Eğitim Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

eğitim girişimciliği

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin son yirmi yılda geldiği nokta ele alındığında eğitim alanındaki temel ihtiyaçlara yönelik teknoloji ve iletişim temelli inovatif girişimlerin olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle son yıllarda dünyadaki birçok köklü üniversite tarafından online eğitimler, özgün platformlar ve eşzamanlı eğitim programlarının uzaktan erişime imkan tanıması, eğitim alanındaki girişimlerin her geçen gün artmasına olanak tanımaktadır. Eğitim girişimciliği genellikle çoklu ulaşımı mümkün kılan dijital platformlar üzerinden ilerlemektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hemen her alanda ivme kazanması ve vazgeçilmez bir konuma yerleşmesi ile beraber birçok alanda olduğu gibi eğitim alanında da bu ürünlere hem talep artmakta hem de rekabet bu oranda yükselmektedir.

 

 

Eğitim Girişimciliği Süreci

Gündelik yaşam tarzında gerek ulusal gerek uluslararası alanda faaliyet gösteren online eğitim platformlarından neredeyse hemen herkes eğitim almıştır. Toplumsal ve bireysel yaşam tarzlarının teknoloji ve bilgi edinme tekniği ile dönüşmesi, beraberinde eğitim teknikleri ile öğrenim süreçlerini de değişime zorlamıştır. Değişen çağa ve iş hayatına adapte olma sürecinde online eğitimler bugün vazgeçilmez, hatta kariyer planlamasında olmazsa olmaz mihenk taşı görevi görmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin engellenemez gelişiminin yanında bir de pandemi tecrübesi eğitim ve eğitim kanallarının değişmesini de hızlandırdığından bu alandaki girişimler yatırımcı çekme potansiyeline oldukça müsaittir. Küresel ölçekte eğitim girişimlerinden bahsetmek mümkün olduğu kadar Türkiye özelinde oldukça başarılı yerli eğitim girişimleri de mevcuttur. Bugün eğitimin öncülüğünü yapan eğitim girişimciliği erişim kolaylığı, maksimum fayda kazanımı, başarı oranı, çeşitli eğitim araçlarının kullanımına olanak tanıması ile yatırımcıların gözdesi olmaya aday bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

 

 

Türkiye’de Eğitim Girişimciliği

 

Ülkemizde kamusal ve özel alanlarda farklı içerikte online eğitim platformlarının varlığından söz etmek mümkündür. Dünya genelinde ise hem üniversitelerin lisans ve lisansüstü eğitimleri ile sertifika ve uzmanlık programlarının online platformlar üzerinden sunulmasının yanında son derece başarılı eğitim girişimlerinden bahsetmek mümkündür. Genellikle start-up olarak faaliyetlerine başlayan eğitim girişimleri yatırımların artması ile ürün ve faaliyetlerine çeşitlilik kazandırabilmektedir. Udemy, MasterClass, Coursera, EdX, Dualingo, Cambly ve daha birçok eğitim platformu, dünya genelinde milyonlarca kişinin çeşitli alanlarda eğitim alabildikleri ve aldıkları eğitimleri farklı derecelerde sertifikalarla belgelendirebildikleri fırsatlar sunmaktadır. Eğitim girişimciliği temelde olabildiğince fazla sayıda kişiye ulaşmak, eğitim fırsatlarını eşit düzeyde sunmak, eğitimlerin sonunda kişilere olabildiğince farklı açılardan fayda sağlamak ve çeşitli sertifikalar ve katılım belgeleri ile mesleki ve kişisel plan ve hedeflerin gerçekleşmesine odaklanmaktadır. Bu durumda hem kariyer planlamasında hem de eğitim hayatında yardımcı araçlar arasında değerlendirilebilecek modeller, bilgi teknolojileri döneminde eğitim sektöründe vazgeçilmez konumdadır.

 

 

 

eğitim girişimciliği

Yerli girişim olarak ele alınabilecek eğitim girişimleri arasında Udemy, Kunduz, Campusonline, Kurslab, Acagate, ODTÜ Bilgeİş, İstanbul İşletme Enstitüsü, UNIVERSİTEPLUS, AkademiDuru gibi platformlar ve girişim örnekleri yer almaktadır.

 

 

 

 

 

 

Udemy

Kurucusunun Türk olduğu Udemy, içeriğindeki binlerce farklı ders, eğitim kategorisi ve eğitmeni ile Türkiye’de olduğu kadar dünya genelinde de popüler bir eğitim girişimi örneğidir. Her ne kadar Türkiye’de kurulmamış olsa da dünya genelinde eğitim alanına yatırımcıları çekmiş ve eğitim içeriklerini çeşitlendirmiştir. Bugün Udemy üzerinde eğitim veren, eğitim içerikleri hazırlayan ve eğitim alan kişi sayısı oldukça fazladır. Aynı zamanda interaktif eğitim araçlarının kullanılabilmesi, dersler sonunda sınav ya da quiz gibi deneme seçeneklerinin olması, eğitim paketlerinin sonunda sertifika süreçlerini oldukça cazip hale getirmektedir. Udemy üzerinde ücretli ve ücretsiz olmak üzere çeşitli eğitimler verilmekle beraber sık sık indirimlerin yapılması ile en kaliteli eğitim içerikleri oldukça uygun ücretlerle kullanıcılara sunulabilmektedir.

 

 

 

Kurslab

Diğer eğitim platformlarına nazaran canlı ders seçeneklerini kullanıcıları ile buluşturan Kurslab, Mustafa Gençoğlu önderliğinde kurulmuştur. ÖSYM tarafından yapılan YKS, ALES, YÖKDİL sınavları da dahil olmak üzere Fen, Kimya, Matematik gibi derslerle beraber sanat ya da sosyal bilimler temelli derslerin canlı olarak sunulabildiği bir girişim örneklerindendir.

 

 

 

Kunduz

Barış Bilgiç, Başar Başaran ve Melih Şener’in iş ortaklığı ile kurulan Kunduz KPSS, ALES, YKS ve LGS gibi ulusal seviye tespit sınavlarına hazırlanan kişiler için oldukça popüler bir eğitim girişimciliği örneğidir. Öğrencilerin bu sınavlar için çözemediği soruların, etkili biçimde çözülmesine olanak tanımaktadır.

 

 

 

AkademiDuru

Çeşitli üniversitelerin onayı ile katılımcılarına sertifika verebilen AkademiDuru, bilişim, meselki eğitim, eğitimcilerin eğitimi ve psikoloji gibi uzman alanlarda eğitim veren bir girişim örneğidir. Ücretli olan eğitimler online olarak sunulmaktadır.

 

 

 

ODTÜ Bilgeİş

Söz konusu platform, ODTÜ tarafından geliştirilen bir girişim örneğidir. Bu platform sayesinde eğitim alan ve başarı ile tamamlayan kişiler, ODTÜ Rektörü tarafından onaylı ve imzalı sertifika sahibi olabilmektedir.

 

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir.

Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Blockchain Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

Oyun Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

Fintech Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

 

 

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Damla Akıntürk

Okumayı, araştırmayı, yeni bilgiler edinmeyi çok seviyorum bunları yaparken de başkalarıyla paylaşabiliyor olmak beni daha çok motive ediyor. Öğrendiğim her bilgi bana yeni bir dünyanın kapısını aralıyor ve her kapı eşiğinde çok daha fazlasını istediğimi fark edip yeni maceralara yelken açıyorum. Öğrenme süreci benim için hiç bitmeyecek bir yolculuğu simgeliyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.