GİRİŞİMİNİZ İÇİN İDEAL EKİP: HACKER, HUSTLER VE HİPSTER NEDİR?

hacker

Atılan ilk girişim adımının başarılı olabilmesi için ilk etapta; kurucu ekibin doğru bir şekilde oluşturulması gerekmektedir. Son günlerde girişimcilik haberleri arasında oldukça popüler olan ;

Hipster, Hacker, Hustler kavramları sayesinde ideal ekibin oluşturulması sağlanacaktır. Bu içeriğimizde Hipster-Hacker-Hustler teorisi hakkında detaylı inceleme yaparak girişimcilik tüyoları konusunda ipuçlarını derledik…

 

Hipster-Hacker-Hustler Teorisi

Bir girişimcilik faaliyetine adım atmadan ilk önce kurucu ekibin belirlenmesi gerekir. Öyle ki ekipte yer alacak olan her insan ; birbirini tamamlamalı ve uyum içerisinde olmalıdır. Elbette ekipte yer alan kişilerin, karakterlerinin aynı olması mümkün değildir. Hatta bu farklı karakterlerin varlığı dinamikleri canlı tutacaktır. Bu hususta Rei Inamoto tarafından ortaya atılmış olan bu teori; yapılması planlanan girişimin üç kurucu tarafından oluşması gerektiğini savunmaktadır. Bu üç karakter hakkında detaylı bilgi veren Inamato’nun bu teorisine “Hipster-Hacker-Hustler Teorisi “ ismi verilmektedir.

  1. HİPSTER

Hipster; tüm girişimcilik faaliyetlerinde yer alması gereken kişilerdendir. Hipster ; yenilikçi bakış açısıyla hizmetleri ya da ürünleri farklı bir noktaya taşıyabilir

 

Yani bu kişiler, sezgisel bir düşünce yeteneğine sahiptirler. Orjinal olan yaklaşımları sayesinde, girişimcilik faaliyetlerini zirveye çıkartabilirler. Buna örnek olarak ; Apple’ın tasarım direktörü olan Jony Ive’yı gösterebiliriz. Tasarım sürecine oldukça yenilikçi ve de orjinal olarak yaklaşan Ive, tam olarak Hipster için en ideal örnek olarak karşımıza çıkıyor.

 

Hipsterler genelde, tasarıma ve de kullanıcı deneyimlerine odaklı olanlardır. Girişimcilik faaliyetinin başlangıcında; web sitesinin kurgulanmasından, girişimin marka kimliğinin oluşmajsna kadar birçok süreçte Hipster tasarım sürecinin yönetimden sorumlu olan kişidir. Ürün veya hizmet tanıtımında en iyi kullanıcı deneyiminin sahip olunması için Hipster’a ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Günümüz de ürünlerle ilgili yapılan girişimcilik faaliyetlerinde en büyük sorun; trendlerin sürekli olarak güncellenmesidir. Dolayısıyla da Hipster burada devreye girecektir. Söz konusu olan ürünün nasıl görüneceğine dair tüm tasarımları güncelleyecektir. Hipster, müşteri veya müşterilerin ne istediğini anlayabilmek için sürekli bir mesai içerisinde çalışmalarını yürütür.

 

2.HACKER

Inamato’nun bahsettiği ikinci kişilik ise Hacker’dır. Hacker tipi özellikle teknoloji odaklı olan girişimcilik adımlarında temel kişiliktir. Hacker tipi, ürünlerle ilgili teknolojik adımları atan ve bulduğu çözümleri kullanmak suretiyle gelişime katkı da bulunur. Yapılacak olan girişimin ilk aşamalarında, ürünün ortaya çıkartılması için geliştirici bir rol üstlenmekten asla çekinmeyecektir. Öyle ki MVP sunabilmek için elinden geleni yapmaya çalışır

 

Hacker tipi tam olarak bir sorun çözücü olarak karşımızdadır. Söz konusu olan ürünün geliştirilmesi ve de müşteri bağlılığının arttırılması için, alternatif olan tüm yollar aramaya çalışır. Girişimcilik tüyoları konusunda deneyimli olan Hacker için; şirket başarısı her şeyden önceliklidir.

 

 

3. HUSTLER

Inamato’nun teorisinde yer alan son karakter ise Hustler’dır. Hustler, girişimcilik fikrinin ilerlemesinin sağlanması için, para kazanmayı sağlayan yegane kişi olarak karşımıza çıkmaktadır. CEO olarakta adlandırabileceğimiz bu kişi ; iş modelinin geliştirilmesi, projelerin yönetilmesi ve de iş ortaklıkları konusunda organize edilmesini sağlamaktadır. Ayrıca Hustler, sahip olmuş olduğu tüm fonksiyonlar ile girişimcilik konusunda mali yapıları ve gelecek planlamasını da yapan kişidir.

 

Hustler, girişimin ilerleyişi hakkında tüm analizleri gerçekleştirilir. Şirket takımının yönetilmesinde ön plana çıkan bu kişi, belirlenmiş olan tüm hedeflere ulaşmak için farklı fırsatları değerlendirmeye çalışır. Eğer girişimcilik temeli bir ürüne dayalı ise; söz konusu olan ürünün tanıtılması ve elde edilen müşteri deneyiminin geri bildirimi konusunda elinden geleni yapmaya çalışır. Hustler’ın ana görevi müşteridir. Çözüm üretilmesi ve iletişim becerileri ile ön plana çıkan kişidir.

 

 

Inamato’nun geliştirmiş olduğu bu teoriyle, kurulan bir iş modeli şirketin kurulması noktasında ;bireylerin beceri düzeyleri ve deneyimleri konusunda farklı bir bakış açısı ortaya çıkacaktır. Bu şekilde söz konusu olan firmanın ekibi, girişimin büyümesine katkıda bulunacaktır. Bir girişimcilik adımı atılırken ; ölçeklenebilirlik, karlılık, uzun vadeli beklentiler gibi birçok noktada Inamato’nun modeli yarar sağlayacaktır. Kurucu ekip olarak anılan bu ekibin seçiminde karakter analizinin yapılması çok önemlidir.

 

Çünkü güçlü olan bir kurucu ekibe sahip olmak işletmenin can damarının da sağlam olması demektir. Unutulmamalıdır ki bir işletmenin başarısız olmasının ana nedeni ; ekibinin sağlam olmamasıdır.

 

Muhteşem bir kurucu ekibe sahip olmak ; Pazar probleminin çözümü için ilk adımı atmak demektir. Bu açıdan da Inamato’nun bu modeli çoğunlukla araştırma konusu olmuştur. Eğer rekabet ortamında yara almak istemiyorsanız doğru ekibe sahip olmalısınız. Girişim adımlarında doğru ekibin kurulması ve iş planının kurulması öncelikli olmalıdır. Bunu başaran firmaların uzun vade de çalışması mümkün olacaktır.

 

Akademik makalelere dahi konu olan bu teorinin işletmelere yansıması olumlu olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Enerji Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Eğitim Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Blockchain Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

Oyun Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

Fintech Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

 

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir.

Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Damla Akıntürk

Okumayı, araştırmayı, yeni bilgiler edinmeyi çok seviyorum bunları yaparken de başkalarıyla paylaşabiliyor olmak beni daha çok motive ediyor. Öğrendiğim her bilgi bana yeni bir dünyanın kapısını aralıyor ve her kapı eşiğinde çok daha fazlasını istediğimi fark edip yeni maceralara yelken açıyorum. Öğrenme süreci benim için hiç bitmeyecek bir yolculuğu simgeliyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.