Viral Pazarlama Nedir?

viral pazarlama

Viral Pazarlama

Viral pazarlama yönteminin net bir şekilde anlaşılması için önce geleneksel pazarlama yöntemlerinin detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Geleneksel pazarlama, içerisinde çat kapı, önerme ve ürün tanıtımı şeklinde yöntemler bulundurmaktadır. Teknoloji altyapılarının gelişmesi üzerine günümüzde geleneksel ticaret yerini yavaş yavaş dijital ticarete bırakmaktadır. Özellikle günümüzün yeni girişimleri ve var olan girişimlerin dijitale dönüştürülmesi yeni pazarlama yöntemlerini de beraberinde getirmiştir.

Bu yöntemlerden birisi de viral pazarlama yöntemidir. Dijital iş alanları yani sosyal medya, e-ticaret siteleri, çeşitli internet ortamları vb. ürün tanıtımı veya reklam alırken viral pazarlama yöntemini oldukça sık kullanmaktadır. Viral pazarlamanın net bir tanımını yapacak olursak, oluşturulan marka, üretilen ürün, müşterinin firma ve şirketlere mesaj yollayarak, yorum yaparak geri dönüşü gibi etkenleri ele alarak müşteri potansiyeli yaratabileceği ve bunun gibi tüm etki ve amaçları göz önünde bulunduran pazarlama yöntemine viral pazarlama denmektedir.

 

viral pazarlama

 

Viral Pazarlama Nasıl Yapılır?

 

Daha önce geleneksel ticarette bahsettiğimiz gibi, insanların yüz yüze gelerek yaptığı pazarlamanın dijital ortama entegre edilmesi viral pazarlama yöntemini ifade etmektedir. Peki bu pazarlama tekniği dijital ortama nasıl entegre edilecek? Bu sorunun cevabını şöyle açıklayabiliriz. Üretilen mal veya hizmetin satılırken veya satış yaptıktan sonra bu mal veya hizmet ile ilgili mesaj ve geri dönüşlerin, reklam, logo, çeşitli görseller ve videolar ile dijital platformlarda tanıtımının ve duyurusunun yapılmasıyla meydana gelen bir pazarlama sisteminin oluşturulmasıdır.

Girişimci gözüyle bakıldığında, dijital platformda yapılan bu pazarlama tekniğinin oldukça etkili bir yöntem olduğu ortadır. Müşteri gözüyle bakıldığında ise karşımıza sürekli çıkan reklam, video ve fotoğrafların adeta aklımıza kazındığını görmekteyiz. Maddeler halinde viral pazarlamanın yöntemlerini ve kullanılma şekillerini ele alacak olursak;

 

Viral Reklam Politikası: Viral pazarlamanın tartışmasız en önemli detayı reklam yapmaktır. Özellikle video, fotoğraf ve canlı yayın alanlarının dijital mecraya hükmettiği bu zamanlarda viral reklamın etkisi oldukça fazladır. Viral reklam yapılırken iki önemli detaya dikkat edilmelidir. Bunlardan ilki, ürünü tesadüfen alan bir müşterinin ürünün tanıtımı üzerine bir video çekmesidir. Eğer bu video kaliteli bir videoysa ve çok kişi tarafından görüntülendiyse ürünün satışını yapan firma ve markalar, videoyu satın almak isterler. Buradaki amaç, ürünün tesadüfi bir şekilde alınmasını ve beğenilmesinin amatör ve kaliteli bir şekilde göstermektir.

Diğer bir yöntem ise günümüzde daha çok gördüğümüz firma ve markaların kendisinin yaptığı reklamlardır. Bu reklamlarda ürün üzerinde uygulanabilecek kampanyalara ve müşterinin neden bu ürünü tercih etmesi gerektiğine değinilmektedir. Ancak müşteriler genel olarak ürünün kendisine dayatılmasından pek memnun kalmaz. Bu sebeple firmalar ve markalar bu reklamları yaparken çeşitli reklam şirketleriyle anlaşır ve ortaya kaliteli bir iş çıkmasını ister.

viral pazarlama

Viral Pazarlama Kurgusu: Viral pazarlama yapılırken oluşturulan pazarlama tekniğinin iyi kurgulanması ve müşteriye ürünü neden alması gerektiği hakkında etkileyici bir sunum yapılmalıdır. Bunun için önemli olan detaylardan ilki müşteriye doğru mesajın ulaştırabilmesidir. Diğer bir detay ise müşterinin ürünü alması ve geri dönüş yapması için uygun koşulların oluşturulmasıdır. Son olarak pazarlama bir birey üzerinden müşteriye yapılacaksa bu bireyin istenilen müşteriye hitap etmesi gerekir.

