Fintech Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2022

Fintech Girişimciliği
Fintech

Fintech Girişimciliği Nedir?

Finansal geliştirme aracının oluşturulması ve araçların aracısı ile gerçekleştirilmesi Fintech olarak adlandırılmaktadır. Fintech  olarak “financial technology” kısaltılmış hali olarak İngilizce’den geçmiştir. Yatırım, girişim ve bu iki gidişe gelmek üzere yükselen bir trend olarak seyahat etmek.

Financial Technology yani yana teknoloji olarak kavram, çok net sınırlamaları getirebilir. Bu ilerleme  fintech nedir sorusunun  oğlu hakkında merak edilenler arasında yer alır. İş için büyük bir gelecek vaat eden, pratik fintech uygulamaları geliştirilmektedir.

Sektörde var fintech öğrencilerinin yanı sıra, sektöre yeni olan ve katılım gösteren eğitimler için de gözde bir alan etkinlikleri. Merak edilen eğitim ise kullanılacak olan hizmet ve seçilecek, yeni teknik altyapılar ile otomatize hale gelmek olaraklanabilmektedir.
Bu  fintech finans şirketleri ve işletmeleri ile ulaşım daha kolay ve kısa bir zamanda sahip olabilmektir. Fintech uygulamaları  yalnızca kişisel ya da kurumsal işlemler gerçekleştirilmemekte, bu süreç yönetim aşamaları da yapılabilmektedir. Fintech, bu uygulama alanına yönelik uygulamalara yönelik bir girişim olarak düşünülse de bankaların yanında sigorta satın alımları ve yardım aracı ve satın alma için de uygulamalara yöneliktir. Fintech uygulamaları özel kullanıma yönelik uygulamalar  ile özel, hızlı, esnek ve malzemedir.

Fintech Sektörünün Gelişimi

Küresel olarak yaşanan 2008 krizi ile ilgili sektör bazında atılması gerektirmiştir. Finans dünyasının müşteri sadakatini tutma hedefi ile gerçek ve şeffaflık güncel günceldir. Bu süreç bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişme, veri güvenliği ve şeffaflık politikaları ile birleşince  fintech  bir kavram olarak öne çıkıyor.
Fikri olarak bu temeller üzerine inşa edilen kavram, nihai hedef odaklı yeni çözüm odaklı odaklanmakta ve bu gelişmeye devam etmektedir. Söz konusu konu aktarılmakta.

Girişim ekosisteminde yatırım odağı, gelenekselden teknolojiye doğru yöneldiği için fintech girişimlerinde yapay zeka, blockchain, API, büyük veri ya da bulut bilişim gibi yeni tekniklerin kullanılması oldukça avantajlıdır.

Fintech Sektörünün Gelişimi

Finansal teknolojiler alanında son dönemlerde oldukça başarılı girişimlerin gerçekleştiğini söylemek mümkündür. Bu açıdan bakıldığında söz konusu girişimlerin bazıları yalnızca Türkiye’de değil dünya genelinde de kullanıma sahiptir. Türkiye’de sektörel gelişim kullanıcı dostu olduğu kadar hizmet sunucuların da hizmet ve kurumsallık açısından alternatif yöntemlerin üretimine de mümkün kıldığı için, bu sektörün daha fazla yatırım alarak gelişeceği kesindir.

2019 yılında başlayan pandemi ile beraber fintech uygulamaları üzerinden üretilen çözüm yöntemleri 2021 yılı içinde giderek ivme kazanarak, yatırımcıların odağını güncellemiş fintech girişimlerinin de çeşitlenmesini sağlamıştır. Bu girişimler arasında Iyzico, FAST, KOLAS, TR Karekod, Papara, PayTR, Pokus ve Paribu gibi inovatif çözümler sunan start-up’lar ve şirketler bulunmaktadır.

Hizmet alanları e-ticaret, mobil ödeme, sanal POS gibi faaliyetlerden oluşan Iyzico, 2013 yılında kurulmuştur. Kuruluş aşamasında öncelikli olarak e-ticaret ödeme kanalları ile faaliyet gösteren girişim, daha sonrasında faaliyetlerini çeşitlendirerek finansal teknolojilere ilişkin ürün ve hizmetler sunabilmektedir. Bu açıdan internet üzerinden yapılabilecek hizmetlerde satıcı ve alıcı arasındaki ödeme işlemleri kısa sürede ve kolay şekilde gerçekleştirilebilmektedir. PayU tarafından 2019 yılında satın alınan Iyzico, karma ödeme yöntem ve çözümleri sunmaktadır. Bu ürünler arasında iyziPos, iyziBazaar, Korumalı Alışveriş ve iyzilink yer almaktadır.

Mobil ödeme, ödeme sistemleri, finansal hizmetler ile debit kart gibi ürün ve hizmetler sunan Papara, 2015 yılında kurulmuştur. Kuruluş felsefesi itibari ile geleneksel ödeme yöntemlerine alternatif yenilikçi bir yöntem sunan Papara, kullanıcılarına farklı bir deneyim sunmaktadır. BDDK’dan Elektronik Para Kuruluşu izni alan Papara, herhangi bir finans kuruluşuna bağlı hizmet vermemektedir. Kullanıcıları için saat ya da gün sınırı olmadan para transferi, online alışveriş ve fatura ödeme gibi işlemlere imkan tanımaktadır.

Faaliyetleri arasında e-ticaret, sanal POS, ödeme çözümleri bulunan PayTR 2009 yılında kurulmuştur. Online satış faaliyetleri yürüten işletmelere ve online ticaret platformlarına yönelik ödeme çözümleri, 7/24 işlem yapılmasını sağlamakta ve sahtecilik işlemlerine karşı da güvenlik önlemleri almaktadır.

Kripto borsası özelinde faaliyet gösteren Paribu, 2017 yılında faaliyete geçmiştir. Özellikle kripto alım satım işlemlerini yerli ve güvenilir bir borsa kanalı üzerinden gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar için kolay ve güvenilir bir kullanıcı deneyimi sunan Paribu, mobil uygulamalar üzerinden de faaliyet göstermektedir.

En güncel fintech girişimi olan Po TürkTelekom tarafından geliştirilmiş dijital cüzdan uygulamasıdır. Online alışveriş ile küçük alışverişin de yapılabildiği Pokus, fatura ödeme, eğlence, oyun veya çevrimiçi ödemelerde de kullanılabiliyor.

İsmail Karaçengel

Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya
Girişim Haberleri Kurucusu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.