Keyif Al #2: Bozcaada Gezi Planı

Bozcaada Kaçamağı

Sizin de bunaldığınız zamanlar, hayatın ve dertlerin kılıçları kuşanıp üzerinize geldiği zamanlar elbet vardır. Böyle bir bunalmaya mükemmel bir kaçamak planımız var. Eğer biraz olsun nefes almak ve kafanızı boşaltıp, zihninizi dinlendirmek istiyorsanız bu plan tam size göre! Gelin Bozcaada gezi planımızı beraber yapalım.

Bozcaada’ya Nasıl Gidilir?

Öncelikle nerede yaşıyor olursanız olun Bozcaada’ya ulaşım için ilk olarak Çanakkale şehrine gitmelisiniz. Maalesef Çanakkale dışında adaya deniz ulaşımı olan herhangi bir yer yok. Bu yüzden ilk durağınız Çanakkale olmalı. Çanakkale’ye gitmek için Trakya tarafından geliyorsanız Gelibolu- Lapseki veya Eceabat- Çanakkale feribotlarını tercih etmelisiniz.

Şehre vardığınızda ise tek yapmanız gereken iskele kısmına geçip Çanakkale- Bozcaada arasında sefer yapan deniz otobüslerini bulmak. Eğer kendi aracınız ile seyahat ediyorsanız ve adaya da aracınız ile geçiş sağlamak istiyorsanız Geyikli iskelesine gitmelisiniz.

Bozcaada’da Gezip Görülmesi Gereken Yerler

  1. Bozcaada’nın Sokakları (Rum Mahallesi ve Türk Mahallesi)

İlk durak adanın tatlı, sıcak sokakları. Adaya indiğinizde bu tatlı sokaklarda ufak bir gezinti yapmak ve adayı keşfetmek modunuzu yükseltmeye yetecek bile. Bozcaada Kalesi kısmında kalan yerlere Rum Mahallesi, limanı tarafında kalan kısma ise Türk Mahallesi deniliyor. Bu iki mahallenin de kendine has mimari yapıları, sokakları ve özellikleri var. Gittiğinizde ikisini de görmenizi tavsiye ederiz.

  1. Bozcaada Yat Limanı

Adaya ilk indiğinizde size selam verecek olan ilk yer Bozcaada Yat Limanı olacak. Bu yat limanında boydan boya bir yürüyüş çok güzel hissettirecektir. Aynı zamanda hediyelik eşya ve süsleri buradan alabilirsiniz.

  1. Bozcaada Kalesi

Size ilk selam verenlerden biri de bu gösterişli Bozcaada Kalesi. Eski zamanlarda ada sakinlerinin güvenliği için inşaa edilmiş olan bu kale şu anda adaya gelen turistler ve yerli misafirler tarafından en çok tercih edilen yerlerden. İnşaa edildiği tarih bilinmese de bilindiği kadarıyla tarih boyunca Fenikeliler, Cenevizliler ve Venedikliler tarafından kullanılmış.

  1. Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi Bozcaada’nın Rum Mahallesi kısmında kalıyor. 1869 yılında yapılmış olan bu kilise adaya farklı bir hava katıyor. Bu kiliseyi dışardan değil de içerden detaylı bir şekilde gezmek isterseniz Pazar günü sabah 08.00’de yapılan ayine katılmanız gerekiyor. Yani bu kilisenin içini görmek isterseniz haftada tek bir gün şansınız var, bizce kesinlikle değerlendirmelisiniz.

  1. Ayazma Manastırı

Adaya tarihiyle renk katan bu manastırı sadece özel günlerde gezebiliyorsunuz. Yazın olan ve en bilindik olan tarih ise 26 Temmuz Rumların Aya Paraskevi Günü. Ufak bir inanış da paylaşalım sizlerle. Ayazma Manastırı’nda bulunan tarihi çeşmeden kim su içerse o kişi adalı olacakmış. Bu efsane ile eğer adayı severseniz adalı olmaya bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

  1. Bozcaada’nı Eşsiz Koyları

İrili ufaklı birçok koyu içinde barındıran Bozcaada’nın gitmişken kesinlikle görülmesi gereken yerlerinden biri de bu eşsiz koyları. En bilinen koyu Akvaryum Koyu, en bilindik plajı ise Ayazma Plajı. Fakat bu plaj ve koy çok bilindiği için haliyle çok kalabalık olduğundan eğer kendi aracınızla adaya geldiyseniz diğer koylara gitmenizi öneririz. Hepsi birbirinden güzel diğer koyları ise; Habbele Koyu, Beylik Koyu, Sulubahçe Koyu, Çayır Koyu, Tuzburnu Koyu, Tekirbahçe Koyu, Ova Koyu ve Poyraz Limanı Koyu.

