Marvel Comics’in 1939 Yılında Başlayan Hikayesi

marvel comics

Marvel Comics’in Kuruluşu

Marvel Comics dünyasının başlangıcı için 1939 yılına geri dönmemiz gerekiyor. Bundan tam 82 yıl önce hepimizin kulaklarının aşina olduğu bu çizgi roman ismi Marvel, 1939 yılının aralık ayında Amerika Birleşik Devletleri, New York’ta Timely Comics adı altında kuruldu. Şirketin kurucusunun ismi ise Martin Goodman’di. Goodman o dönemde geleneksel olan çizgi romanların aksine süper kahraman hikayelerini çizgi romanlarında yayımlamak istiyordu.

O sıralarda çizgi roman döneminde altın çağ olarak adlandırılan bir dönem gerçekleşmişti. Günümüzde adı DC olarak bilinen o zamanlar ise National Comics olarak hayatına devam eden bu şirket, ilk kahramanı Superman olan Action Comics isimli seriyi başlattı. National Comics, Superman ile büyük bir başarı elde ettikten sonra 1939 yılında yayına soktuğu ikinci süper kahraman ise Batman oldu.

Timely Comics’in başında olan Martin Goodman ise rakip şirketten daha iyi olduğunu göstermek için durmadan çalıştı. Yine 1939 yılında Timely Comics, ilk süper kahraman dizisi olan Namor’u yayınladı. Namor’un en belirgin özelliği ise mitolojide kayıp kıta olarak bilinen Atlantis’ten gelmesi ve insanlardan nefret ediyor oluşuydu. Diğer taraftan bakıldığında ise Namor, çizgi roman tarihinin ilk anti- kahramanı olarak tarihe geçti.

2. Dünya Savaşı Sırası

Amerika Birleşik Devletleri’nin 2. Dünya Savaşı’na girmesiyle beraber Timely dünyası da harekete geçti. Namor ve Human Torch karakterleri güçlerini Nazilere karşı kullanmaya başladılar. Amerika Birleşik Devletleri’nin savaşa girişinden 6 ay sonra Jack Kirby ve Joe Simon Marvel Comics evreninin en önemli karakterlerinden olan Kaptan Amerika’yı yarattılar. Adını birçok yerde duyduğumuz Stan Lee ise ilk olarak Marvel dünyasında Kaptan Amerika karakteri için diyalog yazdı.

Atlas Comics

Savaşın bitmesiyle beraber süper kahraman çizgi romanlarının popülaritesi gittikçe azaldı. Gündeme western, melodram ve korku öykülerine dayalı çizgi romanlar geçti. Bu yıllarda Timely Comics, bir yenilik yaparak adını Atlas Comics’e çevirdi. Kid Colt ve Two Gun Kid bu dönemin en önemli karakterlerinden oldu. Şaşırtıcı detaylardan bir tanesi de zaman değişimi sonucu vahşi batıdan günümüze gelen Two-Gun Kid’in daha sonradan Avengers’a katılmasıydı.

Çizgi Romanda Gümüş Çağ Başlıyor

Marvel Comics evreninin itibarı 1956 yılında DC Comics’in şasırtıcı bir hamle ile Altın Çağ kahramanlarından Flash’ı Shadowcase isimli hikayenin içinde tekrar yayınlamasıyla farklı bir adıma geçti. DC, aynı hamleyi Green Lantern ve Hawkman için de uyguladı ve sıradışı başarısıyla çizgi roman dünyasında gümüş çağı başlattı. Bu başarı ile halkın dikkatini tekrardan süper kahramanların üzerine çekmeyi başarmışlardı.

Superman, Batman ,Wonder Woman, Hawkman, Flash, Martian Manhunter ve Aquaman’in katılımı ile Amerika Adalet Birliği oluştu. DC evreni, meydana getirdiği bu büyük takım ile çizgi roman tarihinin ilk süper kahraman ekibini kurmuş ve 1950’li yıllara damgasını vurmuş oldu.

1961 yılında Marvel Comics yayın evinin sahibi Martin Goodman, DC’nin yarattığı bu birliğe rakip olacak bir süper kahraman takımı yaratması gerektiğini düşünüyordu. Stan Lee ile Jack Kirby’e verdiği talimat üzerine ikili büyük bir ses yaratmak için kolları sıvadı. Ortaya çıkan eser Fantastik Dörtlü oldu. Fantastik Dörtlü’nün beklenmeyen başarısı sayesinde Marvel Comics ekonomik sıkıntıları aşıp rahat bir nefes aldı. Bünyesini Don Heck ve Steve Ditko gibi genç yazar çizerler ile güçlendiren Marvel iki yıl içinde müthiş bir atağa başladı.

Şimsek tanrısı Thor, Örümcek Adam, Yeşil Dev Hulk, Avengers ve X-Men. Bu çizgi roman karakterlerinin başarısı ile Marvel Comics pazar payını oldukça fazla genişletmeyi başardı. Bunun sonucunda ise piyasada DC’yi geçerek lider konumuna geldi.

Stan Lee’nin “Marvel Metodu”

Stan Lee’nin “Marvel Metodu” olarak adlandırdığı ve öykü yazarken izlediği yol şu şekildeydi: Konuyu kabaca yazarlara özetler ve onlarının yaratıcı özgürlüklerini sergilemesini bekler, çizim ve renklendirme bölümü bittikten sonra öykü ve diyaloglar son haline getirilir. Bu işlemin sonrasında konuşma balonları yazılır.

