Eric Yuan, Zoom’u Hayatımıza Katan Adam

Eric Yuan’ın Erken Yaşamı

Eric Yuan, 1970 yılının 20 Şubat gününde Tai’an, Shandong, Çin’de dünyaya gözlerini açtı. İki jeoloji mühendisinin oğluydu. Çin’in Shandong Eyaleti, Tai’an’da doğduktan sonra burada büyüdü. Her zaman içinde bir şeyler yapma isteği vardı. Hatta 4. sınıftayken Yuan, bakırı nakit olarak geri dönüştürmek için inşaat artıkları toplardı.

Henüz 17 yaşındayken bir kıza aşıktı ve aralarında 10 saatlik bir mesafe vardı. 10 saat boyunca trenle kız arkadaşına giden Yuan, o zamanlar görüntülü konuşabilmenin hayalini kuruyordu. Buradan ilham almaya başlamıştı bile. Shandong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden bilgisayar uygulaması alanında yan dal ile uygulamalı matematik alanında lisans derecesi ve Pekin’deki Çin Madencilik ve Teknoloji Üniversitesi’nden jeoloji mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi aldı. Eric Yuan, 2006 yılında Stanford Üniversitesi yönetici programını tamamladı.

Eric Yuan, yüksek lisans derecesini aldıktan sonra Pekin’de yaşadı. Burada yaşarken dört ay boyunca Japonya’da bir eğitim programına katıldı. 1995 yılında Japonya’ya konuşm yapmak için gelen Bill Gates’ten esinlenerek 1997 yılında teknoloji patlamasına katılmak için Silikon Vadisi’ne taşındı. O sırada Yuan çok az İngilizce konuşuyordu ve Amerika Birleşik Devletleri’ne vize alabilmek için tam dokuz kez başvurdu.

Amerika Birleşik Devletleri’ne vardıktan sonra Yuan, bir web konferansı başlangıcı olan WebEx’e katıldı. Bundan sonra işe alınan ilk 20 kişiden biri oldu. Şirket, 2007 yılında Cisco Systems tarafından satın alındı ​​ve bu sırada mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Eric Yuan oldu. 2011 yılında Yuan, Cisco yönetimine akıllı telefon dostu yeni bir video konferans sistemi sundu. Fikir reddedilince, Yuan kendi şirketi Zoom Video Communications’ı kurmak amacıyla Cisco’dan ayrıldı.

Buradan ayrılırken ise Eric Yuan şu açıklamalarda bulundu:

Cisco’dan ayrılmadan önce, WebEx müşterileriyle konuşurken çok zaman geçirdim. Ve her zaman, bir WebEx müşterisi ile görüştüğümde, toplantı bittikten sonra çok, çok utandım, çünkü tek bir mutlu müşteri görmedim. Ve anlamaya çalıştım, neden böyle? Benimle paylaştıkları tüm sorunlarını özetledim. Sonunda, tüm bu sorunların çözmenin yolları üzerine çok çalıştım. Planladıklarım şirketin hoşuna gitmeyince de kendi yolumu çizmek için harekete geçtim.

Zoom’un Kuruluşu

Şirket başlangıçta Saasbee Inc adı ile başladı. İki ay sonra şirket, Eric Yuan’ın yatırımcıların video konferans endüstrisinin zaten doymuş olması ile ilgili kaygılarına rağmen 3 milyon dolarlık tohum yatırımı toplamayı başardı. 2012 yılında şirketin adı, Thacher Hurd’ün çocuklarından ilham alarak Zoom olarak değiştirildi. Thacher Hurd’ün çocuklarının “Zoom City” adlı kitabından. Aynı yıl, Stanford Üniversitesi’nin şirketin ilk müşterisi olarak listelenmesiyle Zoom ilk kez piyasaya sürüldü.

2013 yılından 2018’e kadar şirket, Sequoia Capital tarafından yönetilen 100 milyon dolarlık D Serisi finansman turu da dahil olmak üzere birden fazla Seri finansmanında 142,5 milyon dolar artırarak önemli ölçüde büyüdü. Şirket, Zoom uygulamasına, Slack gibi diğer üretkenlik uygulamalarına kolay entegrasyon olan çok sayıda özellik sunulduğundan, yatırımları büyük bir şekilde kullandı. Daha sonra, 2019 yılının nisan ayında halka açıldı ve hisse başına 36 dolarlık bir halka arz teklif etti. Kasım 2020 itibariyle Zoom hissesi, hisse başına yaklaşık 450 dolardan satıyordu.

COVID-19 2020’nin başlarında ortaya çıktığında, Zoom iki ayda 2019’un tamamında elde ettiğinden daha fazla müşteri kazandı. Yeni gelen müşterilerin sayısı ise yaklaşık 2,22 milyondu. Uygulama, yalnızca 2020 yılının mart ayında 2.13 milyon kez indirildi. Haziran 2020 itibariyle şirket dünya çapında 265.400 müşteriye hizmet verir oldu. Zoom, art arda beşinci kez Gartner Magic Quadrant’ta Toplantı Çözümleri Lideri olarak seçildi.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayelerimiz

Guccio Gucci, 1921 Yılında Kurulan Markanın Hikayesi

DC Comics’in 1934 Yılında Başlayan Hikayesi

Marvel Comics’in 1939 Yılında Başlayan Hikayesi

Airbnb’nin Başarı Hikayesi

Soichiro Honda’nın Başarı Hikayesi

Nurten Öztürk Successful Turkish female business person

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.