Oyun Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

Oyun Girişimciliği Nedir?

Oyun girişimciliği temelde kullanıcıların gündelik hayatta sıklıkla kullandıkları ve yaşam rutinine entegre olabilen, popüler olma potansiyeli taşıyan oyunların geliştirilmesi üzerine gelişmekte olan bir sektördür. Ülkemizde bilişim ve teknolojinin son dönemlerdeki gelişimi bilişim temelli alanları olumlu yönde etkilediğinden, oyun girişimciliği de gelişim ve kar amacı ile gözde bir konumda yer almaktadır. Girişimcilerin son dönem gözdeleri arasında yer alan oyun girişimciliği gelir modeli, reklam ve online satın alımlar üzerinden oldukça karlı yatırımlara olanak sağlamaktadır. Söz konusu bu kazanç ve artan kullanım trendi girişimcilerin daha çok mobil oyunlara yönelmesine ve daha fazla kullanıcı tarafından aktif biçimde kullanılmasına imkan tanımaktadır.

Oyun Girişimciliği ve Gelişimi

Oyun Girişimciliği
Oyun Girişimciliği

Türkiye’de oyun girişimciliği, oyun sektörü ile doğrudan ilişki içerisindedir. Kazanma hedefi ve kayıptan kaçınma durumu ya da süreli biçimde sürekli kazanım halinde olma durumu ya da maksimim kazanım hali kullanıcıların tercih ettiği oyunların temel mantığını oluşturmaktadır. Türkiye’deki mobil ve online oyun trendleri, oyun oynamayı tercih eden kişi sayısının oldukça yüksek düzeylerde seyrettiğini göstermekte, oyun oynayanların yarısından fazlasının ise oyun içi ya da uygulama içi satın alma seçeneklini aktif olarak kullandığını göstermektedir.

Ülkemizdeki oyun sayısı, aktif kullanıcı sayısı ve oyun oynama istatistikleri dikkate alındığında özellikle de mobil oyunların gelişmekte ve giderek çeşitlenmekte olduğunu söylemek mümkündür. Üstelik bu popülerlik ulusal sınırlarla kalmadığı gibi dünya genelinde en çok oynanan mobil oyunlar arasında yerli girişimcilerin geliştirdiği oyunlar yer almaktadır. Artan popülerliği nedeni ile de oyun girişimciliği merkezi olarak da nitelendirilebilecek bazı girişimlerin varlığından söz etmek mümkündür. Özellikle pandeminin etkisi ile birlikte kullanıcıların boş zaman aktiviteleri, sosyalleşme araçları ve eğlence faaliyetleri Türkiye’deki oyun sektörünün 2019 ve 2020 yıllarında en çok yatırımın yapıldığı alan olmasını sağlamış, bu açıdan da girişimcilik ivmesinin kazanımında etkili olmuştur.

Türkiye’deki öne çıkan oyun girişimciliği örnekleri arasında Gram Games, Peak Games, Spyke Games, Loop Games, Dream Games, Gyroscooping Games, Mafia Games, Ace Games ve Veloxia gibi yerli girişimler yer almaktadır.

Oyun Girişimciliği

Türkiye’deki neredeyse ilk oyun girişimlerinden olan Gram Games Mehmet Ecevit tarafından 2012 yılında kurulmuştur. 2018 yılında Zynga tarafından satıl alınan yerli oyun girişimi, bugün hala popüler mobil oyunları listesinde yer alabilen Wonder Magic, Merge Magic ve 1010 gibi oyunları geliştirip piyasaya çıkartmıştır. Gram Games, Zynga tarafından satın alınmadan önceki dönemlerde ülkedeki mobil oyun üretimlerinin ihraç edilmesinde Peak Games ile zirveyi paylaşmaktaydı. Gram Games’in satışı ise 250 Milyon $ üzerinden işlem görmüştür.

2010 yılında kurulan Peak Games, dünya genelinde ortalama 100 milyonluk aktif kullanıcı sayılarına ulaşan oyunları geliştiren bir şirket olarak karşımıza çıkmaktadır. Oldukça başarılı mobil oyunlara da imza atan Peak Games 2018 yılında Gram Games gibi Zynga tarafından satın alınmıştır. Şirket 1.8 milyon $ değerinde işlem görmüştür. Ülkedeki ilk unicorn unvanı Peak Games tarafından elde edilmiştir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Peak Games, “turcorn” olarak ilan edilmiştir.

Oyun Girişimciliği
Oyun Girişimciliği

Dream Games, Peak Games’in eski çalışanlarından İkbal Namlı, Hakan Sağlam, Soner Aydemir, Serdar Yılmaz ve Eren Şengül tarafından 2019 yılında kurulmuştur. Şirketin toplam değerlemesinin 1 milyar $ seviyesine çıkması ile Türkiye’nin en hızlı unicorn olma unvanını kazanmıştır. Dream Games, kullanıcılarına oyun içi reklam olmadan yalnızca satın alma hizmeti sunması ile en sık tercih edilen oyunları piyasaya sürmüştür. Oyun içi satın alımlarla beraber Dream Games, dünyadaki en çok kazanan oyun şirketlerinde ilk 20 sıralamasında yer almaktadır.  

Ankara merkezli olan Loop Games 2019 yılında Mert Gür tarafından kurulmuştur. Diğer yerli oyun girişimciliği arasında Ankara merkezli oluşu ile öne çıkan Loop Games, 2019 yılında ABD merkezli global yatırım şirketi olan Tilting Point ile anlaşmaya vararak Match 3D oyunu üzerinden 60 milyon $’lık bir yatırıma kavuşmuştur. Bu anlaşma ile beraber Loop Games sahip olduğu işlem hacmini beş katına çıkartmıştır.

Oyun Girişimciliği
Oyun Girişimciliği

Zynga, Peak Games ve Riot Games çalışanlarının yeni bir oyun girişimi ile buluşması Spyke Games üzerinde gerçekleşmiştir. Son dönemlerde oldukça hareketli olan oyun girişimciliği ve oyun sektörü, Remi Onur, Barkın Başaran, Fuat Coşkun ve Cem Mithat Madra tarafından Rina Onur Şirinoğlu’nun yatırım ve yönetim girişimi ile daha da canlanmıştır. Spyke Games böyle bir kadro ile sektöre giriş yaparken ilk yatırımı 5 milyon $ ile yapmış, şirketin %20 hissesi de bu durumda Griffin Gaming Partners tarafından sahiplenilmiştir.


İsmail Karaçengel

Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya
Girişim Haberleri Kurucusu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.