/

Pepsi Nasıl Kuruldu?

pepsi

Pepsi, ferahlatıcı tadı ve ikonik logosuyla tanınan dünyanın en tanınmış ve sevilen markalarından biridir. Peki bu dünya devi nasıl ortaya çıktı?

Kökeni, Caleb Bradham adlı genç bir eczacının New Bern, Kuzey Carolina’daki eczanesinde çalıştığı 19. yüzyılın sonlarına kadar uzanıyor. Bradham kimyayı severdi ve müşterilerinin keyif alacağı yeni bir soda yaratmak için sürekli yeni tariflerle uğraşıyordu. Kola fındığı ve diğer organik bileşenleri kullanarak gazlı, ferahlatıcı bir içecek için 1893’te başarılı bir tarif keşfetti. Eczanesinde “Brad’in İçeceği” adı altında satmaya başladı ve hızla popüler hale geldi.

Sadece birkaç yıl sonra, Bradham sodasını rekabetten ayırmak için yeniden markalaşmayı seçtiğinde, resme “Pepsi” adı girdi. Hazımsızlık anlamına gelen “dispepsi” ve tarifte kullanılan kola fındığından ilham alarak “Pepsi-Cola” adını buldu.

Bradham, 1902’de Pepsi-Cola Şirketini kurdu ve işletmesini New Bern’in dışına çıkardı. Norfolk, Virginia ve Chattanooga, Tennessee gibi ek yerlerde şişeleme tesisleri açtıktan sonra Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri’nde satış yapmaya başladı. 1910’lara gelindiğinde Pepsi, sadık bir takipçisi olan tanınmış bir markaydı, ancak Coca-Cola şiddetli bir rekabet yarattı. Pepsi, bu rekabette ön sırada olmak amacıyla reklam panosu, dergi ve gazete reklamlarını içeren kapsamlı bir pazarlama kampanyası başlattı.

1970’lerde başlayan kör tat testleri, Coca-Cola’dan ayrışmaya çalışan “Pepsi Mücadelesi” en etkili tanıtımlardan biriydi. Bu reklam kampanyası büyük bir başarıyla sonuçlandı ve Pepsi’nin soda pazarında baskın bir güç olarak ortaya çıkmasına katkıda bulundu. Değişen tüketici zevklerine ve modasına hitap edecek yeni tatlar ve ürünler sunarak ürün yelpazesini genişletti ve yıllar içinde yenilikler yaptı. 200’den fazla ülke ve bölgede faaliyet gösteren Pepsi, şu anda dünyanın en büyük içecek işletmelerinden biridir.

pepsi

Bütün bu başarılar çok zorlu dönemlerden geçilerek elde edildi. Örneğin markanın özellikle gençleri hedeflemesi ve reklamlarda tanınmış kişileri kullanması çok eleştirildi. Bunun yanı sıra değişen beslenme alışkanlıkları nedeniyle insanların daha sağlıklı seçeneklere yönelmesi işletmenin üzerinde çalışması gereken ayrı bir konu oldu. Buna karşılık şirket, bir maden suyu markası olan Bubly gibi yeni ürünler tanıttı ve daha düşük kalorili ve daha sağlıklı seçenekler üretmek için araştırma ve geliştirmeye yatırım yapıyor.

Bu zorluklara rağmen, Pepsi popülerliğin ve sadık bir takipçinin tadını çıkarmaya devam ediyor. Tarihi, girişimciliğin ve inovasyonun değerinin yanı sıra değişen trendlere ve müşteri zevklerine uyum sağlamanın gerekliliğinin bir kanıtını sunuyor.

Pepsi’nin hikayesi; yaratıcılığı, özgünlüğü ve azmi gözler önüne seriyor. Eczanedeki  başlangıçtan küresel bir güç merkezine kadar, yüzyılı aşkın bir süredir sevilen bir marka olmaya devam ediyor. Yenilikçi ürünleri, cesur pazarlama kampanyaları ve değişen zamanlara uyum sağlama yeteneği ile Pepsi, gelecek nesiller için favori olmaya devam edecek gibi görünüyor.

pepsi

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlgilinizi Çekebilecek Diğer İlham Al Yazılarımız

Tuhaf Girişim Hikayeleri

Girişimcilerin Mutlaka İzlemesi Gereken Tedx Konuşmaları

Bu Ünlü Logoları Orta Çağ Temasında Tanıyabilecek Misin?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.