Warren Buffett’in Başarı Hikayesi

warren buffett

Wall Street deyince aklımıza gelen, dünyanın en zengin ve başarılı insanlarından olan Warren Buffett, daha erken çağlarından günümüze 90 senelik bir başarı hikayesi sunuyor. Yatırım, borsa, kusursuz iş yönetimi ve liderlik söz konusu olduğunda günümüzün en başarılı isimlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

warren buffett

Gençlik Yılları

Warren Buffet, 30 Ağustos 1930 senesinde Nebreska’da dünyaya gözlerini açmıştır. Daha 5 yaşında iken ticarete başlamıştır. Ticarete başlama hikayesi de dedesi ile beraber olmuştur.

Dedesinin dükkanından aldığı 6’lı Coca Cola paketlerini 5 sent kar ile satmaya başladı. Bununla beraber, gazete dağıtarak, kapı kapı dolaşıp çiklet ve dergi satarak kendi çapında sermayesini oluşturmuştu. Küçük yaşlarında ticarete olan bu yatkınlığı ve ilgisiyle beraber 11 yaşına geldiğinde ilk hisse senedini almıştı bile.

11 yaşında kendine ve ablasına satın aldığı hisse senetleriyle üniversite çağına geldiğinde 9.800 dolar bir birikim elde etmişti. Üniversitede aldığı yatırımcılık ve finans eğitimlerini GEICO Sigorta isimli şirkette ücretsiz bile olsa çalışarak pekiştirmek istedi fakat kabul alamadı. Bunun üzerine memleketi Omaha, Nebreska’ya dönerek eğitimlerine devam etti ve yatırımcılık alanından vazgeçmedi.

Memleketine dönen Warren Buffett, burada babasının aracılık firması Buffett-Falk & Co.’da çalışmaya başladı. Üç yıl boyunca burada çalışmaya devam etti.

warren buffett

Kariyer Yolu

Babasının firmasında çalışırken, kendisi de bir çalışan olan Susan Thompson ile evlendi. Evliliği devam ederken ve 3 çocuğa sahip olmuşken kirası 65 dolar olan bir yerde yaşıyordu. Evliliğindeki krizler ve standart bile sayılmayacak bir gelire sahipken 31bin dolara şuan hala içinde yaşadığı evi satın aldı.

Evliliğinde problemler olsa da 2004 yılında eşini kaybedene kadar bu evliliği sürdürdü. Eşinin ölümü sonrasında Astrid Menks ile evlendi.

Sene 1954’ü gösterdiğinde öncesinde onu reddeden ve hatta New York piyasasında iş yapmasından kaçınmasını tavsiye eden Ben Graham’dan iş teklifi aldı. Bu iş teklifini derhal değerlendiren Buffet, Graham ile Newman Corp.’ta analist olarak 2 yıl çalışır ve günümüz parasıyla yılda 105 bin dolar kazandı.

Ben Graham ile ortaklığı 2 sene sonra bitince geri dönerek Buffett Partnership Ltd. şirketini kurdu.

warren buffett

 

Seneler 1950lerin sonunu gösterdiğinde Warren Buffett kazandığı paraları katlayarak henüz 32 yaşındayken milyoner olmuştu. Kurduğu 7 farklı ortaklık ve yaptığı yatırımlarla kısa zamanda hatrı sayılır bir birikime ulaşmıştı.

Kurulan yediden fazla ortaklık ve bunun getirdiği şirket yönetiminin sonucunda1962’de Buffett bütün ortaklıklarını tek bir çatı altında birleştirme kararı alır ve Berkshire Hathaway isimli tekstil firmasına yatırım yapar. 1960’ların başlarında Berkshire Hathaway hisseleri satın almaya başlar ve en sonunda firmanın bütün kontrolü ona geçer. 1964’te hisse fiyatı sadece 80 dolarken bugün şirket en yüksek hisse bedeline sahiptir. 20 Ağustos 2021 itibariyle şirketin 1 adet hisse fiyatı 430,400 dolardır.

Kurulduğunda tekstil firması olan Berkshire Hathaway 1960’ların sonrasında tekstil firmasından sigorta firmasına evrildi ve böylece Buffett sigortacılığa adım atmış oldu. Yıllarca eğitimini seçkin okul ve kurslarda bu iş üzerine alan Buffett’ın bu sektöre geçmesi sürpriz olmamıştır herhalde.

Yıllar bu ve bunun gibi yatırım ve şirket yönetiminde inovatif ve akıllı adımlarla geçerken, Warren Buffett servetini günden güne katlıyordu.

