13 Soruda Müge Erkent Baki ve Düğünlcv.com

Müge Erkent Baki
Bu AY 13ilinmeyenler’de konuğumuz Müge Erkent Baki. Müge Erkent Baki’yi  ve onun değerli girişimi  Düğünlcv.com bu röportajda daha iyi tanıyacaksınız. Keyifli okumalar…
  • Biz sizi çok yakından takip ediyoruz, fakat sizi daha yakından tanımak isteyen okurlarımız için bize biraz kendinizden ve girişimcilik öykünüzden bahsedebilir misiniz?

Merhabalar, öncelikle bu röportaj için çok teşekkür ederim, ben Müge Erkent Baki. 2013 yılında Özyeğin Üniversitesi’nin işletme bölümünden mezun oldum. Bizim okulu bilenlerin aklına hemen girişimcilik gelir, okul hayatımız boyunca bize girişimcilikle ilgili türlü türlü dersler, seminerler verilmişti. Benim de en büyük isteğim bir süre kurumsal deneyim kazandıktan sonra kendi girişimimi kurmaktı. Nitekim çok sevdiğim sosyal medya ve dijital pazarlama alanında yıllarca çalıştıktan sonra kurumsal hayattan ayrıldım ve yine kendi alanımda freelance çalışmaya başladım.

Bir yandan freelance bir biçimde mesleğimi sürdürürken bir yandan da nasıl bir girişim kurabileceğimi araştırmaya, düşünmeye başladım. Eşim Fırat da girişimci ve dinamik bir ruha sahip. Bu süreçte beni ve fikirlerimi hep destekledi. Kendi nikah ve düğün sürecimizin covid-19 pandemisine denk gelmesi ile online bir davetiye ve LCV sistemine ihtiyacımız olduğunu fark ettik. Yurt dışında birtakım örnekler vardı fakat tam olarak aradığımız özelliklere sahip değildi. Kendi evlilik yolculuğumuz bizim için bir girişime dönüştü, Düğünlcv.com’u kurduk.

Müge Erkent Baki

  • Düğünlcv.com’un sunduğu hizmetler hakkında okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?

Düğünlcv.com olarak çiftlerimizin web sitesi formatında davetiye hazırlama ve davetlilerin katılım durumunu takip etme sürecinde devreye giriyoruz. Şu anda 6 adet hazır davetiye şablonumuz bulunuyor. Kullanıcılarımıza web sitesi formatında nişan, kına, nikah ve düğün davetiyesi oluşturma imkânı sağlıyoruz.

Süreç şu şekilde işliyor; çiftlerimiz dilediği şablonu seçip, bilgilerini doldurup, seçtikleri fotoğraflarını yükleyerek davetiyelerini oluşturduktan sonra davetiye web sitelerinin linkini katılımcılara istedikleri platformdan (Whatsapp, Messenger vb.) iletiyorlar. Katılımcılar davetiyenin en altındaki katılım formunu doldurdukça müşteri panelinde katılımcı listesi oluşuyor. Böylece konukların katılım durumunu online bir şekilde takip edip, herkesten olumlu / olumsuz dönüş geldikten sonra davetli listesini kendi cihazlarına indirebiliyorlar.Düğünlcv.com Sistemi tamamen otomatik çalışıyor, söz konusu etkinliğe 7 gün kala olumlu yanıt vermiş tüm davetlilere hatırlatma e-postası ve/veya SMS’i gönderiyor

  • Meslek hayatınızda ve eğitim hayatınızda pek çok sektörde bulunduğunuzu biliyoruz. Bu kadar farklı sektörde bulunmak girişiminizi ne yönlü etkiledi? Birden çok farklı sektörde bulunmak hayatta ne gibi katkılar sağlıyor?

Farklı sektörlerde bulunmanın en büyük avantajı farklı bakış açıları kazanmak ve bu bakış açılarıyla müşterilerimizi gerçekten anlayabilmek.

  • Pandemi dönemi ile bütün dengeler değişti, Düğünlcv.com, pandemi dönemine entegre olurken ne gibi zorluklar yaşadı? Zorlukların dışında pandeminin size olumlu bir katkısı oldu mu?

Aslında Düğünlcv.com tam olarak pandemi sürecinde doğdu. Bu sebeple sürece uygun şekilde ilerledik. İnsanların da online davetiye arayışı pandemi sürecinde eskisine oranla daha yüksek olduğu için pandemi bizi olumlu etkiledi, hatta bu girişimi hayata geçirmemize vesile oldu diyebilirim.

