Benchmarking Nedir?

Benchmarking Nedir?

Bir girişimci, yapacağı işin başarılı olmasını istiyorsa mutlaka iyi bir araştırma yapması gereklidir. Her ne kadar birbirinden örnek alınarak oluşturulan sektörler olsa da girişimcinin özgün bir yapıya sahip olması ve örnek aldığı işe kendi özgünlüğünü katarak farklılık yapması bir o kadar önemlidir. Bu noktada girişimcinin referans alarak bir işe başlamasına benchmarking denmektedir. Özellikle hızla gelişen ve sınırsız fikre ev sahipliği yapan girişimcilik sektöründe referans alınarak başlanmış işlerde rekabet riskinin girişimci tarafından ön görülmesi ve buna göre hareket edilmesi gerekmektedir.

Benchmarking yöntemi, girişimcinin rekabete girmek istediği şirketleri iyi incelemesi, incelemeler sonucu yatırım hesaplamalarının iyi yapılması ve rekabetten üstün performans ile çıkma konusunda fayda sağlamaktadır. Tüm bu etkenler dahilinde benchmarking yöntemi hakkında, şirketler arası rekabet analizi şeklinde bir tanım yapılabilir.

Benchmarking Neden Önemlidir?

Bu konuda önemli olan en temel motto, girişimcinin iş standartlarını iyi bir şekilde analiz etmesi ve kavraması gerektiğidir. Ancak yapılan işin birçok şirket tarafından da yapılması bir süre sonra kişinin bu standardı ölçememesine sebep olur. Örneğin internetten alışveriş yapan bir bireyin, tek bir üründe fiyat, teslimat süresi, kargo ücreti vb. analizleri yapması kolaydır. Ancak bir şirketin tüm ürünlerinde, tüm şirketlere göre bir karşılaştırma yapması oldukça zordur. Bu hesaplamanın yapılabilmesi için öncelikle müşteri talebi ve istekleri dediğimiz kavramın net bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir.

“Müşteri ne ister?” Sorusunun her ürüne defalarca sorulması gereklidir. Bunun sebebi müşteri isteklerinin birçok alana dağılım göstermesidir. Örneğin teslimat süresini diğer şirketlere nazaran daha çabuk yapmaya karar verdiniz ancak bu seferde fiyat konusunda başka bir şirketin daha da üstündesiniz işte bu durum çoğu girişimcinin ve kurduğu şirket düzeninin en büyük sorunu haline gelmektedir. Bu konuda işi yapan girişimcinin, rekabet piyasasında fark yaratabilmesi için, sattığı ürün veya sunduğu hizmette fark yaratması gerekmektedir.

“Peki bu fark nasıl yaratılır?” “Müşteriler sizi neden tercih eder?” gibi soruların cevaplarını açıklayacak olursak, öncelikle yapılan için belli bir müşteri portföyü oluşturulması ve bu müşteri portföyünde arz ve talep dengesini sağlamak gerekir. Daha sonrasından bu müşteri kitlesi üzerinden, diğer şirketlerle rekabet başlayacağından, bu rekabette farklılık yaratmak için karşılaştırılma yapılmalıdır. Karşılaştırma yapmanın temelinde, yoğun araştırma yatar. Gelişim sağlanması, sistemin sağlam bir altyapı içerisinde oluşturulması ve verilen hizmetlerin kalitesini değerlendirmek için Benchmarking yöntemi oldukça önemlidir ve mutlaka tercih edilmelidir.

Benchmarking Yönteminin Amaçları Nelerdir?