 

Viral Yayma Politikası: Reklamı veya ürün tanıtımını yapacak kişi belirlenirken dikkat edilmesi gereken bir viral pazarlama maddesidir. Burada ürününün tanıtımını yapacak kişiye belli bir güven ve motivasyon verilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ürünü tanıtan birey kendine ben bunu neden yapıyorum diye sorabilir ve ürün tanıtımından vazgeçebilir. Bu sebeple kişiye ürünü hediye etmek, bundan belli bir kazanç elde etmesini sağlamak ve bireyin yaptığı işe sponsor olarak destek olmak gibi yöntemler seçilebilir.

 

Viral Yayılma Politikası: Viral pazarlamanın özetini oluşturan bu politika, girişimcinin bu pazarlama yöntemini kullanırken mutlak hedef haline getirmesi gereken bir detaydır. Yayılma politikası uygulanmadan önce belli bir müşteri portföyünün oluşturulması gerekmektedir. Daha sonra müşteri portföyüne ürünü iyi pazarlamak ve müşteriyi sattığınız ürünü tavsiye etme noktasına getirmeniz gerekmektedir. Viral yayılma politikasını, eski dönemlerde kulaktan kulağa yayılmasıyla ürün satışı yapan firmaların dijitale dönmüş hali olarak da tanımlayabiliriz.

 

Plan Yapma Politikası: Her girişimcilik tekniğinde olduğu gibi viral pazarlama yönteminde de iyi plan yapılması girişimciyi mutlaka ileriye taşıyacaktır. Pazarlama yapılmadan önce, mal veya hizmet hakkında yapılacak reklamın ana hatları, müşteri portföyü, yayılma ihtimalini göz önünde bulundurarak bir plan oluşturulmalıdır.

viral pazarlama

Empati Politikası: Bir girişimin başarılı olması aynı zamanda müşteri memnuniyetinden geçmektedir. Müşteri memnuniyetinin sağlanması için kendinizi müşteri yerine koymanız ve bir çeşit empati mekanizması oluşturmanız gerekmektedir. Sizin memnun olmayacağınız bir durumdan müşteri kitlesinin çoğunluğu da memnun olmayacaktır.

 

Dijital Platformların Takibi: Gelişen teknolojiyle birlikte, birçok dijital platformun ortaya çıktığını gözlemlemekteyiz. Bir girişimci viral pazarlama yöntemini kullanmak istiyorsa, bu platformların takibini güncel olarak yapmak zorundadır. Sebebi örneğin, A platformunda tanınan bir kişi B platformuna geçiş yapmış olabilir veya B platformundaki herhangi bir kişinin A platformundaki kişiden daha tanınmış olması ürün tanıtımda fark yaratabilir. Bunun gibi detaylara dikkat edilmesi girişimcinin başarılı olması için oldukça önemlidir.

viral pazarlama

 

Sonuç olarak, viral pazarlama yapmak isteyen girişimcinin kendine özgü fikirleri olmalıdır. Bu sayede müşterinin gözünde yaratıcı ve gerçekçi imaj sergiler. Aynı zamanda ortaya koyacağı güven ile satış kapasitesini arttırabilir ve müşterilerin aklına kalıcı bir etki yaratabilir.

 

Viral Pazarlama Örnekleri

 

Viral pazarlamaya, Dünya ve Türkiye’den örnekler vermek gerekirse, TESLA firmasının kurucusu Elon Musk, piyasaya çıkarılacak yeni bir arabanın cam sağlamlığını tanıtırken, arabanın camına taş attı ve cam kırıldı. Herkes Elon Musk’ın başarısız olduğunu düşündü ancak camın kırılması viral bir video haline geldiği için Dünya’nın hemen hemen yerinden izlendi ve böylece Elon Musk yeni çıkardığı arabayı Dünya’ya bedava bir şekilde tanıttı. Türkiye’den örnek vermek gerekirse, özellikle milli duyguların ön planda olduğu ülkemizde reklamlarda bu yönde olmakta. Örneğin milli bayramlarda bankaların yaptığı güzel reklamlar veya THY firmasının yaptığı memleket reklamları viral pazarlamaya iyi bir örnek olarak verilebilir.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Eğitim Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Yüksek Teknoloji Fırıncılığın 11. Durağı Bay Bread Bağlarbaşı’nda Hizmete Girdi

ARYA, Akredite Edilmiş Lisanslı Melek Yatırımcı Ağı oldu!

Elvan Kakıcı Şimşek: Alışveriş Festivallerinde Altyapı ve Kargo Krizi Sizi Vurmasın!

Kuluçka Merkezi Nedir? Türkiye’nin En İyi 7 Kuluçka Merkezi

 

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.