TEKNOKENT ve TEKNOPARK NEDİR?

teknokent

TEKNOKENT Nedir?

teknokent

Teknokent kavramı, özellikle ülkemizde, girişimcilik yönünde proje geliştirmek amacıyla yürütülen araştırmaların, yürütülmesi ve gerekli destekler bulunarak teşvik edilmesi amacıyla ortaya çıkmıştır. 2001 yılından bu yana devlet kanunları çerçevesinde oluşturulan bu kurumlar girişimciliğe ve girişim projelerine destek vermek amacıyla günümüzde hizmetine devam etmektedir. Teknokentlerin oluşturulmasındaki en büyük amaç, özel sektör şirketlerini, girişim yönünde çalışan öğrenci kollarını, üniversite çalışmalarını ve teknoloji tabanlı Ar-Ge projelerini geliştirme ve finansal yönden desteklemektir.

Teknokentler bir proje hakkında bilgi sahibi olan veya projeye destek verebilecek tüm şirketlerin toplanması ve ortak çalışma yürütebilmesi için önemli kurumlardır. Böylece yapılan projeler hızlanabilir ve ortaya çıkarılan projeler bir an önce harekete geçirilebilir. Aynı zamanda teknokentler birçok alanda firma grubunu bir araya getirerek bir iş ortaklığı oluşturur ve girişim projeleri çok yönlü bir yapıya sahip olmaktadır.

Teknokentler genellikle üniversitelere veya sanayi bölgelerine yakın bir şekilde kurulmuştur. Bunun amacı yapılan projelerin üniversite öğrencileri ve akademisyenler tarafından desteklenmesinin sağlanmasıdır. Aynı zamanda sanayi bölgelerinde kurulan teknokentler sanayi işletmelerine bir iş kaynağı oluşturur. Bu durumda özetle teknokentlerin istihdam, iş gücü, emek vb. gibi ekonomik kavramlara olumlu etkiler yarattığını söylemek mümkündür.

TEKNOKENT’İN Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?

teknokent

Teknokent yapısı itibariyle, birçok avantajı beraberinde getirmektedir. Özelliklerinin getirdiği avantajları maddeler halinde açıklayacak olursak,

-Teknokent kapsamında yapılan her proje kamu ve özel kurumlar tarafından finansal ve bilgi yönünde desteklenir. Aynı zamanda yapılan projeler ve projeler sonucunda elde edilen kazançlar, gelirler ve kurumlar vergisinden muaf tutulmaktadır.

-Teknokent ofislerinde çalışan destek personellerinin maaşları her türlü vergiden muaf tutulmaktadır.

-Teknokent içerisinde yapılan çalışmalara sistem yönetimi, iş uygulamaları, veri yönetimi, internet ve teknoloji altyapısı vb. destekler devlet ve özel kurumlar tarafından karşılanır.

-Teknokent içerisinde ofis açmak isteyen kişiler, belli şartlar dahilinde maddi açıdan desteklenir.

-Devlet çalışanları normal şartlarda başka bir firma veya özel kurumda çalışamazlar. Ancak Teknokentler için geliştirilen kanunda devlet memurları teknokentlerde ekstra çalışabilir veya projelere destek amaçlı katılabilirler.

-Üniversite öğrencileri teknokentler sayesinde stajlarını yapabilir ya da teknokentlerde aktif olarak çalışabilir. Bu yönüyle teknokentler iyi bir istihdam kaynağıdır.

TEKNOPARK Nedir?

teknokent

Teknopark kavramı, yapısı itibariyle çevredeki üniversitelerin, çeşitli araştırma firmalarının ve sanayi yönlü çalışan işletmelerin toplu bir alan içerisinde, proje geliştirme ve yeniliklere ayak uydurmak amacıyla kurulan teknoloji ağırlıklı çalışma alanlarının tümünü ifade etmektedir.

Teknoparkların kurulmasındaki temel amaç, içerisinde bulunan tüm işletmelerin kendi arasında yapılan işleri paylaşmaları, desteklemeleri, profesyonel bir şekilde çalışmaları ve harcanan tüm bu emeklerin doğrultusunda ortaya iyi projelerin çıkartılmasıdır. Aynı zamanda oluşturulan bu çalışma ekosistemi, teknopark içerisinde aktiflik gösteren kurum ve kurum içi çalışanlara ekonomik ve sosyal açıdan ciddi imkanlar sunmaktadır.

Teknoloji parkları ve bilim parkları adlarıyla da tanımlanan teknoparklar, devlet kurumları, üniversiteler, sanayi işletmeleri ve yatırım firmaları tarafından desteklenmektedir. Girişimcilik ve yenilik çerçevesinde geliştirilen tüm projelerin hayata geçmesi için düzenlenmiş ve iş imkanlarıyla dolu olan organize parklar, sağladığı araştırma alanları, araştırma laboratuvarları ve sanayi işletmeleri imkanıyla günümüzde hizmetine devam etmektedir.

Hemen hemen Türkiye’nin her şehrinde bulunan teknoparklar, aynı zamanda uluslararası kurumlarla anlaşma sağlamakta ve geliştirilen projelerin, yurtdışına tanıtılmasını ve hayata geçirilmesini sağlamaktadır.

TEKNOPARKLARIN Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?

teknokent

Teknoparklar geniş bir araştırma yapısına ve her türlü sektörü içerisinde bulundurması açısında birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Bu avantajları maddeler halinde açıklayacak olursak;

-Teknoparklar içerisinde bulunan sanayi işletmeleri yapılan projeleri teknik açıdan desteklemektedir. Aynı zamanda bu durum sanayi işletmelerinin ekonomik yapısı geliştirmektedir.

-Teknoparklar içerisinde bulundurdukları sektörler sebebiyle, büyük bir istihdam kaynağı olmaktadır. Bu yönüyle ülkelerin yaşadığı işsizlik sorununun giderilmesinde rol oynarlar.

-Devlet tarafından desteklenmesi teknoparklarda geliştirilen projelerin daha hızlı ve kaliteli ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

-Teknopark içerisinde bulunan bilimsel ve teknolojik alanlar projelerin test edilmesine ve proje üzerine uygulama yapılmasına olanak sağlamaktadır.

-Üniversite içerisinde çalışan akademisyenlerin ve üniversite öğrencilerin bulunduğu bölüm ile alakalı projeler geliştirmesine ve çalışmasına fırsat sunmaktadır.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

KEYİF AL#1: MİTOLOJİK İNCİLER

Top 5 hacking events in history

Servislet’e 12 milyon dolar yatırım yapıldı

Viral Pazarlama Nedir?

IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara: “E-ticaret 2022’de Yüzde 50 Büyüyecek”

Lean Startup Nedir?

Benchmarking Nedir?

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.