ChatGPT-4 Nedir?

7 Şubat Çarşamba Neler Oldu? 📢

Teknoloji, hayatımızın her saniyesinde yerini alıyor. ChatGPT 4 ise, günümüzde en dikkat çekici dönüm noktası diyebiliriz. Konunun ayrıntılarına devam etmeden önce ChatGPT 4 aslında ne demek, bu sorunun cevabını bulmaya çalışalım.

GPT Nedir?

Bir insan, çocukluktan, yetişkinliğe hatta ölene kadar öğrenmeye devam etmektedir. Çocuk, bu öğrenme sonucunda etrafındakiler ile iletişime geçer. İletişim ilk dönemlerde, devrik cümleler, anlamsız kelimeler ya da sadece ses ile iletişime dayalıdır. Bu süreç mutlaka gözünüzde canlanmıştır. İşte tam anlamıyla GPT’de bu sürecin kendisini ifade etmektedir.

Çünkü, GPT (Generative Pre-Trained Transformer) Türkçe karşılığını kullanırsak ” Üretken, Ön eğitimli transformatör” anlamına gelir. Bu karşılıktan hareket edersek, GPT’nin aslında yıllardır (2017 yılından itibaren) eğitildiğini anlayabiliriz. Bu eğitimlerin taban kodlaması, tamamen internet verileri üzerinden yapılmıştır. İnternet üzerinde ki her bir veri(girdi) aslında GPT’nin eğitilmesinde kullanılmıştır.

ChatGPT Nedir?

Open AI tarafından geliştirilen, GPT AI uygulamalarına güç veren AI uygulamasının yaygın olarak bilinen adıdır. Tıpkı insan beyni gibi, GPT’nin sinir hücreleri ağıdır diyebiliriz. Yukarıda açıklamaya çalıştığımız gibi eğitim gören GPT artık, ChatGPT ile iletişime geçmeye başlamıştır.

ChatGPT 4 Nedir?

ChatGPT, aldığı eğitimlerle iletişimin yanında artık üretken olmaya başlayacaktır. Çeşitli sorulara cevap vermekte hatta konular hakkında açıklamaları ile size farklı fikirler sunar. İşte en son teknolojiler ve eğitimler kullanılarak ChatGPT 4 günümüzde zirveye çıkmıştır. ChatGPT 3 modelinin üretilen çıktı için en fazla kullandığı kelime sayısı 3000 ile sınırlıyken.

ChatGPT 4 giriş ve çıkış için 25.000 kelime ile yaklaşık 8,3 kat daha eğitimli hale gelmiştir. Bu fark, daha kapsamlı ve karmaşık girdilerin insan benzeri metinler üreterek, rahatlıkla çözülebileceği anlamına gelmektedir. Ayrıca daha donanımlı ve eğitimli olması ise ürettiği çözümlerin doğruluğunun daha keskin olmasını sağlar. Açıkladığımız üzere teknoloji hayatımızın her saniyesinde yer almaktadır. Peki biz bu teknolojiyi nasıl kullanacağız?

ChatGPT 4 Nasıl Kullanılır?

GPT 4 nedir 1

ChatGPT 4, bir önceki sürümün tüm özelliklerine daha eğitimli haliyle sahiptir.

  • Analojik düşünce; iki farklı şey arasındaki benzerlik veya benzerliklerden hareket edilerek birincisi için dile getirilenlerin diğeri için de söz konusu olduğunu ifade etmektir. Açıklama, çıkarım konusunu anlatmaktadır. Siz ChatGPT 4’e iki farklı girdi vererek, arasında benzerlik olabileceğini daha doğru şekilde alabileceksiniz. Örneğin; uzun iki metin ya da kodlama girdisi verildiğinde benzerliklerin olduğu yerleri size gösterebilir
  • Mantıksal akıl yürütme; yapay zeka parametreler üzerinden çalışmaktadır. ChatGPT 3’ün eğitimi 175 milyar parametre üzerinden gerçekleşmiştir.
  • Yaratıcılık; bu konuda ChatGPT 3 üzerinden girdi sonucu alınan sonuçlar bizi çok memnun etmişti. ChatGPT 4’ün 100 trilyon parametre üzerinden aldığı eğitimleri göz önünde tutarsak, aradaki fark ortaya çıkacaktır. Hayal gücünüze göre bir resim istediğinizde, çok daha yaratıcı sonuçlar ile karşılaşacaksınız. Kodlama bilgisi istediğinizde, size gerçekçi çözümler üretip işinizi daha kolay hale getirecektir.

  • Anlamada bağlantı kurma; ChatGPT 4 ile sohbet ederken daha uzun cümleler kurabilirsiniz. Cümleler arasında, İnsansı cümleler ile doğru mantık ilişkisi kurabilir. Bu mantık sohbet uzasa da bozulmaz.

  • Dil anlama yeteneği; yapılan testler sonucu ChatGPT 4’ün çoktan seçmeli sorulardaki başarısı  olarak ölçülmüştür. Bu testler 26 farklı dil üzerinden tekrarlandığında başarı oranı q altına inmemiştir. Testlerin akademik seviyede olması dil algılama yeteneğinin ne kadar güçlü olduğunu açıkça göstermektedir. Siz farklı dillerde eğitim, çeviri, makale, istediğinizde, yine mantık çerçevesinde çok daha gerçek sonuçlar elde edeceksiniz.

  • Görme ve Anlama; ChatGPT’ye bir görsel gösterdiğiniz zaman, görseli algılar. Siz görsel hakkında ne sormak isterseniz cevaplar. Bisiklete binen bir fil gösterip ”mantık hatası” sorusunu sorarsanız, gerekli tüm cevapları alacaksınız. Bir ürünü gösterip, ürün ile ilgili bilgi istediğinizde de tüm sorularınızın cevabını alabileceksiniz.

  • Etik konusunda hassas; ChatGPT 4’ün suç teşkil edecek şikâyetlere karışmaması için geliştiriciler sürekli önlem almaktadır. Bu sebeple kandırılması daha zordur. ChatGPT 4’ün kullanımının daha güvenli hale gelmesi, özellikle akademik eğitim, makale, proje konularında kullanıcılara güven vermektedir.

  • Entegre; ChatGPT4 bazı programlar ile entegre olarak çalışabilir. Örneğin, bir çağrı merkezinde çevrimiçi olarak müşterilerinize daha hızlı ve etkin şekilde destek sunabilirsiniz.

    Girişim Haberleri Kimdir?

    Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

    İlginizi Çekebilecek Diğer #YapayZeka İçeriklerimiz İçin Tıklayınız.

    Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

    Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.