nakit yönetimi çaba ve titizlik gerektirir, ancak özellikle ekonomik kriz, doğal afet veya covid-19 tipi pandemi gibi olağanüstü ve harici olaylardan etkilendiğinde işletmenin sürdürülebilirliği için gereklidir. Bu nedenle, bu tür öngörülemeyen olaylarla başa çıkmak için yeterli rezervin olması esastır ve yukarıda belirtilen unsurların “normal” zamanlardan daha yakından incelenmesi gerekir.  Mümkün olduğunca fazla nakit tutmak amacıyla maliyetleri düşürmeye, marjları artırmaya ve işletme sermayesi gereksinimlerini iyileştirmeye odaklanılmalıdır.  Nakit akışını tahmin etmek önemli bir noktadır, son zamanlarda ise önemi gün geçtikçe artıyor. Ve ayrıca büyük bir kriz aynı zamanda iş modelini yeniden düşünmek için bir fırsattır.  İyi nakit yönetimi sayesinde bunu aşmak sizi ve piyasadaki konumunuzu güçlendirecektir!

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Keiretsu’dan uLouder’e 1.3 Milyon Dolar Yatırım!

İletmen’e 70 Milyon TL Değerleme Üzerinden Yatırım

Sosyal Girişime Vergi Avantajı Sağlanmalı

Abrakadabra Games, İlk Yatırımını WePlay Ventures’dan Aldı

Dünyanın İlk SMS’i NFT Olarak Satışa Sunuluyor

TalentGrid, Yazılımcıların Şirketlerdeki İşe Alım Sürecini Anlamak Üzere Yeni Raporunu Yayınladı

Guccio Gucci, 1921 Yılında Kurulan Markanın Hikayesi

Twitter’a Tiktok Benzeri Video Özelliği ve Tek Seferlik Uyarı Sistemi Geliyor!

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.