Her Yeni Girişimcinin Bilmesi Gereken 6 Ticari ve Finansal Terim

girişim

Para kazanmak istiyorsanız, para, müşteriler ve hatta kişisel performans ve sağlıkla ilgili bazı temel kavramları ve ölçümleri anlamanız gerekir.

Yeni bir girişimci gelişmiş finansal ve ticari terimleri ve kavramları henüz anlayamayabilir. Fakat bir girişimcinin bilmesi gereken bazı terimler vardır. İşte hiçbir girişimcinin görmezden gelemeyeceği 6 iş ve finansal terim:

 

  1. Müşteri edinme maliyeti (CAC)

Bu metrik, bir müşteriyi elde etmenin maliyetini ölçer. Basit bir ifadeyle, maaşlar ve genel giderler dahil olmak üzere pazarlama ve satış maliyetlerini toplayın ve belirli bir zaman diliminde ulaştığınız müşteri sayısına bölün.

200TL harcayın ve 10 müşteri edinin ve CAC’niz yani her müşteri için müşteriyi elde etme maliyeti 20TL’dir.

Edinme maliyetleri söz konusu olduğunda iyi bir sonuç nedir? Bu, sektörünüze ve iş modelinize bağlıdır. CAC’nin genel işletme bütçenize nasıl uyduğunu anlamak da önemlidir. Operasyonunuz ne kadar yalın olursa, bir müşteri edinmek için o kadar fazla harcama yapabilirsiniz.

cac

 

Ayrıca, aynı zamanda yüksek bir CAC oluşturmanız yararınıza olur, yüksek bir CAC’nin anlamlı olduğunu unutmayın …

 

  1. Müşteri yaşam boyu değeri (CLV)

İşletmeniz bir seferlik hizmetler vermiyorsa, müşterilerin bir kısmının düzenli müşteri haline gelmesi muhtemeldir. Ne kadar çok tekrar müşteriniz olursa ve bu müşteriler ne kadar çok harcarsa, karşılayabileceğiniz CAC daha yüksek olacaktır. (Bazı iş modelleri, müşterinin ilk veya ikinci satın alımında başarıyı yakalama üzerine kuruludur; o zaman CAC sıfırda veya sıfıra yakın olduğu için gelecekteki alımlar karlı olacaktır.)

CLV’nin hesaplanması genellikle zordur ve en azından başlangıç aşamasında birkaç varsayımda bulunmayı gerektirir. Ancak biraz geçmişinizi oluşturduktan sonra, müşteriyi elde tutma ve harcama eğilimlerini tespit etmeye başlayabilirsiniz.

 

clv

O zaman değerleri hesaplamak çok daha kolaylaşır: Ortalama bir müşterinin belirli bir zaman diliminde ne kadar harcadığını belirleyin ve orijinal CAC yatırımınızın getirisini hesaplayın. Bunu kar ve zarar tablonuzla karşılaştırın. Kabaca söylemek gerekirse, CLV ne kadar büyükse, karşılayabileceğiniz CAC o kadar yüksek olur.

Bu iki metrik neden bu kadar önemli? Yükselen bir CAC, maliyetleri düşürmeye veya fiyatları yükseltmeye başlamanız veya pazarlama ve satışta daha iyi bir iş çıkarmanız gerektiği anlamına gelir. Düşen bir CLV, aynı önlemlerin gerekli olduğunu gösterir ve sahip olduğunuz en önemli ve en ucuz müşterilerinizden, yani mevcut müşterilerinizden yararlanamadığınız anlamına gelir.

 

  1. Müşteriyi elde tutma oranı

CRR, müşterileri mutlu edip etmediğinizi belirleyen ve işinizi ne kadar hızlı büyütebileceğinizi tahmin etmenize yardımcı olan temel bir ölçümdür.

Müşteriyi elde tutma oranı, belirli bir süre boyunca müşterilerinizin yüzde kaçının sizinle kaldığını gösterir ve yıllık, aylık veya haftalık olarak hesaplanabilir.

