13 Soruda Zeynep Eliçin ve Varsapp

Varsapp

Bu hafta 13ilinmeyenler’de konuğumuz Zeynep Eliçin. Zeynep Eliçin’i  ve onun değerli girişimi Varsapp’ı bu röportajda daha iyi tanıyacaksınız. Keyifli okumalar…

1-Biz sizi çok yakından takip ediyoruz, fakat sizi daha yakından tanımak isteyen okurlarımız için bize biraz kendinizden ve girişimcilik öykünüzden bahsedebilir misiniz?

Merhabalar, öncelikle davetiniz için çok teşekkür ederim ben Zeynep. Girişimcilik ekosistemiyle tanışmam üniversitemin ilk yıllarında oldu. Ekonomi ve Finans bölümünü kazandıktan sonra farklı bir şeyler yapmam gerekiyor diyerek araştırmaya başlamıştım. Boş durmayı çok sevmiyordum. Startup diye bir şey olduğunu öğrendim. Sonra bir Kworks’te yer alan bir startup’a başvuru yaptım kabul aldıktan sonra operasyon kısmında yaklaşık 1 buçuk yıl görev aldım. Oradan ayrıldıktan sonra da Bahçeşehir Üniversitesi’nde yer alan başka bir startup’ta daha çalıştım. Startup’larda yer aldıktan sonra nerede çalışmak istediğimi daha net anlayabilmek, farklı alanları deneyimleyebilmek adına öncelikle Türk Eğitim Vakfı’nda daha sonrasında Siemens’te Finans ve Muhasebe departmanında gönüllü staj yaptım. En sonunda da geçen sene zorunlu stajımı yatırım şirketinde yaptım ve kitle fonlaması üzerine tezimi yazarak mezun oldum. Şu an Varsapp’te yer alıyorum.

2- Biraz da mevcut girişiminiz Varsapp hakkında konuşalım. Varsapp isminin bir hikayesi var mı? Önceden belirlediğiniz bir isim miydi yoksa öylece ortaya mı çıktı?

Varsapp’in direkt olarak kuruluş hikayesi bir ihtiyaç varlığından çıkıyor. Kullanmadığım eşyalarımı kiralatmak istiyordum ve böyle bir site olmadığını görünce Türkiye’nin ve özellikle üniversite öğrencilerinin böyle bir sisteme ihtiyacı var dedik. Varsapp’te ‘’İhtiyacın Varsa kirala’’ sloganımızdan geliyor. Hem de sürekli kullandığımız bir kelime olduğu için akılda kaldığını da gördük.

varsapp

 

 

3-Varsapp’ın sunduğu hizmetler hakkında okuyucularımızı bilgilendirir misiniz? Sizi sektördeki diğer rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?

Türkiye’de ilk kez kullanıcıların ürün sahibi olduğu bir eşya kiralama sitesinde güvence sistemi sağlıyoruz. Sitemizde ürünlerin kiralama bedeli yanında ikinci el satış bedeli fiyatı bulunuyor. Kullanıcılar kiralama işlemi yaparken ürünün bu fiyatını görerek yapıyor. İkinci el satış bedeli fiyatı belli bir bedelin üstündeki ürünler pahalı, altındaki ürünler ucuz ürünler kategorisine giriyor. Pahalı ürünlerde Türkiye’de ilk kez eşya kiralama sigortasını gerçekleştiriyoruz. Daha düşük fiyatlı ürünlerde ise güvence sistemimiz mevcut. Böylelikle ürün sahiplerini ve kiralayanları korumuş oluyoruz.

 

4-Sizi daha yakından tanıyabilmek için; bu noktaya kadar gelebilmenizi sağlayan en önemli özelliğiniz, güçlü yönünüz sizce nedir? Kendinizde zayıf bulduğunuz yönler nelerdir?

