Enerji Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

2 Ocak Salı Neler Oldu? 📢

Günümüzde yoğun olarak talep gören farklı enerji teknolojileri, girişim açısından hem toplumsal fayda hem de yatırım faydaları sağlamaktadır. Bu alanda dünyada olduğu kadar ülkemizde de girişimlerin sayısı gittikçe artan bir seyir göstermektedir.

Özellikle yenilenebilir, sürdürülebilir enerji kaynakları, yatırım açısından elverişli bir gelecek sunmakta bununla beraber yerli ve yabancı yatırımcıları da bu alanda faaliyet gösterebilecekleri bir alana çekmektedir.

 

Ülkemizdeki enerji alanında hem bireysel hem de sektörel ihtiyaç, yeni ve inovatif girişimlerin, ivme kazanmasına olanak tanımaktadır. Enerji girişimi açısından yükselen yatırım trendi genellikle yenilenebilir kaynaklar ve teknolojiler alanına kayması ile farklılaşmıştır. Geleneksel enerji kaynaklarının dünya genelinde tükenmeye başlaması, kaynak kısıtlılığının bölgesel krizlere, iktisadi sorunlara ve çeşitli sanayi yatırımlarına engel teşkil etmesi nedeni ile yenilenebilir enerji girişimleri son hızla ilerleme kaydetmektedir. Bu durumda yerli ve yabancı yatırımcılar için bu kaynaklar, gelecek vaat etmekte aynı zamanda sektörel işbirliklerine de büyük bir olanak tanımaktadır.

 

Dünyadaki enerji kullanımı ve üretimin dönüşmeye başlaması, üretim ve tüketim ilişkisinin de baştan sona değişmesini gerektirmektedir. Gelişmiş ülkelerin enerjideki dönüşümü aşamalar halinde gerçekleştirmesi ile beraber hem üretim hem de tüketim ve sektörel ilişki bazında birçok fayda sağlamıştır. Ülkemizde ise bu durum, yeni girişimcilerin ve yatırımcıların bu alana daha çok eğilmelerini sağlamaktadır.

 

 

Türkiye’de Enerji Girişimciliği

 

Türkiye’de son dönemlerde girişimcilik açısından oldukça büyük yatırımların hem kamu hem de özel sektör bağlamında gerçekleşmesi, enerji bağımlılığı konusunda önemli gelişimlerin kaydedilebileceğine işaret etmektedir. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına dair yapılabilecek girişim faaliyetleri, dijital açıdan dönüşümü hızla sağlayacaktır. Bu durumda kamusal ve özel alanda yapılabilecek atılımlar ile enerji tüketimi ile üretim kalemlerindeki maliyetin düşmesi, beraberinde hem enerji tasarrufu sağlanmasına olanak sağlayacak hem de enerji kaynaklarının sürdürülebilir prensiplerle yeniden kazanımını sağlayacaktır.

 

Enerji ve teknoloji sektörlerinde startup olarak faaliyetlerine başlayan girişimler akıllı bina sistemlerinden, akıllı şebekelere, yerli türbinlerden dijital enerji yönetimine kadar birçok alanda enerji girişimi başarısı kaydetmiştir. Enerji sektöründe girişimcilik söz konusu olduğunda ise yatırım ve kaynakların efektif biçimde kullanıldığını söylemek mümkündür.

 

Ülkemizde enerji girişimciliği açısından oldukça başarılı olan girişimcilik örnekleri arasında ise Verisun Teknoloji, Bead Teknoloji, Momentum, Netop Technology, Optiyol, TYT, Green Consult and Finance, TÜRKOTED, Vortex Enerji, EnCazip.com ve Episome Biotechnologies, gibi girişim ve start-uplar yer almaktadır.

 

 

 

Episome Biotechnologies

2013 yılında faaliyetlerine başlayan Episome Biotechnologies, kağıt çamurunu biyogaz üretim tesislerinde güvenli biçimde kullanabilen bir teknoloji geliştirmiştir. Dünyada bir ilk olarak söz konusu faaliyetlerini gerçekleştiren girişim, biyogaz ve organik gübre üretimini sağlamaktadır. İlk olarak Gebze’de faaliyetlerine başlayan şirket, ilk yatırımını Diffusion Capital Partners ile gerçekleştirmiştir. Bu açıdan dünyada atık kazanımında bir ilk olan şirket, ilerleyen süreçlerde Avrupa’da ve Türkiye’nin farklı illerinde de faaliyet göstermek için yatırım planlarını ele almaktadır. Söz konusu bu hedef için KOSGEB’ten Ar-Ge İnovasyon desteğini de almıştır.

