Soichiro Honda’nın Başarı Hikayesi

Soichiro Honda’nın Erken Yaşamı

Soichiro Honda, 1906 yılının 17 Kasım gününde Hamamatsu, Shizuoka, Japonya’da dünyaya gözlerini açtı. Iwata Bölgesi, Kōmyō köyünde doğan Soichiro Honda, çocukluğunu bir demirci olan babası Gihei Honda’ya bisiklet tamir işinde yardım ederek geçirdi. O zamanlar annesi Mika Honda bir dokumacıydı. Honda, eğitimle ilgilenmiyordu. Dersler onu hiçbir zaman etkilemiyordu. Fakat arabalar onu etkilemeyi başarmıştı. Çocukluğunda başlayan araba tutkusu, her gördüğü araba karşısında heyecanlanmasını sağlıyordu. Köyde gördüğü ilk arama onu çok heyecanlandırmıştı.

Soichiro Honda

15 yaşında, herhangi bir resmi eğitim almadan Honda, evden ayrıldı ve iş aramak için Tokyo’ya gitti. 1922 yılında bir garajda çıraklık eğitimi aldı. İstihdamı konusunda biraz tereddüt ettikten sonra, 1928 yılında 22 yaşındayken kendi oto tamir işini kurmak için eve dönmeden önce altı yıl kaldı ve araba tamircisi olarak çalıştı.

Honda’nın araba mekaniği dışında heyecanlandığı bir diğer şey de araba yarışlarıydı. Araba kullanmayı da çok sever, profesyonel bir şekilde araba da kullanırdı. 1936 yılında Tamagawa Speedway’deki “1. Japonya Otomobil Yarışı”nda turboşarjlı bir Ford ile yarıştı. Kaza yaptı ve sol gözünü ciddi şekilde yaraladı. Kardeşi de yaralandı. Bu korkunç kazadan sonra yarışmayı bıraktı. Arabalardan da uzaklaştı.

Tōkai Seiki’nin Kuruluşu

1937 yılında Honda, Toyota için piston segmanları üretmek üzere Tōkai Seiki’yi kurdu. İkinci Dünya Savaşı sırasında, bir ABD B-29 bombardıman saldırısı 1944 yılında Tōkai Seiki’nin Yamashita fabrikasını tahrip etti. Bu acı olaydan sonra çok büyük hasar alan Honda, toparlanmaya çalışırken bir diğer yıkıcı olay daha yaşadı. Iwata fabrikası da 1945 Mikawa depreminde çöktü.

Honda Teknik Araştırma Enstitüsü’nin Kuruluşu

Savaştan sonra Honda, şirketin kurtarılabilir kalıntılarını Toyota’ya 450.000 Yen’e sattı ve bu satıştan elde ettiği geliri Ekim 1946 yılında Honda Teknik Araştırma Enstitüsü’nü kurmak için kullandı. 1948 yılında Honda tarafından tasarlanan ilk seri üretim motorla çalıştırılan ve 1951’e kadar satılan Type A, tam bir motorlu bisiklet üretmeye başladı.

1949 yılındaki Type D, preslenmiş çelik çerçeveli gerçek bir motosikletti. Honda tarafından üretilen ve 2 zamanlı, 98 cc 3 hp motora sahip ve Dream serisi motosikletlerin ilk modeli oldu. Japonya Otomotiv Mühendisleri Derneği, hem Tip A hem de Tip D modellerini Japon Otomotiv Teknolojisinin 240 Dönüm Noktasından ikisi olarak listeler.

Savaştan sonra Honda, Nakajima Uçak Şirketi’ne piston segmanı tedarikçisi olarak tanıdığı arkadaşı Takeo Fujisawa ile yeniden tanıştı. 1949 yılında Honda, şirketin mali yönünü denetleyen ve şirketin genişlemesine yardımcı olan Fujisawa’yı işe aldı. 1959’da Honda Motorcycles, Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk bayisini açtı.

Honda Motor Company’nin başkanı olarak Soichiro Honda, şirketi dünyanın en çok satan motosikletlerini üreten milyar dolarlık çok uluslu bir şirkete dönüştürdü. Honda’nın mühendislik ve pazarlama becerileri, Honda motosikletlerinin kendi iç pazarlarında Triumph ve Harley-Davidson’dan daha fazla satış yapmasıyla sonuçlandı.

Honda, 1973’te emekli olana kadar başkan olarak kaldı. O kadar çok seviliyordu ki lakabı bile vardı. Ona “Japon Henry Ford” deniliyordu.

Soichiro Honda, Macaristan Grand Prix’sinden günler önce 5 Ağustos 1991’de karaciğer yetmezliğinden öldü. Grand Prix’nin galibi Ayrton Senna, zaferi Soichiro Honda’ya adadı.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayelerimiz

Nurten Öztürk Successful Turkish female business person

Ferruccio Lamborghini’nin Başarı Hikayesi

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.