Müşteriyi elde tutma oranınızı hesaplamak için standart bir formül olmasa da, işte bunu ölçmenin doğru bir yolu şudur:

Müşteriyi elde tutma oranı = ((CE – CN) / CS) X 100

CE = Dönem sonundaki müşteri sayısı

CN = Dönem içinde edinilen yeni müşterilerin sayısı

CS = Dönem başlangıcındaki müşteri sayısı

Diyelim ki aya 1000 müşteriyle başladınız. Ayın sonunda 150 kişi ayrıldı, ancak 200 yeni müşteri çektiniz, yani şimdi 1.050 müşteriniz var. Bu rakamları kullanarak formülü doldurun ve şöyle görünür:

((1050 – 200) / 100) X 100 = %85

crr

Peki iyi bir tutma oranı nedir? Birçok şey gibi, sektörünüze ve hedeflerinize bağlıdır. Ancak amaç, elde tutma oranlarını mümkün olduğunca yüksek tutmaktır.

 

  1. Tekrar satın alma oranı

Tekrar satın alma oranınız, sizden birden fazla alışveriş yapan müşterilerinizin yüzdesidir. Müşteriyi elde tutma çabalarınızın başarısının iyi bir göstergesi olan, ilk satın almalarından sonra sizden satın almak için kaç kişinin geri döndüğünü gösterir.

Birden fazla alışveriş yapan müşteri sayısını toplam müşteri sayısına bölerek bu metriği kolayca takip edebilirsiniz.

Tekrar satın alma oranı = Birden fazla alışveriş yapan müşteri sayısı / Toplam müşteri sayısı

Tekrar satın alma oranınızın daha ayrıntılı bir analizi için, günlük, haftalık ve aylık takip etmek üzere kohortları kullanmak isteyebilirsiniz. Özel bir promosyon yürütüyorsanız, kohortlar, bu belirli etkinliğin daha fazlası için geri gelen kişilerin sayısında artışa mı yoksa azalmaya mı yol açtığını belirlemenize yardımcı olabilir.

 

  1. Geri ödeme oranı

Özel teklifler oluşturmak, insanları işletmenize geri getirmenin etkili bir yolu olabilir – ancak tekliflerinizin yüzde kaçı kullanılıyor?

Geri ödeme oranınız size şunu söyleyecektir:

Kullanılan tekliflerin sayısı / Verilen tekliflerin sayısı

Teklifi kullanma oranınız, bir teklif verdiğinizde, müşterilerinizin genellikle satın alarak harekete geçip geçmediğini size söyleyecektir. Geri ödeme oranınız düşükse (örneğin yüzde 20), bunun nedenlerini bulmak için daha derine inmek isteyeceksiniz. Belki de özel teklifiniz, insanları işinize geri çekecek kadar cazip değildir – ya da sunduklarınızla yeterince ilgilenmiyorlar.

Entrepreneurship

  1. Gelir yüzdeleri

Çok az işletmenin tek bir gelir kaynağı vardır. Çoğunun birden fazla kaynağı vardır ve her birinin yaptığı katkı yüzdesindeki değişiklikler, sorunların ileride olduğunu gösterebilir.

Düğün fotoğrafçılığı gibi oldukça basit bir işi ele alın. Diyelim ki gelirin yüzde 80’i, çiftlere satılan ilk düğün paketlerinden, yüzde 10’u düğünden sonra çifte yapılan ek satışlardan ve yüzde 10’u da düğün sonrası satışlardan arkadaşlara, aileye vb.

Düğün sonrası satışlar düşerse, neredeyse tüm pazarlama ve satış maliyetleri düğün rezervasyonuna gittiğinden, bu genel kar seviyelerini etkileyecektir – bu nedenle ek satış marjlarınız doğal olarak çok daha yüksektir.

Gelir yüzdelerindeki değişiklikler, genellikle yalnızca müşteri harcama alışkanlıklarındaki değişiklikleri değil, aynı zamanda sektörünüzdeki ve pazarınızdaki daha geniş eğilimleri de işaret edebilir.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer GirişimPedia Yazılarımız

Unicorn Girişim Nedir?

MELEK YATIRIMCILIK

C2C (Customer To Customer) İş Yönetimi Nedir?

Start-up’ların Pandemide Finansman Arayışı

Marka Tescili Nasıl Yapılır? 3 Adımda Öğren!

En İyi 7 Tavsiye! Yeni Harekete Geçen Şirketinizin Nakit Akışını Nasıl Yönetirsiniz?

Front-End Nedir?

MVP Ve Prototipin Arasındaki Fark Nedir?

Back-End Nedir?

Metaverse Nedir?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.