  1. Bozcaada Müzesi

Adanın kültürünü öğrenmek isterseniz gezmeniz gereken en güzel müzelerden biri de bu Bozcaada Müzesi. M. Hakan Gürüney’in bireysel olarak kurduğu bu müze adanın ruhuna yakışır bir şekilde sevimli, küçük ve sıcak.Gürüney’in diyişiyle “Bozcaada’nın belleğini oluşturuyor.”

  1. Sanat Galerileri

Adanın kültüründe en başlarda gelen sanatsal ruhun bir de segilerini görmelisiniz. Bozcaada’nın ilk sanat galerisi Rengigül Sanat Galerisi, diğer galeriler ise; Armagrandi Sanat Galerisi, Yiğit Başak Resim Evi.

  1. Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri

Geldik adanın en ünlü geleneğine. Kesinlikle bu geleneği yerine getirmeden dönmemelisiniz. Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri’nin olduğu tepe adanın en ünlü tepesi. Burada 2000 yılında yapılmış olan 17 adet rüzgar gülü ve 1861 yılında yapılmış olan bir fener bulunuyor. Bu tepe için hazırlanan sandviçler, peynir tabakları ve pizzaları ardından da ünlü Bozcaada şaraplarını kaptıktan sonra tek yapmanız gereken bu tepeye gelip günbatımını izlemek.

Türkiye’de günbatımı izlemek için en güzel yerler arasında bulunan bu tepeyi ve bu deneyimi kaçırmamalısınız. Adeta denizi ayaklarınızın altında hissettiğiniz bu tepede yer bulmak biraz zor olduğundan erken gitmelisiniz, bizden demesi.

  1. Yel Değirmenleri

Merkeze çok yakın olan yel değirmenini kesinlikle görmelisiniz. Ayrıca fotoğraf çekilmek için de adada bulunan en iyi noktalardan biri burası.

  1. Bozcaada Şarap Fabrikaları

Adada şarapçılık faaliyetleri en önemli faaliyetlerden birisi. Bozcaada kültürünü oluşturan yegâne şeylerden biri olan özel şarapları gelmişken tatmalı hatta belki eşe dosta da hediye götürmeli! Adanın kültürünün büyük bir parçası olan bu şarapları bağ evlerinden veya fabrikalardan satın alabilirsiniz. Adada şu anda 6 tane şarap üreticisi var bunlar:

  • Yunatçılar (Çamlıbağ) – 1925
  • Ataol – 1927
  • Talay – 1948
  • Corvus – 2002
  • Gülerada – 2008
  • Amadeus – 2010

Bu üreticilerden gönül rahatlığıyla şarap alabilirsiniz.

Konaklama Önerileri

Bozcaada’da birçok butik otel bulunuyor ve hepsi çok sıcak, adanın ruhunun asla bozulmadığı oteller. Bizim tavsiyemiz ulaşımın zor olmaması açısından merkezin tam içinde olmayan fakat çok da uzakta bulunmayan butik otelleri tercih etmeniz. Kalınacak en iyi mevkiiler ise; Ada Merkezi, Tekirbahçe Mevkii, Mermerburnu Mevkii, Sulubahçe Mevkii ve Çayır Mevkii

Yeme-İçme Önerisi

Adaya gitmişken ve alkol de kullanıyorsanız Bozcaada özel şaraplarını kesinlikle denemelisiniz.

Adaya özel pizzacıları (Tayyare Pizza gibi) veya sandviççileri (Bo’boz Sandviç gibi) de denemenizi tavsiye ederiz.

Bunların yanı sıra Polente tepesi için özel hazırlanmış mezeler, peynir tabakları da adaya özel lezzetler.

Adanın en ünlü lezzetlerinden biri de reçel. Bozcaada’da aklınıza gelebilecek her şeyin reçeli yapılıyor resmen! Aralarından en önemli ve tavsiye edileni ise domates reçeli.

Adanın ünlü pastanesi Çiçek Pastanesi’nde de bulabileceğiniz meşhur damla sakızlı ve bademli kurabiye. Kurabiyelere bayılacaksınız.

Bir balık restoranı veya meyhanede yerseniz yaratıcı ve duyulmayan isimleri ile adaya özgü olan mezeleri de bir tatmalısınız bizce!

Ufak bir tavsiye daha!

Adaya gitmeden önce ne izlesem diye düşüürseniz eğer bu adada çekilmiş en ünlü filmlerden biri olan Bir Küçük Eylül Meselesi, yazardan çok özel bir tavsiye

Umarız bu yazımız yararlı olmuştur ve ilk nefes alma durağınız Bozcaada olur!

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlgilinizi Çekebilecek Diğer Keyif Al Yazılarımız

Keyif Al #1: Mitolojik İnciler

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.