Erdal Arıkan, 5G Teknolojisinin Temelini Oluşturan Bilim İnsanı

Erdak Arıkan

Prof. Erdal Arıkan’ın Polar Kodlama yöntemini Çinli dev Huawei’nin telekomünikasyon çalışmalarında kullandığını açıklaması, Prof. Erdal Arıkan’ın büyük başarısını perçinlemiştir. Teknoloji çağının en parlak dönemini yaşadığımız bu yıllarda özellikle iletişimi en sağlıklı şekilde kurabilmek pek çok ülkenin merceği altında. Hızlı, güvenilir ve temiz bir iletişim ağı yaratmak herkesin hayali. İşte tam da bu noktada 5G teknolojisini kullanmaya başlayarak bir adım öteye geçen Çin, bu başarıyı Erdal Arıkan’ın yarım asırdır çözülemeyen problemi çözmesine borçlu.

Erdal Arıkan

Bu yazımızda Erdal Arıkan’ın yaşam hikayesini sizlerle paylaşacağız.

Erdal Arıkan 1958 yılında Ankara’da dünyaya geldi. 1976 yılında girdiği üniversite sınavında birincisi olarak ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümüne girmeye hak kazandı. ABD’de Caltech Üniversitesi’ne gitti. 1985’de University Of Illinoiss’de çalışmaya başlayan Arıkan, 1987’de Bilkent Üniversitesi’nin kuruluş yıllarında Türkiye’ye döndü.

2010 yılında IEEE Information Theory Society Makale Ödülü’nü ve 2013 yılında IEEE W.R.G. Baker Ödülünü alan Arıkan’ın buluşu yurt içinde de 2010 Sedat Simavi Bilim Ödülü ve 2011 Kadir Has Vakfı Bilim Ödülü’ne layık görüldü.

Erdal Arıkan’ın Kutupsal Kodlar buluşu onun doktora yıllarından beri süren 25 yıllık kesintisiz bir araştırmanın sonucu olarak doğdu. Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü öğretim üyesi olan Profesör Erdal Arıkan’ın Kutupsal Kodlar buluşu ilk olarak 2009’da yayımlanan bir makale ile dünya literatürüne kazandırıldı. Çin’in önde gelen telekomünikasyon firması Huawei, 5G standardı için “Kutupsal Kodlar” adlı buluşu temel alan yeni bir teknoloji geliştirdiğini açıkladı.

1948 Yılından beri çözülemeyen problemi çözen Arıkan, çalışmasını 2007 Yılında bir dergiye yolladı. Böyle çalışmaları oldukça yakından takip eden ülkelerden olan Çin bu çalışmayı fark etmesinden sonra Arıkan’ı Onur Ödülüne layık gördü.

Erdal Arıkan

Düzenlenen ödül töreninde Huawei firmasının Kurucu Başkanı Ren Zhengfei Prof. Erdal Arıkan’a üzerinde “Polar Kodlamanın Babası” yazılı altın bir plaket takdim etmiştir. Bu ödül öncesinde Prof. Erdal Arıkan ulusal ve uluslararası çok kıymetli ödüller kazanmıştır.

Aldığı ödüller arasında 2010 yılında Elektrik Elektronik Mühendisleri Meslek Örgütü’nün (IEEE)  Information Theory Society Makale Ödülü, 2013 yılında IEEE W.R.G. Baker Ödülü, 2017 yılında IEEE Türkiye Şubesi Ömür Boyu Başarı Ödülü, 2018 yılında ise IEEE’nin en prestijli ödüllerinden Hamming Madalyası ve IEEE Information Theory Society Shannon ödülü bulunmaktadır.

Erdal Arıkan

2008 yılında Arıkan, Shannon’un kanal kapasite probleminin çözümü için matematiksel bir temel oluşturan kodlama sistemi olan kutup kodlarını icat etti. 2015 yılı Ocak ayında Simons Enstitüsü’nün Kaliforniya Üniversitesi Berkeley’deki Bilgi Teorisi Eğitim Kampında verilen konuyla ilgili üç oturumlu bir konferansı YouTube’da bulunmaktadır. Ders ayrıca Arıkan’ın sunumunda kullandığı slaytları içeren Simons Enstitüsü web sayfasında da yer almaktadır.

Bir röportajına Lisansüstü eğitimle ilgili konuşan Arıkan, “Türkiye’de lisansüstü eğitimde alınması gereken çok yol var. Başarılı gençler, yurtdışına lisansüstü Eğitim için gidebiliyor. Burada iyi eğitim almaları ve kendilerini geliştirmeleri güzel. Ancak Türkiye, bu nitelikli insanları, yurtdışına gönderdikten sonra tekrar kendine çekebilmeli. Çin bunu başarıyor. Binlerce öğrencisi yurtdışına gidiyor, ardından ülkesine dönüyor. Türkiye’de de bunun olabilmesi için uygun atmosfer yaratılmalı.” dedi.

Bilkent Üniversitesinde Öğretim Üyesi olarak çalışmaya devam eden Arıkan, çalışmalarına devam ederek hepimizin göğsünü kabartamaya devam edecek.

Girişim Haberleri Kimdir?

Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Google’ın, 6,6 Antalya Depremi Hissedilmeden Kullanıcıları Uyarması Gündem Oldu!

Marka Tescili Nasıl Yapılır? 3 Adımda Öğren!

En İyi 7 Tavsiye! Yeni Harekete Geçen Şirketinizin Nakit Akışını Nasıl Yönetirsiniz?

Front-End Nedir?

MVP Ve Prototipin Arasındaki Fark Nedir?

Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Genç Başarı Eğitim Vakfı’ndan Girişimcilik Bilincini Yaygınlaştıracak İşbirliği

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.