Lean Startup Nedir?

lean startup

Araştırmalara göre kurulan startup’ların %75’i birçok sebepten ötürü başarısız bir şekilde sonlanmakta. Bir startup kurarken kurma sürecini daha az riskli hale getirmek amacıyla Silikon Vadisi girişimcilerinden Steve Blank ve Eric Ries tarafından geliştirilen Lean Startup yani yalın startup kavramı 2000’li yıllarda hayatımızda yerini aldı. Bu kavram 2010’lu yıllarda bir metodolojiye dönüşüyor. ”Lean Startup fikri; bir girişim şirketinde tüm gereksiz süreçlerin elenerek ürün geliştirme boyunca kaynakların ve zamanın yalnızca değer üretimine harcanmasını hedefler.”

lean startup
Oluşturma, Ölçme, Öğrenme

Bu metotta iş planından önce iş modeli bir adım öndedir ve böylelikle, girişimcilerin maliyetlerini ve ürünü geliştirmeye ayırdığı zamanı azaltarak daha hızlı bir şekilde ürün veya hizmet üretmesini sağlar. Bu metodoloji ayrıca girişimcinin üretim sonunda elde ettiğini de küçük müşteri gruplarına sunarak hızlı dönüş almasını sağlar. Kısaca, ayrıntılı planlama yerine deneyselliği ve sezgilerin yerine müşterilen geri bildirimi önemsenir.

Yalın Girişim ucuz olmakla ilgili değil, daha az savurgan olarak hala büyük şeyler yapabilmekle ilgilidir.

 Eric Ries

lean startup

 

Yalın Girişim’in kurucularından Eric Ries’e göre yalın girişim, yalın düşüncenin yenilik süreçlerine uyarlanmasıdır. ​Yaklaşıma göre, girişimciler bir iş modeli fikri aradıktan sonra fikirlerini test edip iş girişimlerine başlar, en baştan denenmemiş fikirlere dayalı işletmeler kurmak yerine müşterilerin talepleri üzerine istedikleri ürünleri geliştiren bir girişim kurmayı hedefler.

Temel Adımlar

  1. Problemin tespit edilmesi, tanımlanması
  2. Probleme yönelik çözüm üretilmesi
  3. Takım kurulması
  4. Hedef kitlenin (müşteri) tanımlanması
  5. Müşteri görüşmelerinin yapılması
  6. Değer teklifinin oluşturulup doğrulanması
  7. Satış teklifinin belirlenmesi
  8. Pazar analizi yapılması
  9. Minimum Viable Product’ın çıkarılması (Akıllardaki ürün ya da hizmetin uygulanabilir en temel özelliklere sahip çıktısının çıkarılması)
  10. Pazarlama yapılması ve ürünün/hizmetin iyileştirilmesi ile büyümenin gerçekleştirilmesi
  11. Pitch deck (yatırımcı) sunumu yapılması

”Ele aldığımız problemi/ihtiyacı nasıl (hangi ürünle) çözmeyi planlıyoruz ? ve ürünümüzü/hizmetimizi müşteriyle nasıl buluşturacağız?” gibi sorulara vereceğimiz net cevaplarla üretilecek ürüne sağlam temeller atabiliriz.

lean startup
kaynak: medium.com

Daha öncesinde de söylediğimiz gibi en düşük maliyetle ürünü/hizmeti ortaya çıkarmak ve erken seviye prototipleri direkt olarak küçük kullanıcı/müşteri kitlelerine sunup geri dönüş almak üzerine ilerleyen bu felsefe ”Minimum Viable Product” ile sürüyor. Siz geri dönüşlere göre ürünü test ederek ürüne dair yeni veriler elde ediyorsunuz ve bu verilerle ürününüzü geliştiriyorsunuz.  Eksikleri ve hataları farketmenizi sağlayan bu döngüde amaç, mümkün olduğunca hızlı hareket etmek.

Yani Lean Startup, kendi kendinize döngü içerisinde hızlanmak anlamına geliyor.

Temel Özellikler

  • Pazarın isteklerine göre bir ürün geliştirmenize olanak sağlar.
  • Müşteri ilgisini belirlemek için doğrulanmış öğrenmeyi kullanır.
  • Ürün popülerliği ve yaşam boyu müşteri değeri gibi ölçütlere odaklanır.
  • Müşterilerin ürüne verdikleri tepkiyi değerlendirmek için minimum uygulanabilir bir ürünle başlar.
  • Katı bir plana bağlı kalmanın aksine deney yapma tercih edilir.
lean startup
kaynak: medium.com

 

 

Başlangıç ​​başarısı, süreci takip ederek geliştirilebilir, yani öğrenilebilir, yani öğretilebilir.

Eric Ries

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer GirişimPedia Yazılarımız

Pazar Analizinde Nelere Dikkat Edilmeli ?

Benchmarking Nedir?

GİRİŞİMİNİZ İÇİN İDEAL EKİP: HACKER, HUSTLER VE HİPSTER NEDİR?

Enerji Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Enerji Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Twitter hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.