1970li senelerde artmaya devam eden serveti 1980lere geldiğinde şahlanmaya başlamıştı. 80ler Warren Buffett için altın seneler olmuştu ve şirket hisseleri her geçen yıl kendini ikiye üçe katlıyordu.

Bazıları saç stilleri, tozlukları ve neon kıyafetleriyle hava atarken Buffett para kazanıyordu. 1982’de Buffett’ın net serveti 376 milyon dolardı. 1983 yılında ise 620 milyon dolara yükseldi.

1986’da 56 yaşındayken ise Buffett Berkshire Hathaway’den aldığı 50 bin dolarlık mütevazı maaşına rağmen milyarder oldu.

 

warren buffett

 

1998 yılında hayatının neredeyse en iyi yatırımını yaparak Coca Cola’dan %7lik hisse aldı. Buffett ekonomik buhrandan bir yıl sonra yani 1988 yılında tıpkı bir bağımlı gibi Coca-Cola şirketi hisselerini satın almaya başladı. Coca-Cola’nın yöneticisi olan eski komşusu kendisinin şirkete ve şirket hisselerine olan yoğun ilgisini fark etmekte gecikmedi. Satın alım işlemlerini ve hesap hareketlerini araştırdığında ise işlemlerin şehrin batı bölgesinde bir yerlerden-Warren’ın yaşadığı bölgede-gerçekleştiğini gördü.

Bunu yapsa yapsa Buffett yapar diye düşünüp ona durumu anlatınca Warren suçlu olduğunu itiraf etti ve kendisinden yasal sınır olan %5 eşiğine ulaşıncaya dek bu sırrı ifşa etmemesini rica etti. Birkaç ay içinde Berkshire şirketin % 7’sine, yani 1.02 milyar dolar değerindeki hisse senetlerine sahip duruma gelmişti. Üç yıl içinde ise Buffett’ın Coca-Cola hisseleri Berkshire’ın toplam değerinden çok daha yüksek meblağda bir piyasa değerine sahip olacaktı.

Takvimler 2008’i gösterdiğinde Buffett 62 milyar dolarlık servetiyle Forbes tarafından dünyanın en zengini seçildi ve 13 yıldır zirveyi kaptırmayan Bill Gates’i ikinci sıraya attı. Sonraki yıl Bill Gates tekrar bir numaraya yerleşti ve Buffett ikinci sıraya geriledi.

 

Yardımseverliği

Buffett hala ilk satın aldığı evde oturuyor, bir cep telefonu yok ve toplu taşımayı sıklıkla kullanıyor. Bu sadeliği ve mütevazi yaşantısı adeta onun markası haline geldi. Fakat bu demek değildir ki Buffett pinti biri.

2016 yılında Berkshire Hathaway’in 2.86 milyar dolarlık hisselerini Bill ve Melinde Gates Vakfı dahil birçok derneğe bağışladı. Bu bağış sayesinde ömrü boyunca yaptığı bağışlar 28.5 milyar dolara ulaştı. Buna ek olarak arkadaşı milyarder Bill Gates ile Hayırseverlik Yemini’ni ortaya çıkarıp imzalayarak servetlerinin en az yarısını bağışlamayı kabul ettiler.

warren buffett

Günümüzde Warren Buffett

Bugün 80 milyar doları aşkın servetiyle dünyanın en zengin isimlerinden biri olan Warren Buffett başarılı bir iş adamı olmasının yanı sıra cömertliği, hayırseverliği ve mütevazi yaşam tarzı ile de gündemdedir.

Oturduğu ev, hayat tarzı itibariyle mütevazi oluşu, borsa ve yatırım konularındaki dahiliği, başarısızlıklara ve zorluklara asla yenilmeyen kişilikli ve arkadaş çevresince cömert birisi olarak tanımlanan Buffett, dünya tarihine adını altın harflerle kazımasının yanında, aynı zamanda hiç şüphesiz ki hayırsever bir kişilik olarak anılacaktır.

 

Kaynak

Girişim Haberleri Kimdir?

Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Google’ın, 6,6 Antalya Depremi Hissedilmeden Kullanıcıları Uyarması Gündem Oldu!

Marka Tescili Nasıl Yapılır? 3 Adımda Öğren!

En İyi 7 Tavsiye! Yeni Harekete Geçen Şirketinizin Nakit Akışını Nasıl Yönetirsiniz?

Front-End Nedir?

MVP Ve Prototipin Arasındaki Fark Nedir?

Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Genç Başarı Eğitim Vakfı’ndan Girişimcilik Bilincini Yaygınlaştıracak İşbirliği

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.