Google’ın, 6,6 Antalya Depremi Hissedilmeden Kullanıcıları Uyarması Gündem Oldu!

deprem

Google’ın, Antalya depremi hissedilmeden kullanıcıları uyarması gündem oldu! Depremden önce uyarı alınır mı?

AFAD’ın yayınlamış olduğu verilere göre Antalya’nın sabah saat 06.21’inde Alanya ilçesinde 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bütün ilçelerde hissedilen deprem, Google’ın depremden erken uyarı vermesiyle sosyal medyada gündem oldu.

Kaymakam tarafından yapılan açıklama

5,3 büyüklüğündeki yaşanan depremde alınan ilk bilgilere göre can ve mal kaybının olmadığı tespit edildi. Alanya kaymakamı Fatih Ürkmezer yaptığı açıklamada kendisinin de deprem ile uyandığını, ekiplerin araştırma yaptığını ve şuana kadar olumsuz bir durumun olmadığını bildirdi.

deprem

Erken uyarı sistemi nedir?

Google’ın kurduğu deprem algılama sistemi, yapılmış en büyük deprem algılayan sistem oldu. Daha önce ABD’de olan bu sistem, yakın zamanda Yunanistan ve Yeni Zelanda’ya, ardından Türkiye, Filipinler, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’a geldi. Google bu sistem vasıtasıyla telefonların algılayabildiği dalgalar geldiği anda, saniyeler öncesinde kullanıcıları deprem konusunda uyarmayı hedefliyor. Ve 5 10 saniye kadar erken bildirim alan kullanıcıların olduğunu söylemek mümkün.

Kaliforniya’da da aynı durum yaşanmıştı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde daha önce 6,2 büyüklüğünde deprem yaşanmıştı. O depremde de telefona gelen erkenden uyarılar sayesinde yarım milyon ve fazlası insanın hayatı kurtarıldı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi Koordinatörü olan Robert de Groot, sarsıntıdan yaklaşık 10 saniye önce bildirim alan kullanıcıların olduğunu iddia etti.

deprem

Depremden erken uyarı almak mümkün mü?

Google, deprem uyarıları sistemi ile kişinin bulunduğu bölge yakınlarında 4.5 ve bunun üzeri deprem olursa sallantı başlamadan 10 saniye öncesinde bile akıllı telefonu olan kullanıcılara bildirim gönderebiliyor. Doç. Dr. Özmen’in verdiği bilgilere göre deprem oluştuğu anda P ve S dalgaları geliyor. İlk gelen dalga olan P dalgası binayı sarsıyor lakin hasara neden olmuyor, ardından gelen S dalgası ise binayı şiddetli bir şekilde sarsıp hasara da neden oluyor.

Erken uyarı sistemi ise ikinci gelecek dalga olan S dalgasını uyarıyor. Yine Doç. Dr. Özmen, kişi deprem bölgesine 70 km uzaklıkta olursa, 8 ile 10 saniye arasında değişebilen zamana sahip oluyor, fakat kişi depreme 20 km uzaklıktaysa, 2-3 saniye gibi kısa bir süreye sahip olabiliyor eklemelerinde bulundu. Bu sürede ise doğal gaz, elektrik gibi şeylerin de kapatılabileceğini de hatırlattı.

 

Şu saatte deprem olacak demek mümkün mü?

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, şurada ve şu saatte deprem olacak demenin mümkün olmadığını ve böyle bir teknolojinin dünyada bulunmadığını söyledi.

Depremden erken gelen uyarılar nasıl açılır?

Google’ın Deprem uyarılarını açmak için yapılması gerekenler oldukça kolay. Ayrıca herhangi bir ücret de ödemenize gerek yok. İlk olarak android telefonunuzdan ayarlar uygulamasını açıp konum servislerine girin, ardından konum servisleri altında bulunan “Deprem uyarıları” seçeneğini açıp son olarak bu özelliği aktifleştirin.

deprem

iOS’da bu özellik nasıl kullanılır?

Yazılım uzmanı Ferhat Balaban, yeni model telefonların tamamında hareket sensörünün bulunması sebebiyle yakınlardaki titreşimlerden haberdar olunabileceğini söyledi. Hareket sensörü bulunan herhangi bir telefona “ShakeAlert” gibi erken uyarıları bildiren sistemlerin herhangi birinin kullanılması durumunda uygulamanın uyarmak için aktif hale geleceğini söyledi. Fakat Balaban, android telefonlarda kullanımın daha kolay olduğunu ve iOS telefonlarda arkada çalışan uygulamaların kısıtlı olması sebebiyle kullanımın zor olduğunu ifade etti. Balaban Türkiye’de bu sistemin kullanılması durumunda büyük sıkıntıların ortadan kalkabileceğin ifade etti.

 

Sosyal Medyada Dikkat Çeken Mesajlar

Kullanıcılar sosyal medya üzerinden şu yazıları paylaştı:

 

-Uyarı geldi 1 dk geçmeden deprem oldu oha şok oldum #deprem

 

-Bina resmen konuştu.

 

-Umarım acı haberler gelmez.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

BIMMade’e 8 milyon TL Yatırım

Marka Tescili Nasıl Yapılır? 3 Adımda Öğren!

En İyi 7 Tavsiye! Yeni Harekete Geçen Şirketinizin Nakit Akışını Nasıl Yönetirsiniz?

Front-End Nedir?

MVP Ve Prototipin Arasındaki Fark Nedir?

Back-End Nedir?

Metaverse Nedir?

Start-Up Nedir?

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Twitter hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.