B2B İş Modeli Nedir?

B2B

B2B İş Modeli Nedir?

İnsan yapısı itibariyle sınırsız istek anlayışına sahip bir canlıdır. Sınır istek, sınırsız ihtiyaç doğurur. Böylelikle kamu ve özel firmalar üretim hacmini ve üretim anlayışını insan ihtiyaçlarının sınırsızlığı doğrultusunda genişletir. Bu sebeple günümüz dünyasında mal ve hizmet kavramı adeta sınır tanımamaktadır. Aynı zamanda gelişen teknolojiyle birlikte insanlar sadece geleneksel yollarla değil online yollarla da ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. B2B de, ülkemizde en sık kullanılan e-ticaret modelleri arasında yer edinmiş durumda.

Üretilen ürünlerin insanlarla buluşabilmesi ve insanların istekleri doğrultusunda üretilebilmesi için iyi bir iş yönteminin olması gerekmektedir. Bu tarz iş yönetimini yapan yani tüketici isteklerini firmalara ileten başka firmalar vardır ve bu firmalara, aracı firma denilmektedir. Üretici firma ile aracı firma arasındaki ilişkilere B2B yani Business to Business denilmektedir. B2B e-ticaret platformlarına örnek olarak en bilindiklerden Alibaba, kompass, Tradeturkey verilebilir.

B2B

B2B’nin tanımı daha detaylı bir şekilde açıklayacak olursak, B2B iki firma arasındaki alım satımı gösteren ve tanımlayan bir ifadedir. Günümüzde hem geleneksel alım satımda hem de online alım satımda B2B kavramı oldukça popülerleşmiştir. Üretici firmalar genel olarak teması tüketicilerle yapmaz bunun yerine toptan satış yapan ya da perakende satış yapan firmalarla temas kurar. Ancak B2B iş yönetiminin işleyişi sadece alım satım işlemleri üzerine olmamaktadır. B2B işlemler, veri tabanı ve yazılım tabanı gibi kavramların paylaşılmasında da kullanılmaktadır. Bu durum ise genelde iki teknoloji firmasının kendi arasında yaptığı iş yönetimi sonucu meydana gelmektedir. Bunlar dışında kalan B2B iş yönetiminin kullanıldığı alanları açıklayacak olursak;

Ham madde Alım Satımı: Firmalar üretim aşamasında ham maddeye ihtiyaç duyar. Ham madde aldığı şirketle yaptığı ticaret B2B iş yöntemine bir örnektir.

Yönetim Amaçlı Anlaşmalar: Şirketler yönetim aşamasında bazı sıkıntılar yaşarlar. Bu durumda yönetim amacıyla çeşitli danışman şirketlerden destek almak isteyebilirler. Yapılan anlaşma sonucu B2B iş yönetimi yapılmış olur.

Toptancı-Perakendeci İş Modeli: Büyük veya orta ölçekli üretim yapan bir işletme, ürünlerini toptan olarak perakende satış yapan küçük veya orta ölçekli bir işletmeye satabilir. Örnek: Gıda sektöründe üretim yapan ve tedariğini yapan işletmeler, market zincirleri gibi diğer işletmeler ile aralarında iş birliği yapabilir.

Özetle her şirket işleyişini geliştirmek ve üretim faaliyetlerini yönlendirmek için B2B iş yönetimine ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple günümüzde hemen hemen her şirket tarafından bu yöntem oldukça sık kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse, sıkça kullandığımız benzin istasyonları, petrolün işlenmiş halini başka bir şirketten, başka bir şirket ise petrolü başka bir şirketten tahsil etmektedir. Bu örnek bize B2B iş yöntemini net bir şekilde göstermektedir.

B2B Özellikleri

B2B iş yönetiminin şirketlerce farklı alanlara dağılması birçok özelliği de beraberinde getirmiştir. Bu özellikleri maddeler halinde açıklayacak olursak;

  •  Şirketler için Pazar araştırması oldukça önemlidir. Pazar araştırmasının iyi yapılması piyasadaki rekabeti güçlendirir ve şirketlerin daha çok aktif olmasını sağlar bu yönde danışmanlık yapan şirketlerle iş birliği yapmak avantajlı bir durum olacaktır.
  • Şirketlerin ürünlerini toptancılar veya perakendecilerden alması şirketin bütçesi açısından daha avantajlı olabilir. Aynı zamanda tüketicilere sunulan ürünlerin çeşitliliği artar ve alım satım işlemi daha da kolay olacaktır.
  • Tüketicilere ürünlerini ulaştırmak veya tanıtmak isteyen müşteriler çeşitli reklam ve e-ticaret şirketleriyle iş birliği kurabilmektedir. Bu sayede hem tüketicinin ürün hakkındaki düşünceleri anlaşılmış olur hem de geleneksel satışa ek online satışta yapılır.
  • Şirketin büyümesi aşamasında gereken yatırım harcamaları diğer şirketler tarafından desteklenebilir ve şirketler projelerini daha çabuk geliştirebilirler.

B2B

 

B2B İş Yönetimi Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle B2B iş yönetimi uygulaması yapılırken, üzerinde çalışılan işin analizi ve planlamasının oldukça dikkatli yapılması gerekmektedir. Çünkü her iş eninde sonunda bir tüketiciye ulaşır ve şirketin en büyük amacı müşterilerin memnuniyeti olmalıdır. Bu doğrultuda hareket eden bir şirketin hedef tüketici kitlesini iyi analiz etmesi ve belirlemesi gerekmektedir. B2B iş yönetiminde diğer firmalara satış yapan bir konumdaysanız iletişim şeklinizin ve iş yaptığınız şirketin ihtiyaçlarını iyi anladığınızdan emin olmanız gerekmektedir.

Günümüzde birçok şirket sosyal medya yoluyla veya mail yoluyla iletişim kanallarını güçlendirmektedir. Bu sebeple herhangi bir şirketle iş birliği yapmayı düşünen şirketlerin sosyal medya ve mail kanallarında aktif olması gerekmektedir. Aynı zamanda şirket çerçevesinde yapılan işlerin tanıtımının net bir şekilde yapılması ve pazarlanması için çeşitli teknik ve opsiyonların geliştirilmesi gerekmektedir. Tüm detayların yapılmaması halinde diğer şirketler iş yönetimini beceremediğinizi düşünebilir ve sizin şirketinizle çalışmak istemeyebilirler.

B2B

İlginizi Çekebilecek Diğer Girişimpedia Yazılarımız

En İyi 7 Tavsiye! Yeni Harekete Geçen Şirketinizin Nakit Akışını Nasıl Yönetirsiniz?

Marka Tescili Nasıl Yapılır? 3 Adımda Öğren!

Sanal Ofis Nedir?

Front-End Nedir?

MVP Ve Prototipin Arasındaki Fark Nedir?

Back-End Nedir?

Metaverse Nedir?

Mockup Nedir?

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.