UI & UX ARAYÜZ TASARIMI NEDİR

ux

 

 

UX “User Experience” kısaltılmışıdır. Bu deneyim günümüz de birçok digital platform tarafından tercih edilen tasarım ve geliştirme çalışmalarıdır. UI ise “User Interface” kısaltmasıdır. Gelir ve İnternet kullanıcılarının, doğru yönlendirilmesi sağlanarak uzun süreli ve de kaliteli etkileşimin oluşturulması amaçlanan tasarımlardır. Kısa tanımlamalarının yapılmasının ardından bu iki tasarımın farklılıklarına değinelim…

 

UX TASARIMI NEDİR?

Birçok digital girişimcilik için, kullanıcı deneyiminin arttırılması temel amaçtır. Kolay kullanımın sağlanması ve de ziyaretçilerin ürünü kullanma aşamasında kolaylık sağlanması için ; kullanıcı deneyimi tasarımının sağlanması gerekmektedir. Kullanıcı deneyimi tasarımcıları çoğunlukla en iyi tasarımı bulmak için, birden fazla tasarımı kullanıma açabilmektedir. Kullanıcılar ile firmaların arasında ki etkileşim için oldukça önemli bir yere sahip olan kullanıcı deneyimi tasarımı, günümüz de her ürün için kullanılabilmektedir. İyi tasarlanmış bir kullanıcı deneyimi, potansiyel müşterinin yanında yeni müşterilerin kazanılmasını da sağlayacakken, kötü tasarım müşteri kaybına neden olacaktır. O yüzden de girişimcilik analizi aşamasında yapılan araştırmalar da ; kullanıcı deneyimi tasarımının kalitesi; hem müşterileri hem de şirketin memnun olması açısından çok önemlidir.

 

 

 

UI TASARIMI NEDİR?

Kullanıcı arayüz tasarım işlemleri gerçekleştirilirken, müşteri analizlerinin yapılması çok önemlidir. Potansiyel müşterilerin, ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu ihtiyaçlara kolay bir şekilde ulaşımının sağlanması amacıyla tasarımların yapılması tamamen tasarımcının sorumluluğundadır. Rakip analizlerinin yapıldıktan sonra incelenmesi tamamiyle buranın çıkış noktasıdır. Bu çıkış noktasına ulaşıldıktan sonra ; girişimcilik tüyoları hayata geçirilmeye başlar.

 

Daha sonrada ortaya çıkan tasarımla birlikte cihaz ekranlarında çalışır halde olması gerekmektedir. Bundan dolayı da test aşaması arayüz için büyük bir önem arz etmektedir. UX tasarımında, farklı ekran boyutları, animasyonlar gibi birçok noktanın doğru çalışıp çalışmadığına yönelik kontrollerin sağlanması gerekmektedir.

 

 

 

UX VE UI TASARIMLARI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

  • UX; şirketlerin tüm digital yüzlerinin, müşterilerinin arasındaki etkileşimin geliştirilmesi ve de iyileştirilmesi süreci olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

 

 

  • İşletmenin ürün veya ürünlerinin doğru bir şekilde taşıması için ilgili kısım arayüz tasarımıdır.

 

 

 

  • Başarılı sonuçların elde edilebilmesi için yapılan tüm araştırmalar ve kontroller UX tasarımı tarafından yapılır.

 

 

 

  • Kullanıcı arayüz tasarımlarına bakıldığında ; müşterilerin (kullanıcıların), firmalara ilişkin her türlü yönlendirmeye sahip olması sağlanır.

 

 

 

  • Kullanıcı deneyimi için yapılan tasarımlarda ; geliştiriciler ve de kodlarla işbirliği yapılarak çalışma sağlanır.

 

 

Özetlemek gerekirse; bir girişimcilik faaliyetinde ürün veya hizmetin tanıtımı için web site veya mobil uygulama yapımı gerekebilir. Dolayısıyla da burada UX ile UI tasarımlarının doğru bir şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır. Ürünlerin veya hizmetlerin; UI ve UX tasarımlarında ne kadar başarı sağlanırsa, kullanıcı deneyimleri konusunda da o kadar başarı sağlanmış olacaktır. Yani kullanıcı denetiminde artış yaşanarak şirketin başarı oranı artmış olacaktır.

 

Tasarım Nedir?

Bu sorunun yanıtını grafik tasarımcılarına göre yanıtı verilmek gerekirse aşağıda yer alan adımları inceleyerek uygulamaya geçebilirsiniz.

 

  • Yapılacak olan tasarımların sürecinde tamamen kullanım amacına ve kullanıcılara göre olmasını sağlayın.

 

 

 

  • Yapılacak olan tasarımları, dünya genelinde bulunan diğer tasarımlar ile karşılaştırarak tasarımda güncellemeler yapmaya çalışın.

 

 

 

  • Bir tasarıma başlamadan evvel mutlaka önünüzde bir tasarım örneği olsun.

 

 

 

  • Tasarımı yapılacak olan uygulamanın interaktif olarak çalışması için mutlaka bir planlama oluşturun.

 

 

UI ve UX genelde birbirleriyle ilişkili olarak kullanılmalarına rağmen birbirinden farklı iki alanı meydana getirmektedir. Ülkemiz geneline bakıldığında UX konusunda geri kaldığımız bu alanda profesyonel olarak bu hizmeti veren insanlar dahi bu ikili arasında ki farkı net anlamıyla bilmemektedir. UX tasarımcıları kesinlikle farklı alanlarda bilgi sahibi olmalı ve de öğrenmiş olduğu tüm bilgileri koordineli olarak kullanmalıdır. Bu süreçte tasarımcı, stratejisini geliştirmelidir. UX tasarımını yapacak olan kişi, ürün teslimatına kadar olan tüm süreci hesap ederek tasarım sürecini gerçekleştirmelidir. Tabi bunun için de deneyim gerekmektedir. Bu süreçte işinin ehli olan firmalar ya da kişiler ile çalışılması; doğru UI ve UX işbirliği için gerekmektedir. Dolayısıyla da süreçle ilgili tecrübesi yeterli olmayan kişilerin, tasarımı yapmaları sorun teşkil edecektir. Tasarım sürecinde, ürünün veya ürünlerin ortaya çıkarılması amacıyla mutlaka yapılan testler sonucunda da ürünlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Girişimcilik haberleri çoğu kez karşımıza çıkan bu iki kavramlarla ilgili detaylı bilgilendirmeler yapılmasa da UI ve UX ikilisinin geliştirilmesi ürün tanıtımı için büyük önem taşımaktadır. Kullanıcı deneyimlerinden olumlu karşılık bekleniyor ise bu ikili konusunda yatırım yapılmaktan kaçınılmamalı ve tasarım süreci kaliteli olarak tamamlanmalıdır. Aksi halde olumsuz geri bildirimler şirketlerin zarara uğramasına neden olacaktır. UX ve UI konusunda bilgilendirmeler sınırlı olsa da grafik tasarımcılarından destek alınmalıdır.

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Enerji Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Eğitim Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Blockchain Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

Oyun Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

Fintech Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

 

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir.

Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Damla Akıntürk

Okumayı, araştırmayı, yeni bilgiler edinmeyi çok seviyorum bunları yaparken de başkalarıyla paylaşabiliyor olmak beni daha çok motive ediyor. Öğrendiğim her bilgi bana yeni bir dünyanın kapısını aralıyor ve her kapı eşiğinde çok daha fazlasını istediğimi fark edip yeni maceralara yelken açıyorum. Öğrenme süreci benim için hiç bitmeyecek bir yolculuğu simgeliyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.