Müge Erkent Baki

  • Birçok başarılı insanın bir rutini bulunuyor. 8 saatlik uyku, uyanır uyanmaz mail cevaplama ve finans piyasasını kontrol etmek gibi. Sizin de buna benzer özel bir rutininiz bulunuyor mu?

Kendimi bildim bileli belli rutinleri olan bir insanım. Yıllardır haftanın en az 3 günü spor yaparım, hatta pandemiden önce 5-6 gün yapıyordum. Zihnimi bu şekilde boşaltıyorum. Kimi insan için meditasyon rahatlatıcıdır, benim içinse spor yapmak öyle. Her zaman erken uyanırım, gece geç yatsam bile, günü kaçırmak istemem.

Biraz klişe gelebilir ama hayat kısa, bu nedenle vaktimiz çok değerli. İşlerimin az olduğu günlerde bile boş oturmayı sevmem, çeşitli platformlardan eğitimler alır ve kendime bir şeyler katmaya çalışırım, bu kimi zaman kariyerim ile ilgili olur kimi zaman ise kişisel gelişim ile ilgili. Hayatın işten ibaret olmadığına inananlardanım, iş ve özel hayat dengesini sağlamak her zaman çok önemli.

Özellikle Avrupa’daki şirketler ile düzenli iş yapanlar bilir, mesai saati dolduysa ya da izne çıkıldıysa oradaki kontağınıza ne yaparsanız yapın ulaşamazsınız. Dolayısı ile uyanır uyanmaz gelen mailleri cevaplamak benim hayat görüşüme uymuyor. Kurumsal hayatta çalışırken ki sürecim de dahil olmak üzere her zaman -çok acil bir durum olmadıkça- güzel bir kahvaltı ile güne başlamayı tercih ederim.

  • Özyeğin Üniversitesinden başarılı bir şekilde mezun olduktan sonra Curtin Üniversitesi’nde eğitiminizi tamamladığınızı görüyoruz. Tekrar üniversite yıllarınıza dönseniz, şu anki halinizin ona vereceği en büyük kariyer öğüdü ne olurdu?

Üniversite hayatımdaki tek pişmanlığım Erasmus programı ile yurtdışı eğitim deneyimi kazanmamaktı. Şimdi dönüp baktığımda hiç bilmediğim yabancı bir ülkede kısa bir süre de olsa yaşamanın çok farklı bakış açıları ve hayat deneyimi katabileceğini düşünüyorum.

  • Yeni bir startup kurmak isteyenlere ben baştan başlasam böyle yapardım veya bunlara adım atmazdım dediğiniz şeyler nelerdir, özellikle neye dikkat etmeleri gerekir?

Aslında bu soruyu cevaplamak için biraz daha zamana ihtiyacımız var, biz de şu anda girişimimizin erken evrelerinde sayılırız. Sıfırdan iş kurmak isteyenlere şunu söyleyebiliriz; biz bu işe kendi imkanlarımız ile başladık. Fikri oluşturduktan sonra yatırımcı bulup öyle ilerlemek süreçleri kolaylaştırabilir ve hızlandırabilir.

  • Her başarılı girişimin altında sağlam bir fikir olduğunu biliyoruz. Siz Düğünlcv.com fikrin oluşumu sürecinde ne gibi tepkilerle karşılaştınız? Çevrenizdeki insanlarla fikir alışverişinde bulunurken sizi etkilemelerine ne kadar izin verdiniz?

Fikrimiz çevremiz tarafından çok beğenildi ve bu nedenle onları sürece dahil etmek istedik. Geleneksel yöntemleri değiştirecek online bir hizmet olduğu için çevremizdeki farklı yaş grubundan tanıdıklarımıza fikrimizi anlattık ve gelen dönüşlere göre fikrimizi geliştirdik. Uygulanabilir ve kullanıcı-dostu fikirlere her zaman açığız.

  • Türkiye’de girişimcilik için yeterli faaliyetler gerçekleştiğini düşünüyor musunuz? Sizce neler eksik ve nelerin yapılması gerekiyor?