Marvel Metodu’na ve Steve Ditko, Jack Kirby gibi başarılı çizerlerin varlığına rağmen Marvel’ın esas sırrı kahramanlarına kişilik ve karakter katmasıydı. Her Marvel Comics kahramanı günlük hayatta rastlayabileceğimiz insani problemler ile boğuşuyordu. Bu sayede okurlar eserdeki kahramanlar ile kendini rahatça özdeştirebiliyordu.

Çizgi roman tarihinde Gümüş Çağ olarak adlandırılan dönem Jack Kirby’nin Fantastik Dörtlü’nün 104. Sayısının yayınlanmasının ardından ayrılıp DC Comics’e geçmesi ile sona erdi. Ardından DC için “Yeni Tanrılar” adı altında bir dizi hazırlayan Jack Kirby, daha çok yaratıcı özgürlüğe sahip olmak ve Stan Lee’nin gölgesinden kurtulmak için ayrıldığını açıkladı. Kirby’nin ayrılışından kısa bir süre sonra Stan Lee yazarlığı bırakır ve editör koltuğuna oturur. O günden beri basılan her Marvel çizgi romanı “Stan Lee Sunar” etiketi taşımaktadır.

1970’li Yıllar ve X- Men

1970’li yılların içindeyken özellikle X-Men yazarı Chris Claremont ve Daredevil yazarı Frank Miller’ın ortak çalışmaları sayesinde Marvel Comics çizgi roman dünyasında liderliğini sürdürmeye devam etti. Chric Claremont, kapatılması gündemde olan X-Men serisini John Byrne ile beraber zirveye taşıdı.

1990’lı Yıllar ve Venom, Örümcek Adam

1960’lı yıllarda Steve Ditko, John Buscema gibi dikkat çekici çizerleri bünyesinde toplayan ve büyük bir başarı elde eden Marvel Comics aynı strayejiyi 80’lerin sonunda da başarı ile uygulamaya devam etti. Jim Lee, Mark Silvestri, Erik Larse, Rob Liefeld ve Todd Mc Farlane çizim teknikleri ile çıtayı en üst seviyelere çıkardılar. Özellikle Mc Farlane tarafından yeniden düzenlene Örümcek Adam ve unutulmaz düşmanı Venom’un maceraları Marvel’ı satışlarda zirveye taşıdı. 1990’lı yılların başında Gümüş Çağı kapatan olay tekrar yaşandı ve yoğun editör baskısından bunalan bu ekip Marvel Comics’ten ayrılıp Image Comics’i kurdular. Arından başarılarıyla tüm pazarı salladılar.

Marvel Studios ve Sinema Sektörü

2 ezeli rakip olan Marvel Comics ve DC, kendi dünyalarını ve karakterlerini sinemaya taşıma kararı aldılar. DC Comics tüm karakterlerinin telif haklarını Warner Bros şirketine verdi.

Warner Bros’un çektiği Batman ve Superman filmleriyle iki şirket beraber hızla yükselişe geçti. Fakat bu sırada Marvel’da durumlar oldukça farklı ve karışıktı. DC’nin aksine karakterlerini paylaşmaya yanaşmayan Marvel, iflasın eşiğine geldiği için birçok karakterini farklı film şirketlerine satmak zorunda kaldı.

Film şirketlerinin çıkardığı filmler yeteri kadar iyi olmadığı için devam filmleri de çekilemedi. Böylece uzun yıllar sonrasında Marvel Comics satmak zorunda olduğu karakterlerin haklarını tekrardan aldı. 2008 yılına gelindiğinde ise özellikle Nolan’ın Batman üçlemesiyle ezeli rakibinin iyice arkasında kalan Marvel 4.000.000.000 $’a Disney tarafından satın alındı. Arkasına güçlü bir maddi destek alan Marvel Comics karakterlerini sinemaya taşıma için girişimlere başladı.

Yazardan Marvel Filmini Sırayla İzlemek İsteyenlere Bonus Liste 😎

  • Iron Man (2008)
  • The Incredible Hulk (2008)
  • Iron Man 2 (2010)
  • Thor (2011)
  • Captain America: The First Avenger (2011)
  • Marvel’s The Avengers (2012)
  • Iron Man 3 (2013)
  • Thor: The Dark World (2013)
  • Captain America: The Winter Soldier (2014)
  • Guardians of the Galaxy (2014)
  • Avengers: Age of Ultron (2015)
  • Ant-Man (2015)
  • Captain America: Civil War (2016)
  • Doctor Strange (2016)
  • Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)
  • Spider-Man: Homecoming (2017)
  • Thor: Ragnarok (2017)
  • Black Panther (2018)
  • Avengers: Infinity War (2018)
  • Ant-Man and the Wasp (2018)
  • Captain Marvel (2019)
  • Avengers: Endgame (2019)
  • Spider-Man: Far From Home (2019)

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayelerimiz

Airbnb’nin Başarı Hikayesi

Soichiro Honda’nın Başarı Hikayesi

Nurten Öztürk Successful Turkish female business person

Ferruccio Lamborghini’nin Başarı Hikayesi

Nurten Öztürk Successful Turkish female business person

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.