Pes etmeme huyum diyebilirim. Bir mail atarım eğer o işi istiyorsam ve cevap gelmezse ikinci ve üçüncüyü kesin gönderirim. Bir işi ertelemem, zamana yaymam. Bunu her zaman ekip arkadaşlarıma da derim deadline’ları kısa tutarız. Türkiye’de bir işi ilk kez yapıyorsanız ve kadın girişimciyseniz sürekli anlatmaktan bıkmamalısınız ve istediğinizi alana kadar elinizden gelenin fazlasını yapmalısınız. Zayıf yönüm olarak belki de şunu diyebilirim, istediğim iş olmadığında o an günüm kötü geçer. İşim hayatımın %90’ı. Kişisel hayatımdaki modumu da oldukça etkiliyor bu nedenle.

Varsapp

 

5-Pandemi dönemi ile bütün dengeler değişti, Varsapp pandemi döneminde kurulmuş bir girişim olarak bu döneme entegre olurken ne gibi zorluklar yaşadı? Zorlukların dışında pandeminin size olumlu bir katkısı oldu mu?

Evet aslında pandemi de olmak bize olumlu etkisi oldu. İnsanların tüketimi, ihtiyaçları arttı. Birçok ürünü kullanmak istiyorlar. Maalesef üzülerek söylüyorum ki bir yandan da bireysel bütçelerdeki azalış ve ürün fiyatların artışı da kiralamayı kaçınılmaz yaptı. İnsanlar artık ürüne değil kullandıkları zamana para ödemek istiyor. Ve ek gelir elde edebilmek için de kenarda duran ürünlerini kiraya koyuyorlar.

 

6- Herkesin ‘sonunda başardım’ dediği nokta vardır. Sizler için bu nokta ne idi?

Biliyor musunuz aslında yok. Dönüp baktığımda hedeflerimizi gerçekleştiriyoruz her geçen gün fakat başardım demiyoruz çünkü yolumuz daha çok uzun, hedeflerimiz inanın çok büyük. Örnek vermem gerekirse daha bundan da yeni bahsettik, önceden ‘’İnsanlar ürünlerini kiraya koymaya başladıklarında mutluluktan gözlerimiz dolar’’ diyorduk ekip arkadaşlarımla birbirimize. Fakat o olayın içindeyken öyle olmuyor evet çok mutlu olduk ama hemen diğer hedeflerimize sıra geliyor.

varsapp

7- Varsapp olarak sosyal medya kanallarınızı sık kullandığınızı, üniversiteliler ile iletişim halinde olduğunuzu ve paylaşımlarınızın ilgi çekici olduğunu gözlemliyoruz. Sosyal medya kanallarının, insanlar üzerinde etkili olduğunu düşünüyor musunuz? Sizce, girişimlerin internet üzerinde veya herhangi bir sosyal medya platformu üzerinde kendilerini tanıtırken dikkat etmeleri gereken kilit noktalar var mı?

Teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için, evet tabii ki. Artık gerçekten pazarlama= sosyal medya. Özellikle bizim hedef kitlemiz sosyal medyayı sıkça kullanan kişiler. Bu nedenle biz de ağırlık veriyoruz. Aynı zamanda sosyal medya kullanıcılarımızın bize ulaşabileceği çok kolay bir yol. Şeffaf bir ekibiz isteyen herkes Varsapp’e, ekip arkadaşlarıma ve bana ulaşabilirler. Hemen de geri dönüş sağlıyoruz. Biz burada güven de sağlıyoruz. Platformun arka tarafında kimlerle muhatap olduklarını bilmeleri bence kullanıcılar için de çok iyi. Diğer soruya gelecek olursak, kendi hedef kitlelerine göre paylaşım yapmaları lazım ve hep pazarlama gibi değil takipçilerin sıkılmadan takip edecekleri içerikler üretmeleri gerekiyor.

 

8- “Bir araya gelmek başlangıçtır, bir arada durabilmek ilerlemedir, birlikte çalışmak başarıdır” demiş, Henry Ford. Biz de, girişimler için ekip ruhunun çok önemli olduğuna inanıyoruz. Siz girişiminizi hayata geçirirken ilk ekibinizi nasıl oluşturdunuz? İdeal bir ekip tanımınız var mı?

