C2C (Costumer to Customer) İş Yönetimi Nedir?

C2C (Costumer to Customer) Nedir?

İnsan yapısı itibariyle gördüğü herhangi bir ürünü beğenebilir, almak isteyebilir veya ihtiyacını karşılamak için gördüğü ürünleri talep edebilir. Bu yönüyle insan sınırsız ihtiyaçlara ve isteklere sahip bir varlıktır. Ancak firmalar tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını her zaman karşılayamazlar. İnsanlar, firmaların ürettiği veya hizmete sunduğu ürünleri beğenmeyebilir veya firmalardan daha iyi ürünlerini bekleyebilir. Bu durumlarda firmalardan istediğini alamayan tüketiciler, ihtiyaçlarını karşılamak için başka tüketicilere yönelebilir.

Aynı zamanda bu durum piyasada artık üretilmeyen bir şeyin talep edilmesi halinde de ortaya çıkabilir. Örneğin bir kişi, diğer bir kişinin üzerindeki kıyafeti beğenir ve almak ister. Ancak gördüğü kıyafetin artık üretilmediğini veya hiçbir mağazada satılmadığını fark eder. Bu durumda o kıyafete ulaşmanın tek yolu, kıyafeti kullanan kişiden bu kıyafeti talep etmektir. Kıyafeti kullanan kişi de bu fırsatı değerlendirmek ister ve bu kıyafeti ikinci el olmasına rağmen daha yüksek bir fiyata satabilir ve kar edebilir. Bu ve benzeri durumların girişimci dünyasındaki ismi C2C yani Costumer to Customer iş yönetimidir.

C2C iş yönetimi nedir? Sorusuna daha detaylı ve teknik bir tanım yapacak olursak;

C2C iş yönetimi Türkçeleştirildiğinde, adından da anlaşılacağı üzere tüketicinin diğer bir tüketiciyle gerçekleştirdiği bir iş yönetimidir. Girişimcilik dünyasında bu kavram incelendiğinde bu iş yönetiminin günümüzde online üzerinden yapıldığı ve çeşitli e-ticaret siteleri aracılığıyla yapıldığını söylemek mümkündür. Ürünü satan kişiler online platformları kullanır ve daha önce tükettiği bir ürünü başka kişilere online veya offline olarak satabilirler. Bu iş yönetimi, özellikle günümüzde kişilere çeşitli gelir kaynakları sağlamakta ve kişilere çeşitli iş imkanları yaratmaktadır. Bu durum aynı zamanda tüketicilerin bir girişimci rolü oynamasını sağlar ve kişileri girişimci olma yolunda destekler.

C2C (Costumer to Costumer) iş yönetiminde, satıcı konumunda bulunacak kişiler çeşitli e-ticaret platformlarıyla anlaşmalar yapar ve ürünlerini bu e-ticaret platformlarını kullanarak satmaya çalışır. Alıcı konumunda bulunan kişiler ise bu e-ticaret platformlarıyla bir üyelik işlemi gerçekleştirir ve oluşturdukları online profillerle bu alışverişlerini yapabilirler. Her ne kadar C2C iş yönetimi, tüketiciden tüketiciye bir avantaj sağlıyor gibi tanımlansa da bu iş yönetiminin gerçekleştirilmesi için aracı firmalar olan e-ticaret platformları da bu iş yönetiminden aldıkları çeşitli komisyon vb. kazanç kaynaklarıyla gelir sağlar ve platformlarının yatırımlarını genişletir. Ancak C2C iş yönetiminin gerçekleşmesi için aracı olan e-ticaret platformları tüketiciler arasındaki pazarlık, satış, resim vb. anlaşmaların içerisine girmezler.

Dünyada ve Türkiye’de C2C iş yönetiminin yapılabilmesi için kurulan birçok e-ticaret platformu bulunmaktadır. Bu platformların Türkiye’de bulunan kesimi, her ürün satışı başına kesilen komisyonlarla gelirini sağlarlar. Aynı zamanda bu platformları kullanıp gelir elde eden ve hayatını bu gelirlerle idare eden kişi bulunmaktadır.

C2C (Costumer to Customer) İş Yönetiminin Özellikleri

C2C iş yönetimi tüketicilere sunduğu avantajlar bakımından çok önemlidir. Bu tarz bir iş yönetimini uygulayacak kişilerin C2C iş yönetiminin özelliklerini iyi bir şekilde öğrenmesi gerekmektedir. C2C iş yönetiminin özelliklerini maddeler halinde açıklayacak olursak;

  • C2C iş yönetimi, tüketicilerin ve online platform sahibi kişilerin ürünlerini satışa çıkarmakta ve bu ürünlerden gelir sağlamasına olanaklar sağlamaktadır.
  • Tüketicilerin istekleri doğrultusunda hareket etmesi C2C iş yönetimini günlendirir ve bu iş yönetimi satış yapan kişilerin müşteri analizi yapabilmesini ve ürün çeşitliliğini müşteri analizlerine göre artırmasını sağlar.
  • C2C iş yönetimin sayesinde satış yapan kişiler ürünlerini herhangi bir yerde depolamak veya stoklamak için ekstra masraflara girmez ve sattıkları ürünlerden sağladıkları gelirler artış gösterir.
  • C2C iş yönetimi için kullanılan online platformların kargo şirketleriyle yaptığı anlaşmalar sayesinde satış yapan kişiler kargo için ekstra maliyetin altına girmez ve ürünü alan tüketiciler, ürünlerine kargo şirketleri sayesinde kolayca ulaşabilir. C2C iş yönetimi aynı zamanda kargo şirketlerinin büyümesine de katkıda bulunur.
  • Online platformlar üzerine yapılan satışların tüketiciden tüketiciye ulaşması, online platform sahiplerinin sorumluluklarını en aza indirgediğinden yapılan işin riski de bir o kadar azalmaktadır.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer GirişimPedia Yazılarımız

Start-up’ların Pandemide Finansman Arayışı

Marka Tescili Nasıl Yapılır? 3 Adımda Öğren!

En İyi 7 Tavsiye! Yeni Harekete Geçen Şirketinizin Nakit Akışını Nasıl Yönetirsiniz?

Front-End Nedir?

MVP Ve Prototipin Arasındaki Fark Nedir?

Back-End Nedir?

Metaverse Nedir?

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.