Airbnb’nin Başarı Hikayesi

Airbnb Nasıl Doğdu?

2007 yılında başlayan bu serüvenin ilk tohumu aslında bir e- postayla atıldı. Aribnb kurucularından Joe Gebbia, oda arkadaşı ve bir diğer Airbnb kurucusu olan Brian Chesky’ye para kazanabilecekleri bir yöntem bulduğunu ve hemen harekete geçmeleri gerektiğine dair bir e- posta gönderdi. Bu iki oda arkadaşı kiralarını ödemekte zorlandığından çözüm yolu arıyorlardı.

Bu e- postada “Evdeki çift kişilik yatakları sabah kahvaltısı ile birlikte kiraya versek nasıl olur?” cümleleri yer alıyordu. Bu fikir ve bu e- posta o zamanlar sadece biraz para kazanabilmenin tek yoluydu. Gebbia da Chesky de bu fikrin 9 yıl sonra “Airbnb” isimli kocaman bir şirkete dönüşeceğini tahmin etmiyorlardı.

Bu fikri seven Chesky olumlu bir dönüş yapınca iki arkadaş harekete geçti. Tam da bu sırada San Francisco’ya büyük bir tasarım konferansı gelecekti. İki arkadaş bu tasarım konferansının çok ses çıkarttığını, her şehirden insan geldiğini ve kalacak yer ihtiyacının artacağını düşündüklerinden hemen işe koyuldular. Ayrıca civardaki otellerin fiyatları da oldukça pahalı olduğundan uygun fiyata insanları çekebileceklerini düşündüler.

Ardından airbedandbreakfast.com isminde çok basit bir internet sitesi adresi satın aldıktan sonra 3 adet şişme yatak satın alarak başladılar bu işe. Ayrıca Gebbia ve Chesky, Rhode Island Tasarım Okulu mezunu olduklarından tasarım konferansına gelecek tasarımcılara tur rehberliği yapmak istediler. Bu eğlenceli fikir ve 3 şişme yatak, 1 internet sitesiyle yola koyuldular.

İlk konukları iki erkek ve bir kadın oldu. Her bir konuk kira ücreti için 80 dolar ödedi. Bu konuklar arasından Amol bir tasarımcıydı. Gebbia ve Chesky’yi çok seven Amol, tasarımcılığını kullanarak sunumlarını geliştirmelerine yardım etti. 2012 yılında Amol ile bir röportaj da yaptılar. Röportajda “Airbnb’nin ilk konuklarından biri olmak nasıl bir his?” diye sorulduğunda Amol cevabı ise “Airbnb’nin ilk konuklarından biri olmak The Tonight Show çıkmak gibi fakat o gün The Tonight Show’a çıkmış olduğumun farkında bile değildim.” oldu.

Daha sonra işleri iyi giden bu iki arkadaş bu fikrin aslında bir kira parası ödemek için düşünülmüş basit bir fikir olmadığına karar verdi. Gebbia ve Chesky’nin eski oda arkadaşları Nathan Blecharczyk ile bu fikri paylaştılar ve bu fikri büyük bir işe dönüştürmeyi hedeflediler.

Air Bed and Breakfast sitesi ile çalışmaya devam eden üçlü SXSW 2008 konferansları için çalıştılar. Fakat bu konferanstan sadece 2 müşterileri oldu. Bu onları durdurmadı. Yatırımcı aramaya başlayıp kapı kapı gezdiler fakat bu fikre yatırımcılar görmezden geldi veya red verdi.

 

Gittikçe borçlara batan üçlü pes etmek bilmedi. Beş parasız bir şekilde Denver’daki Demokratik Milli Kongresi’nde Air Bed & Breakfast’ı tekrar piyasaya sürmeye karar verdiler. Bununla birlikte değişik bir pazarlama tekniği denemeye karar verdiler. İnternet sitesinin pek para kazandırmadığını düşünen üç arkadaş kahvaltılık gevrek kutularını Obama O’s ve Cap’n McCains’lere dönüştürdüler ve sokakta bu kutuların tanesini 40 dolardan sattılar. Dikkat çekmesi amacıyla her kutunun üstüne “sınırlı sayıda” yazıp kendi şirketlerini tanıttıkları küçük bir kısım da tasarladılar. Bu pazarlama yöntemi onlara 30 bin dolar kazanç sağladı.

Bu reklam gelirinin ardından biraz olsun rahatlayan ortaklar kendilerini “Y Combinator” isimli girişim hızlandırma programında buldular. Fakat buradan da ardı ardına red yiyen ekip koca bir 0 ile yollarına devam etti.

Air Bed and Breakfast’ın Adı Airbnb Oldu

Air Bed and Breakfast’ın büyük adımı evlerini kiralamak isteyen New York’taki tüm evleri tek tek dolaşmak oldu. Bu projeyi onayladıktan sonra çok daha büyük ses çıkardılar. Şirket 2009 yılının mart ayında okunması ve yazılması zor olan bu ismi “Airbnb” olarak değiştirdi.

Ardından ilk tohum yatırımı olan 600 bin dolar yatırımını 2009 yılının nisan ayında Sequoia Capital şirketi tarafından aldılar. Hızla adı duyulan bu uygulama 2011 yılına kadar 89 ülkede kullanılmaya başlandı ve uygulama üzerinden 1 milyon rezervasyon yapıldı. Üzerine de SXSW’de “büyük çıkış yapan mobil uygulama” ödülünü kazandılar.

Airbnb Logosunun Anlamı

Bu 3 arkadaş inandı, pes etmedi ve başardı. Şimdi bir tatile gitmek istediğimizde aklımıza gelen ilk konaklama uygulamalarından biri Airbnb. Onlarca yatırımcıyı red verdiklerine pişman eden Gebbia, Chesky ve Blecharczyk inandıkları hayallerinin peşinden gittiler. Sizin de inandığınız hayallerinizin peşinden gitmeniz dileğiyle..

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayelerimiz

Soichiro Honda’nın Başarı Hikayesi

Nurten Öztürk Successful Turkish female business person

Ferruccio Lamborghini’nin Başarı Hikayesi

Nurten Öztürk Successful Turkish female business person

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.