Türkiye’deki girişim destek platformları ve yatırımcı destekleri son yıllarda arttı. Fakat hala birçok şey network ile ilerliyor. Bence Türkiye’de girişimciliğe dair en zor şeyler yatırım ve regülasyon süreçleri. Hatta birçok fikri de öldüren noktalar bu diyebilirim. (Şirket kurmak, muhasebeci bulmak, hemen vergiye dahil olmak gibi şeyler aslında sıfırdan başlayan biri için maliyetli ve karışık.)

  • Düğünlcv.com bünyesinde müşterilerinizin düğün davetiye ve katılımcı takip sürecini baştan sona kadar yönetiyorsunuz. Peki size göre bu sürecin en zor noktası neresi?

Düğün süreci gelin ve damatları gerçekten yoruyor. Bu telaş içerisinde hizmetimiz dahilinde olmayan acil taleplerde bulunabiliyorlar. Elimizden geldiğince ve imkanlar dahilinde destek olmaya çalışsak da alanımız dışındaki konularda yardımcı olamıyoruz.

Müge Erkent Baki

  • Aynı anda hem bir Startup yönetip hem de bir şirkette çalışmanın negatif ve pozitif yanları nelerdir? İki işin birbirini etkilediği anlar oluyor mu? Bahsedebilir misiniz?

Pozitif yanından bahsetmem gerekirse şirketten kazandığım gelir ile startupımı destekleyebiliyorum. Halihazırda çalıştığım için ekonomik kaygım ve stresim daha az oluyor. Negatif yanı ise kesinlikle zaman planlaması. Bazen yoğunluklar aynı ana denk gelebiliyor ve burada iki işi dengelemek zorlaşıyor.

  • Başarılar kadar başarısızlıkların da hayatımız da büyük bir yeri oluyor. Hayatınız boyunca iş hayatınızda hiç pes edip vazgeçtiğiniz oldu mu? Varsa hayatınızda en zorlandığınız anı, bu krizden nasıl çıktığınızı anlatabilir misiniz?

Tabi ki benim de başarısızlıklarım var. Hatta bunun sayesinde çok fazla şey öğrendim. Önceden pet otel rezervasyon hizmeti üzerine bir projem vardı. Bunlardaki en büyük öğrenimim ve hatam hayvan sahiplerinin hayatını kolaylaştırma odaklı çalışırken partnerimiz olacak pet otel sahiplerinin gerçek ihtiyaçlarını yeteri kadar kavrayamadan işe başlamak oldu. Bu krizden nasıl çıktığımı sormuşsunuz, açıkçası yeniden araştırma yapıp şekillendirmeye çalıştım, işin içerisinden çıkamayınca pes ettim ve bu fikir üzerine inat etmeyi bıraktım.

Belki de bu sayede şu anda dugunlcv.com hayatta ve mutlu çiftlere hizmet veriyor. Tabii ki herkese zorlandığınızda pes edin demiyorum fakat pes edeceğiniz ya da devam edeceğiniz noktayı ayırt edebilmek önemli.

  • Hem iş hayatında hem de girişim yolculuğunda başarılı olan biri olarak sizce, sizi başarılı yapan özellikleriniz nelerdi? Sizce, kariyer basamaklarının başında olan kişiler, başarılı olmak için hangi özelliklere sahip olmalılar?

Beni başarılı yapan özelliklerimi şu şekilde sıralayabilirim: sıkı çalışma, pozitif tutum, zaman yönetimini iyi kullanma ve yeniliklere açık olma. Çalışkan biri olmak her zaman çok önemli ister iş kurun ister bir şirkette kariyer basamakları atlamayı hedefleyin, sıkı çalışmazsanız ikisini de ilerletemezsiniz. Unutmayın her zaman sizden daha çalışkan biri vardır. Pozitif tutum birlikte iş yapacağınız insanlarla olan ilişkileri ve süreçleri yönetmek için çok önemli.

Zamanı iyi kullanmanın en büyük faydası kendinize. Zamanı iyi kullanırsanız sevdiklerinize ve kendinize ayıracak çok daha fazla vaktiniz kalır. Yeniliklere açık olmanın en büyük faydası ise değişimi kucaklayıp yeni trendlere cevap verebilmek. Yeniliklere ne kadar açıksanız kendinizi ve işinizi o kadar fazla geliştirirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer 13ilinmeyenler Röportajlarımız

13 Soruda Zeynep Eliçin ve Varsapp

13 Soruda Buse Özgür ve Ventus Karavan

13 Soruda Belen Bakar ve Campie

13 Soruda Kemal Tamer ve Tamer Capital

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.