Mockup Nedir?

mockup

Mockup, ürünün veya hizmetin kullanıcı tarafından görüntülenecek haline en yakın görünümüyle, sunulması planlanan en temel fonksiyonların ve tüm etkileşim senaryolarının simüle edildiği modeldir.

Wireframe, ürünün ve hizmetin son kullanıcıyla sunulması planlanan özellikleri hakkında müşteriye ve teknik ekip tarafına son haliyle fikir edinme imkanı sunan, estetik kaygı olmaksızın çizilen ön hazırlık uygulaması eskizidir. Son kullanıcıya ne göreceği hakkında fikir veren mockup’lar wireframe sürecinden sonra, prototiplerin öncesinde ele alınırlar. Wireframe’den farklı olarak, mockup’lar işin görsel tanımını net bir şekilde sunarlar. Mockup’lar internette ise kaliteli ve marka imajı yüksek  çalışmalar sunmak için kullanılır.

Kısaca mockup, wireframe’den farklı olarak işin görsel kısmını tanımlar ve ” “Demek ki işin sonunda böyle bir şey göreceğim.” beklentisinin giderilmesi amaçlanır. ”

mockup

 

Peki mockup ve prototip arasındaki fark nedir? 

Wireframe’in tasarımın ana hatlarını oluşturma aşamasında kullanıldığını ve mockup’ın ise tasarımın görsel destek ile son kullanıcı tarafına nasıl görüneceğini göstermek için kullanılır demiştik. Mockup şekil, ikon ve renklerle tasarımın görsel olarak  nasıl görüneceğini kullanıcıya sunarken, prototip tasarımın bir bütün olarak nasıl çalıştığını gösterir.

Belirlenen bileşenlerin nereye konumlandırılacağı belirlendikten sonra sayfalar arasındaki geçişler gözlemlenme süreci başlar. Bir butona tıkladığında o buton nereye yönlendirecek, bir sayfadan diğerine geçişin nasıl olacağı vb. durumlar bu aşamada test edilir.

 

 

Mockup neden tercih ediliyor?

  • Gerçekçi bir görünüş
  • Görsel bir sunum
  • Revizyon

Mockup nasıl kullanılır?

Mockuplar, grafikerlerin en sık tercih ettiği grafik yazılımı olan Adobe Photoshop için tasarlanır ve bu taslaklar .PSD uzantısına sahip olurlar.

 

  • Mockup dosyasının katmanları arasında değiştireceğiniz katmanı bulun.

  • Çift tıklayarak katman ayrı bir sekme olarak açılacaktır. Şimdi kullanmak istediğiniz görseli yerleştirip, uygun şekilde boyutlandırın.

  • Menü yardımıyla veya klavyenizden CTRL + S kısayol tuşunu takip ederek işleminizi kaydedin.

  • Sekmeyi kapattığınızda görselinizin mockup modeline işlenmiş olduğunu göreceksiniz.

  • Bu adımları mockup’ın düzenlenebilir tüm katmanları için uygulamayı unutmayın.

  • Düzenleme işleminiz tümüyle bittiğinde görseli “Web için Kaydet” veya diğer kayıt yöntemleriyle dışarıya aktarabilirsiniz.

 

Yararlanabileceğiniz Ücretsiz Mockup Siteleri

Freepik

mockup

 

Pixeden

mockup

 

Mockuuups.studio

 

mockup

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Girişimpedia Yazılarımız

UI & UX ARAYÜZ TASARIMI NEDİR

Startup Nedir?

Linux Nedir ?

Viral Pazarlama Nedir?

Lean Startup Nedir?

Benchmarking Nedir?

Niş Pazarlama Nedir?

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.