Varsapp’te en güvendiğim şeylerin başında ekip arkadaşlarım gelir. Birbirinden kıymetli, muhteşem insanlarla beraber yapıyoruz bu işi. Her tanışan gibi siz de tanısanız böyle düşünürdünüz. Ekip olmadan olmaz. İlk ekip arkadaşlarım yaklaşık 10 senedir dostluğumuzun olduğu kişilerdi. Fakat onlara giderken tanışıklıklarımız değil bu işteki yetkinliklerine, geçmiş deneyimlerine göre gittim. Hande mesela, liseden en yakın arkadaşlarımdandı, üniversite yıllarında onun da startuplarda yer aldığını görünce direkt ona gittim. Şimdi geçmiş deneyimlerini kullanarak Varsapp’teki bütün operasyon ve ekip yönetimlerine bakıyor. Sonrasında işler yoğunlaşınca İstanbul’dan ekip başvurusu açtık. Burada en dikkat ettiğimiz şey, startup’a olan yaklaşımlarıydı. Deneyim, sınıfları vs bizim için önemli değildi. 5 arkadaşımız aramıza katıldı. Ekipte en önem verdiğimiz nokta, herkes eşit.

varsapp

9- Girişim kelimesi sizin için ne anlam ifade ediyor, kendinizi girişimci olarak tanımlarken en çok hangi özelliğinize vurgu yaparsınız?

Zamansızlık. Aklınız hiç durmuyor, sürekli yeni fikirler geçiyor.

 

10- Kadınların gündelik hayatta yaşadığı problemlerin yanı sıra iş hayatında da çeşitli engellerle karşılaştığını biliyoruz. Bir kadın olarak sizin gözlemleriniz deneyimleriniz neler, kadınlar iş hayatında hangi engellerle karşılaşıyor?

Hem kadın hem de minyon biriyseniz ve sizi daha küçük zannediyorlarsa biraz işiniz zorlaşıyor. Çünkü deneyimsiz, işi bilmiyorsunuz sanabiliyorlar. Fakat bu işi yaşayan sizsiniz. Bu işi hangi yollardan, zorluklardan geçtiğinizi, hangi kapıların suratınıza kapanmasına rağmen durmadığınızı sizden ve ekibinizden başkası daha iyi bilemez. Girişimci kadın sayılarının artmasını çok istiyorum, inanın. Bir etkinliğe gittiğimde fotoğraf karesinde kadın girişimcilerin daha fazla ya da eşit olmasını diliyorum.

varsapp

11- Varsapp ile globale açılma hedefleriniz var mı, ilerideki hedefleriniz neler? Belki bizlere ufak da olsa bir spoiler verebilirsiniz:)

Öncelikle iş modellerimizi ve şehirlerimizi genişleteceğiz. İlk hedefimiz Ankara. Yeni ekibimiz kuruldu orada da. Daha sonrasında Türkiye’de başarılı operasyon süreçleri geçirip, Avrupa’da hedeflediğimiz ülkelerde yer alacağız.

 

12-Okurlarımıza mutlaka denemelerini tavsiye ettiğiniz bir tarif ve aktivite, okumaları gereken bir kitap ve duyulması gereken bir kitap alıntısı paylaşabilir misiniz?

Youtube kanalı önerebilirim. Herkesin çok sevdiği muhteşem düşünce yapısı olan, deneyimlerini süper aktardığı ve gerçekten çok öğretici olan Kolay Değil kanalı.

varsapp

13-Son olarak girişimci adaylarına veya girişimcilere söylemek istediğiniz bir şey var mı?Tavsiyelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?

Ayağınız çok takılacak, çok sersemleyeceksiniz bazen yeter noktasına geleceksiniz ama bırakmayın. Asıl daha da güçlü ayağa kalkın size karşı olanlara nasıl bu iş yapılır gösterin. Feedback alın ama günün sonunda kendi düşüncelerinizle tartın. Ve girişimcilik yolculuğunuzda bize her zaman ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer 13ilinmeyenler Röportajlarımız

13 Soruda Buse Özgür ve Ventus Karavan

13 Soruda Belen Bakar ve Campie

13 Soruda Kemal Tamer ve Tamer Capital

13 Soruda Özgür Gündüz ve Clicks’us

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.