Keyif Al #7:Türkiye’nin En Güzel 4 Müzesi

müze

1- Zeugma Mozaik Müzesi 

Gaziantep’in simgesi haline gelmiş olan Zeugma Mozaik Müzesi, 9 Eylül 2011 tarihinde açılan ve tam 3 yıl boyunca “dünyanın en büyük mozaik müzesi” unvanını taşıyan olağanüstü bir müze. Gaziantep’in merkezine 60 km mesafede yer alan Zeugma, geçit anlamına geliyor. 1980’li yıllarda civarda ilk kez kazı yapılmış ve burada keşfedilen mozaiklerin bir kısmı kaçakçılar tarafından tahrip edilmiş. Bölgeye yapılacak olan baraj yüzünden kazı çalışmaları hızlandırılmış ve birçok mozaik kurtarılmış olsa da şehrin büyük bir kısmı şuanda sular altında.

Müze içerisinde göreceğiniz birçok eserin yanında müzenin starı olan mozaiklerin temalarında ise mitolojik tanrılar ve efsaneler, hayvanlar ve günlük yaşantıdan kesitler işlenmiş. Gaziantep denince akla gelen sembollerden birisi olan Çingene Kızı mozaiğini de bu müzede ziyaret edebilirsiniz.

Müzeyi ziyaret etmeyi düşünüyorsanız girişlerde Müze Kart geçerli, daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

müze

2- Antalya Arkeoloji Müzesi

Antalya’da yer alan arkeoloji müzesi, 1922 yılında 1. Dünya Savaşı sırasında eserleri korumak adına kurulmuş bir müze. 30.000 metrekare üzerinde kurumuş müzenin içerisinde yer alan sergi alanlarının yanı sıra müzenin bahçesinde de birçok eser sergilenmeye devam ediyor. Antalya’daki bulunan birçok tarihi kentten parçalar bu müzede yerini alırken, Zeugma’daki müzenin aksine buradaki dikkat çeken eserler heykeller. Roma döneminden kalma imparator, imparatoriçeleri heykellerini barındıran bu müze, dünyanın en önemli müzelerinin arasında konumunu koruyor.

Müzede sergilenen eser sayısı 5.000 civarında. 25.000 – 30.000’e kadar varan eser ise müzenin arşivinde yer alıyor. Keyifli bir zaman geçirmek isterseniz bu müzeyi önerir ve en az birkaç saatinizi ayırmanızı da tavsiye ederim.

Müzeyi ziyaret etmeyi düşünüyorsanız girişlerde Müze Kart geçerli, daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

müze

 

3-Hatay Arkeoloji Müzesi

Hatay Arkeoloji Müzesi, ülkemizdeki ve dünyadaki en büyük mozaik müzesidir. 1932 yılında Hatay ve çevresinde başlayan kazılarla temeli atılan müze, 1948 yılında ziyaretçilerine kapılarını açtı. Chicago Üniversitesinden British Museum’a kadar birçok katılımcının yer aldığı kazı çalışmaları sonucunda Antiokheia bölgesindeki kazı sonucu elde edilen mozaiklerin bir kısmı Princeton Universitesi Sanat Müzesi, Worcester Müzesi, Louvre Müzesi gibi dünyaca ünlü müzelerde sergileniyor.

Sekiz sergi salonu bulunan müzede aynı Antalya Arkeoloji müzesinde olduğu gibi müze bahçesinde eserlerin bir kısmı sergileniyor. Dünyanın ikinci büyük mozaik koleksiyonu ünvanını da elinde tutan eserler, 3 bin metrekare alanda yer alıyor.

müze

Müzeyi ziyaret etmeyi düşünüyorsanız girişlerde Müze Kart geçerli, daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

4-Müze Gazhane

Müze Gazhane bildiğiniz müzeler gibi bir yer değil.  Müze Gazhane, 130 yıllık Hasanpaşa Gazhanesi’nin restorasyonu sonunda 2021 yılında halkın ziyaretine açılmış bir yaşam alanı. 32 bin metrekare üzerine kurulu alanda birçok farklı etkinlik alanı mevcut. İklim Müzesi, Karikatür ve Mizah Müzesi, Çocuk Bilim Merkezi, Afife Batur Kütüphanesi, Gazhane Galeri, geçici sergi alanı, sesli/sessiz çalışma alanları, İBB Şehir Tiyatroları’na ait iki tiyatro & konser salonu ve İstanbul Kitapçısıyla İstanbulluların uğrak bir konumu haline gelmiş durumda.

Şuan için girişte herhangi bir ücret talep edilmiyor. Müze Gazhane’nin içerisinde yer alan mekanların açılış/kapanış saatine, konserlere,tiyatrolara ve daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

müze

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Keyif Al Yazılarımız İçin

Keyif Al #1: Mitolojik İnciler

Keyif Al#2: Bozcaada Gezi Planı

Keyif Al#: Şehirden Kaçamak: Kemerburgaz Kent Ormanı

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.