/

2021 Girişimcilik Ekosistemi – Önemli Gelişmeler

Girişimcilik Ekosistemi Nedir?

Girişimcilerin son zamanlarda çokça bahsettiği girişimcilik ekosistemi, girişimcilere çalışma ve iş ortamı ayarlayan aynı zamanda girişimcilerin birbiriyle iş fikirleri paylaşabileceği ve ortak olabileceği bir bağlaştırıcı etken kavramıdır. 2006 yılında ortaya sunulan bu fikir, faaliyete geçirildiği tarihten günümüze sosyal, ekonomik ve girişimcilik çerçevesinde birçok çevrenin oluşturulmasını sağlamıştır.

Gelişen teknolojiyle beraber günümüzde birçok girişimcilik başlangıcı ve gelişimi teknolojik tabanlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun sebebi teknoloji tabanlı gelişme kaynaklarının, giderek popülerliğini arttırması ve bireylere yeni iş alanlarında istihdam sağlamasıdır. Bu duruma örnek olarak, e-ticaret siteleri, meta verse girişimleri vb. iş alanları örnek verilebilmektedir. Aynı zamanda bu tarz girişimlerin ve girişim fikirlerinin artış göstermesi, içinde bulunduğumuz 2021 yılında girişimcilik ekosistemini genişletmiş ve bu ekosistemde önemli gelişmelere zemin hazırlamıştır.

2021 Girişimcilik Ekosistemi

Girişimcilik ekosisteminde yaşanan önemli gelişmelere geçmeden önce bu ekosistemi geliştirici ve büyütücü etkenleri maddeler halinde kısaca açıklayacak olursak,

Öncelikle girişim projelerinin geliştirilmesinde sağlanacak finans işlemlerine erişim oldukça önemli bir kavramdır. Oluşturulan girişimcilik ekosisteminde girişimcilik projelerinin finans erişimi sağlanabilmesi projelerin daha çok desteklenmesine ve duyurulmasına ortam hazırlamaktadır.

Günümüzde ülkemiz ve diğer ülkeler, girişimcilere ve girişimcilik projelerine çeşitli destek avantajları sunmaktadır. Girişimcilik ekosisteminde uygulanan devlet politikalarının yeri oldukça önemlidir.

Girişimcilik ekosisteminde önemli olan diğer bir kavram ise devlet tarafından uygulanan girişimcilik programlarıdır. Bu programlara katılan girişimciler birbiriyle tanışabilmekte ve iş fikirlerini paylaşabilmektedir.

Girişimcilik ekosisteminin sağladığı ortak sosyal ve ekonomik çevre yapılan girişimlerin araştırılmasını, geliştirilmesini ve bireyler arasındaki transfer işlemini kolaylaştırmaktadır.

Ekosistemi iyi araştıran ve ortak çevreden bilgi edilen girişimciler, oluşturacağı projenin altyapısını daha güçlü bir şekilde oluşturabilmektedir.

Bir girişimcinin başarılı olması için pazar araştırması ve pazardaki rekabet gücü oldukça önemli olmaktadır. Bu sebeple girişimci ekosisteminin girişimciye pazar hakkında bilgi veriyor olması önemli bir detaydır.

Son olarak ekosistem içerisinde paylaşılan tüm bilgelere erişimin sağlaması yapılan yeniliğe uyum sağlamak için oldukça önemlidir.

Girişimcilik Ekosisteminde Yaşanan Önemli Gelişmeler Nelerdir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, teknoloji altyapısıyla oluşturulan girişimcilik projelerinin fazlasıyla rağbet gördüğünden bahsetmiştik. Bu konuda gerçekleştirilen girişimler hakkında önemli girişimlerden bahsedecek olursak,

1. Trendyol: Demet Mutlu’nun önderliğinde ortaya çıkarılan Trendyol şirketi, günümüzde e-ticaret girişimleri arasından en çok ses getiren firmalardan biri olma konumunda. Trendyol 2021 yılının başlarında 1,5 milyar dolarlık servetini 2021 döneminin son zamanlarında 16,5 milyar dolara çıkardı.

Bu sayede girişimcilik ekosisteminde 10 milyar doları geçen girişimlere verilen decacorn unvanını, Trendyol Türkiye’de alan ilk şirket oldu. Trendyol şirketinin bu başarısının altında güçlü yatırımlar ve pazarlama teknikleri yatmakta.

Aynı zamanda uluslararası alanda tanınmış firmalarla yaptığı yatırım iş birliği Trendyol’un büyümesinde büyük bir etken oldu.

2. Getir: Getir firması 2021 yılının mart ayında ve mayıs ayında aldığı yatırım destekleriyle şirket bütçesi 1 milyar dolar seviyesine getirdi. Bu süreç sonrasında yaptığı reklam ve pazarlama politikalarıyla Getir firması 2021 yılın son günlerinde şirket bütçesi yaklaşık 9 milyar dolar olarak açıkladı.

Bu durumda Getir firmasının 2021 yılında servetini yaklaşık 9 kat büyüttüğünü ifade etmekte.

3. Amazon: Dünya’nın en büyük firmalarından biri olan Amazon her yıl yeni girişimlere ve yatırımlara imza atmakta. Amazon firmasının yaptığı son açıklamada, son 3 ayda şirket servetinin 113,1 milyar dolar arttırıldığı söylendi.

Ancak Amazon firmasının 2021 yılında yaşadığı çeşitli sorunlar sonucunda analistler beklenen hedefin gerçekleştirilemediğini ve yıl hedefi olarak belirlenen servet miktarının %7’lik bir oranla altında kalındığını belirtildi.

2021 yılı girişimcilik ekosisteminde yaşana diğer gelişmeleri sizinle paylaşacak olursak,

● Özellikle teknoloji alt tabanlı şirketler 2021 yılında yaşanan ekonomik değişmelere rağmen şirket servetini ve yatırımlarını arttırdı.

 

Son olarak 2021 yılı girişimcilik ekosisteminde en çok ses getiren olaylardan birini açıklamak isteriz. Elon Musk önderliğinde kurulan ve aktif olarak yürütülen tüm şirketlerin servet ve yatırım payları %10’nun üzerinde artış gösterdi. Bununla birlikte Elon Musk, Jeff Bezos’u geçerek dünyanın en zengin iş adamı ve girişimcisi konumuna geldi.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Zoom Liminal’i Satın Aldı!

n11’in Getir’e devredilmesine onay verildi

Keiretsu’dan uLouder’e 1.3 Milyon Dolar Yatırım!

Abrakadabra Games, İlk Yatırımını WePlay Ventures’dan Aldı

İletmen’e 70 Milyon TL Değerleme Üzerinden Yatırım

GoDaddy KolayBi’ ile İş Birliği Yaptı!

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İsmail Karaçengel

Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya
Girişim Haberleri Kurucusu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.