Sosyal Girişime Vergi Avantajı Sağlanmalı

sosyal girişim

Pandemiyle birlikte girişimcilik ekosistemi çok hızlı bir şekilde büyüdü. Temel olarak girişimcilik, kâr amacı güden bir anlayışken sosyal girişimcilik adıyla yayılan yeni anlayış, bunu bir adım öteye taşıyor.  Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, Türkiyedeki sosyal girişimlerin en büyük probleminin vergilendirme olduğunu ve belirli koşulları yerine getiren sosyal girişimcilere çeşitli vergi avantajları sağlanması gerektiğini açıkladı.

Sosyal girişimciliği sosyal bir amacın gerçekleşmesi için ticari faaliyetlerin kullanıldığı ve bu gelirin ilgili sosyal hedefe harcandığı girişimcilik modeli olarak açıklayan Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek; 

Türkiye’deki sosyal girişimler, giderek ivme kazanıyor. Yeni girişimler kuruluyor ve ekosistemdeki destekçi sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye’deki sosyal girişimlerin çoğuna kadınlar liderlik ediyor. Bu da sosyal girişimlerin, Türkiye’de kadın girişimciliğinin geliştirilmesine doğrudan bir katkı sağlıyor. Bu alanın desteklenmesi, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesine de etki sağlayacak.

sosyal girişim

Sosyal girişim kavramının, Türkiye’de çok ilgi görmeye başlayan görece yeni bir kavram olduğunun da altını çizen Kakıcı Şimşek,

Sosyal girişimler, özel bir tüzel kişiliğe sahip olmadıkları için çeşitli yasal yapılar içinde örgütlenebilmektedir. Mevcut yasal çerçeve içinde, kendi ihtiyaçları doğrultusunda, mevcut yapılardan birini ya da daha fazlasını seçerek hareket etmektedirler. Sosyal girişimlerin neredeyse üçte ikisi, şirket ve kooperatif olarak faaliyet gösteriyor. Dernekler ve vakıflar ise sosyal girişimlerin %17,1’ini oluşturuyor. Türk mevzuatında sosyal girişimciliğe özgü bir tüzel kişilik tanınması gerektiğini savunanların yanında buna karşı çıkanlar olduğu da görülüyor. Sosyal girişimcilere mevzuatta yeni bir tüzel kişilik türünün tanınması çok yerinde olacaktır. Bunun yanında; sosyal girişimciler tarafından, sosyal girişimciliğin gelişmesi bakımından en sorunlu görülen vergilendirme ve finansal kaynaklara erişim konularında iyileştirmeler yapılması gerekmektedir.

Mevzuata ilişkin olarak en çok dile getirilen problem vergilendirme. Bu nedenle belirli koşulları yerine getiren sosyal girişimcilere çeşitli vergi avantajları sağlanması gerekmektedir. Bu koşulları yerine getiren kurumların “sosyal amaçlı” olarak tanımlanması ve bu kurumlara unvanlarında bu ibareyi kullanabilme imkanı tanınması da sağlanabilir. Vergi avantajlarından faydalanmak için aranan şartları yerine getiren sosyal girişimcilerin, çalıştırdıkları sigortalılara ilişkin olarak, bir teşvikten faydalandırılması da sağlanabilir.

Elvan Kakıcı Şimşek Kimdir?
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Özel hukuk alanında yüksek lisans yapmıştır. 2003-2005 yılları arasında Londra’da bir hukuk bürosunda çalıştıktan sonra 2007 tarihinden bu yana Kakıcı Şimşek hukuk bürosunun kurucu ortaklarındandır. Özellikle Gayrimenkul hukuku, Aile hukuku, medeni hukuk başta olmak üzere özel hukuk alanında uzmanlaşmıştır. Ayrıca son zamanlarda girişimcilerin ihtiyaçları ile ortaya çıkan Girişim Hukuku üzerine de çalışmalar yapmaktadır. Makaleleri çeşitli yazılı ve dijital basımlarda yayınlanmakta olup hukukçunun akademik yönünü sürekli geliştirmesini çok önemsemektedir. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, Özyeğin Üniversitesi 10 Kadın Mezunları Derneği ve İstanbul Barosu üyesidir. Sosyal sorumluluk projelerini desteklemekte ve “toplumsal cinsiyet eşitsizliği” kavramı üzerinde Türk toplumundaki kadının yeri konusunda yapılan her türlü sosyal farkındalık çalışmalarının gönüllü destekçisi olmaktadır. 2 çocuk annesidir.

 

*Bültenden düzenlenmiştir.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

İletmen’e 70 Milyon TL Değerleme Üzerinden Yatırım

Abrakadabra Games, İlk Yatırımını WePlay Ventures’dan Aldı

Dünyanın İlk SMS’i NFT Olarak Satışa Sunuluyor

TalentGrid, Yazılımcıların Şirketlerdeki İşe Alım Sürecini Anlamak Üzere Yeni Raporunu Yayınladı

Guccio Gucci, 1921 Yılında Kurulan Markanın Hikayesi

”Dedim Olabilir” NFT’si 1 Ethereum’a Ninja Squad’a Satıldı

Twitter’a Tiktok Benzeri Video Özelliği ve Tek Seferlik Uyarı Sistemi Geliyor!

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.