 

 

 

 

Vortex Enerji

Yenilenebilir enerji girişimleri alanında faaliyet göstermektedir. Şirketin temel vizyonu yenilenebilir enerji kaynaklarına herkesin ulaşması ve bu kaynakların tüketiminin de herkes tarafından paylaşılmasıdır. Haneler ve birey bazlı kullanım için rüzgar türbinlerinin kurulmasını hedefleyen şirket, kişisel kullanımda uzun süre faaliyet gösterilmesine uygun türbin üretimi gerçekleştirmektedir. Söz konusu bu vizyon için yeterli rüzgar alan uygun katlı binaların çatıları için bu türbinlerin yerleştirilmesini ve bireysel enerji üretimi ve tüketiminin sağlanması amaçlanmaktadır. Şirket bu hedefleri için TÜBİTAK üzerinden girişimcilik hibesi de almış bulunmaktadır.

 

 

 

 

Bead Teknoloji

Bilişim ve enerji sektörlerinin efektif olarak kullanımını içeren şirket faaliyetleri IoT, yapay zeka ve enerjinin beraber kullanımını sağlayan bir girişim örneği oluşturmaktadır. Hali hazırda akıllı olan binaların, zeki olarak faaliyet göstermesi için yapılan çalışmaların temel odağı enerji tüketiminin nasıl gerçekleştiğinin analiz edilmesidir. Geliştirilen ürünler temelde sensörler, analizörler ve converter gibi araçların yapay zeka algoritmalarına bağlı olarak enerji kullanımının nasıl gerçekleştiğine odaklanmaktadır. Şirketin enerji girişimi yalnızca verimlilik odağında gerçekleşmemekte, verimlilikle beraber finansal ve operasyonel bağlamda da ele alınmaktadır. Mevcut enerji kullanımında israfa neden olan unsurların tespit edilmesi ile geliştirilen ürünler insansız enerji yönetimini ve binaların yapay zeka algoritmaları ile kendi kendini yönetmesini öngörmektedir.

 

 

 

Temiz Yaratıcı Teknolojiler – TYT

TÜBİTAK desteği ile kurulan girişim, dünyada bir ilk olarak hibrit jeotermal güneş enerji santralini tamamlamıştır. Ancak şirketin en çok bilinen ürünü yüzer güneş santralidir. Bu açıdan hem su kaynaklarının temiz bir şekilde ve sürdürülebilir biçimde kullanılması sağlanırken aynı zamanda güneş enerjisinden yenilenebilir enerji üretimi de gerçekleştirilmektedir.

 

 

 

 

Green Consult and Finance

Çevre ve iklim odaklı faaliyetler gösteren şirket, uluslararası karbon kredilerine yönelik işlem yapan bir ticaret platformudur. Şirket TÜBİTAK ve KOSGEB üzerinden destek alarak, karbon kredi alıcıları için çevre, sosyal ve iktisadi sürdürülebilirlik bağlamında emisyon azaltım projelerini karşılaştıran bir platform sahibidir. Karbon kredisi konusunun daha anlaşılabilir bir konu olarak ele alınmasını hedefleyen şirket, bu alanda şeffaf bir oluşum olarak faaliyet göstermektedir.

 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Eğitim Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Blockchain Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

Oyun Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

Fintech Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir.

Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Damla Akıntürk

Okumayı, araştırmayı, yeni bilgiler edinmeyi çok seviyorum bunları yaparken de başkalarıyla paylaşabiliyor olmak beni daha çok motive ediyor. Öğrendiğim her bilgi bana yeni bir dünyanın kapısını aralıyor ve her kapı eşiğinde çok daha fazlasını istediğimi fark edip yeni maceralara yelken açıyorum. Öğrenme süreci benim için hiç bitmeyecek bir yolculuğu simgeliyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.