Blockchain Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

Blockchain Girişimciliği Nedir?

Blockchain Girişimciliği
Blockchain Girişimciliği

Blockchain ve şifreleme tekniği hemen her alanda farklı şekillerde kullanılabildiği için girişimcilik olarak gelecek vaat eden karlı bir alandır. Özellikle son on yıl içerisinde sanal ödeme yöntemleri ve sanal paraların değişim ekosistemine dahil olması ile gündelik hayatta daha çok karşılaşılan blockchain teknolojisi sanılanın aksine birçok alanda oldukça farklı yöntemlerle kullanılmaktadır. Blockchain’in kullanıcıların karşısına ilk çıkışı Bitcoin ile gerçekleşmiş olsa da bugün sınırsız sayıda alt coinlerden bahsetmek ve bunların yarattığı farklı currency değerlerinden bahsetmek mümkündür.

Uçtan uca benzersiz bir şifreleme mantığı ile çalışan blockchain, şifrelenmiş işlemlerin takip edilemeyen biçimde barındırdığı verilerin depolanmasını sağlamaktadır. Şifrelenmiş kanallar üzerinde depolanan verilerin güncellemesi ya da silinmesi söz konusu değildir. Uçtan uca şifrelenmiş biçimde mevcut olabilen kanallar, birbirlerine zincir mantığı ile bağlanması nedeni ile şifrelenmiş zincire benzetildiğinden block ve chain olarak adlandırılmaktadır. İki farklı nokta olmak üzere a noktasından b noktasına uzanan şifrelenmiş iletim kanalları iki tarafından onayı dahilinde işlem görmektedir. Bu blocklama üzerinde farklı bir noktanın işlem yapma yetkisi yoktur. Bu nedenle de veri güvenliği açısından maksimum fayda sağlanmaktadır.

Blockchain ve Girişimcilik Konusu

Blockchain Girişimciliği
Blockchain Girişimciliği

Blockchain tekniğinin ortaya çıkardığı blockchain teknolojisi ilk olarak Bitcoin ile gündeme gelmiştir. Yalnızca sanal meta birimi ya da günlük kullanımda sanal para birimi olarak ele alınamayacak kadar geniş bir alana yayılan blockchain, sunduğu avantajlarla birçok sektörde işlevsel bir konumda yer almaktadır. Bu alanlar arasında bankacılık, online ödeme teknikleri, fintech uygulamaları ile veri depolama ve blockchain wallet gibi araçlar ve faaliyetler yer almaktadır. Söz konusu para ve değerli meta olduğunda ise hükümetlerin ve para izleme fonlarının müdahale edememesi blockchain sistemine karşı bazı uygulamaların ve yaptırımların geliştirilmesine neden olmaktadır.

Blockchain nedir sorusu genel olarak bir süre daha kullanıcıları meşgul edecek olsa da bu teknoloji farklı türde verilerin şifrelenmiş biçimde depolanmasına olanak tanıdığı için sağlıktan eğitime, bankacılıktan finans söktörüne, ulaşımdan bilgi transferine kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Bu nedenle de blockchainden haberdar olan ve gelecekteki konumunu keşfedebilen yatırımcılar için oldukça verimli ve faydalı bir girişim aracı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye’deki Blockchain Girişimleri

Dünya genelinde blockchain teknolojisinin kullanıldığı alanlar gün geçtikçe artsa da maalesef ki Türkiye sınırlarında blockchain daha çok blockchain coin bazlı ele alınmaktadır. Hatta blockchain ve Bitcoin eşanlamlı olarak düşünülmektedir. Yerli sanal para ya da kripto borsa girişimleri kapsam dışı bırakıldığında, güvenilir şifreleme mantığı ve algoritması ile çalışan blockchain tekniğini kullanan yatırım ve girişimlerin oldukça sınırlı olduğunu söylemek mümkündür.

Türkiye’de 1990 yılında çeşitli kamu ve özel bankaların ortaklıkta birleşmesi ile kurulan BKM finansal açıdan yenilikleri dünya düzeyinde takip eden nadide kuruluşlardan biridir. Birçok alanda inovatif gelişmeleri takip ederek, ülke standartları ve koşullarına uyarlayan BKM, blockchain teknolojisini de oldukça iyi biçimde adapte etmiş durumdadır. Bu teknoloji BKM tarafından farklı çözüm ortaklıkları çatısı altında deneyimlense de oldukça çeşitli ürünler kullanıcılara sunulmuş durumdadır. Dijital kimlik, dağıtık kayıt defterleri ve akıllı sözleşmelerin temelinde blockchain sistemi kullanılmaktadır. Keklik adında bir de alt sanal para birimi oluşturan BKM, sınırlı kullanıcılarla kekliği paylaşmakta ve bu kullanıcılara alışveriş ya da P2P ile para transferi yapabilme özerkliği tanımıştır. Söz konusu bu sistem ise iOS ve Android işletim sistemleri üzerinden kapalı devre mantığı ile çalışmaktadır. Etherium üzerinde de çalışmaların yapılacağı beklenmektedir.

  • Copyrobo

Blockchain tekniği ile telif haklarının korunması alanında hizmet veren bu yerli girişim, sanal ortamdaki ürünlerin ya da metaların, Nitelikli Zaman Damgası kullanılması ile delil üretikmesini sağlamaktadır. Hem Bitcoin hem de Etherium bazlı bir teknik ile çalışan Copyrobo ağırlıklı olarak tasarım, animasyon ve finans sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Ürünlerin global ölçekte korunmasını sağladığı gibi telif ihlallerinin de tespiti bu sayede yapılabilmektedir.

Global Miles banka ya da havayolu şirketleri tarafından verilen millerin bu kuruluşlar dışında sunulmasını sağlamaktadır. Kullanıcıların hayaolundan elde ettikleri milleri sanal bir varlık düzeyinde Etherium blockchain sistemine dönüştüren Global Miles, bu milleri kullanıcıların dijital cüzdanlarına da aynı sistem üzerinden transfer edebilmektedir.

BKM ile çalışan çözüm ortaklarından biri olan T2 Software, blockchain teknolojisi üzerinde çalışan ve mobil cihazlarda offline olarak P2P ödeme imkanı sunan bir sistem geliştirmiştir. Finansal çözümler üzerine çalışan şirket, benzer bir vizyon ile farklı blockchain ürünlerini de geliştirmektedir.

Ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösteren Akbank, teknolojik gelişmeleri finansal sisteme başarılı bir şekilde entegre etmiş bulunmaktadır. Akbank’ın bu teknolojiyi tercih etme nedenleri arasında ise masraf ve döviz kurlarını azaltması, banka masraflarını düşürmesi, ödemelerin kesinti olmadan rahatlıkla takip edilebilmesi ve kesintisiz hizmet sunulması gibi avantajlar yer almaktadır.

İsmail Karaçengel

Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya
Girişim Haberleri Kurucusu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.