Başarılı ve ismi duyulan biri girişimci olmak istiyorsanız, işinizde en iyi olmanız tartışmasız bir şarttır. Günümüz örneklerine baktığımızda dünyanın en büyük şirketi olan Amazon, ücretlendirme, hızlı teslimat, istihdam imkanı vb. konularda rekabet piyasasını iyi incelemiş ve bu inceleme sonrasında bu kavramlar üzerinden kendini oldukça geliştirmiş bir şirket konumundadır. Girişimcilerinde yapması gereken işte bu ve benzeri kavramları diğer sektörlere göre iyi analiz etmesi ve değerlendirmesidir. benchmarking yönteminin amaçlarını maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Diğer şirketlerle bilgi paylaşımı: Özellikle yeni kurulan şirketlerin fazlaca kullandığı bir yöntemdir. Bu yöntemin kullanılmasındaki temel amaç, diğer şirketlerin işleyişini hızlı ve sorunsuz bir şekilde öğrenmektir. Aynı zamanda bilgiyi veren şirkette bir bilgi girişimciliği yapmaktadır. Yani kendi bilgi ve analizlerini paylaşarak bundan kısa dönemli veya uzun dönemli bir kazanç elde eder.
  • Hedeflerin Belirlenmesi: Girişimcilerin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta hedeflerin net bir şekilde belirlenmesidir. Hedef belirlemek, analizlerin ve incelemelerin şirketlere göre karşılaştırmasında zaman ve yatırım konusunda tasarruf sağlamaktadır. Ayrıca bir iş yapılırken bir hedefin belirlenmesi şirkette çalışan kişilerin motivasyonu içinde oldukça önemlidir.
  • Hedefleri Gerçekleştirmek: Belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi, müşterinin gözünde olumlu bir etki yaratmaktadır. Bu sayede yapılan iş müşteri tarafından bir güven kazanır ve yapılacak diğer işlerde veya konulacak diğer hedeflerde müşterinin destek olması önemli bir etki haline gelir.
  • Şirkette Değişime Gitmek: Şirkette belli bir düzenin ve kültür yapısının oluşması her zaman iyi bir şey olmayabiliyor. Bu durum şirketin yeniliklere yeterince açık olmamasına ve yapılan işin monotonlaşmasına sebep oluyor. Haliyle rekabette de oldukça geri kalmışlık yaratabiliyor. Tüm bu etkenler doğrultusunda girişimcilerin ve şirketlerin yenilikleri yakalama amaçlı şirkette değişime gitmesi oldukça önemli bir detaydır.
  •  Şirket Stratejileri: Şirketler arası rekabet bazı durumlarda adeta bir satranç tahtasına dönebiliyor. Bu durumda şirketlerin üretim, satış, müşteri portföyü vb. konularda hızlıca aksiyon alması ve belli stratejiler üretmesi oldukça önemli bir hal alıyor. Bu stratejiler konulara farklılık gösterse de girişimcinin bu tarz durumlarda uygulaması gereken stratejiler yapılan işin verimini ve tanıtımı arttırmak yönünde olmasıdır.
  • Şirketin Potansiyelini Keşfetmek: Girişimcinin diğer şirketleri analiz ettiği kadar kendi şirketini de dönemsel olarak analiz etmesi gerekmektedir. Bu sebeple özellikle çalışanlar, üretilen mal veya hizmet konularında oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Şirket içerisinde yapılan değişiklikler veya verilecek motivasyonlar şirketlerin potansiyelini arttırmakta ve diğer şirketlerle olan rekabette üstünlük sağlamaya yarayan önemli bir kavramdır.
  • Finans Analizi: Özellikle günümüzde artan fiyatlar ve getirisi olarak oluşan hayat pahalılığı müşterinin ürünün kalitesinden önce fiyatına bakmaya zorluyor. Bu durumda girişimcinin yapması gereken satışa sunulan mal veya hizmetin finans analizini iyi yapması ve imkanı varsa fiyatı düşürerek, şirketin performans ve tercih edilebilirliğini arttırmasıdır.

Tüm bu etkenler benchmarking yöntemini ifade etmektedir. Özetle, girişimcinin rekabette ayakta durabilmesi ve en iyi olabilmesi için mutlaka benchmarking yöntemini kullanması gerekmektedir.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer GirişimPedia Yazılarımız

Pazar Analizinde Nelere Dikkat Edilmeli ?

GİRİŞİMİNİZ İÇİN İDEAL EKİP: HACKER, HUSTLER VE HİPSTER NEDİR?

Enerji Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Enerji Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Twitter hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.