13 Soruda Özgür Gündüz ve Clicks’us

Değerli okurlarımız bu röportajımızda sizleri Özgür Gündüz ve değerli girişimi Clicks’us  ile bir araya getiriyoruz.  Girişimcilik ekosistemini daha yakından tanırken girişimcilik dünyasına dair ipuçları da bulabileceğiniz bu yazımızla baş başa bırakıyoruz sizleri .

Keyifli okumalar…

1-Girişim Haberleri ailesi olarak sizi yakından takip etsek de daha iyi tanımak isteriz ki, bu başarılı iş hayatının temellerini anlayabilelim. Bize ve okurlarımıza biraz kendinizden bahseder misiniz?

Tabi, öncelikle mezuniyetimin dışında ilkokul zamanlarından beri bilgisayar ve teknoloji ile aram hep iyi olmuştur. Belki de şuan geldiğimiz noktada teknolojiyi idrak etme ve yeni nesil algoritmaları çabuk kavrama alışkanlığım o zamanlara dayanıyor diyebilirim. Tabi iş sadece bununla kalmadı. Lisede Bilgisayar Programcılığı okuduktan sonra üniversitede de Bilgisayar Programcılığı bölümünde okumamın büyük avantajı olduğunu düşünüyorum. Okurken eş zamanlı olarak lise son sınıfta kendi web tasarım ajansımı açarak ticaret hayatına da atılmıştım. Daha doğrusu ilk resmi ticaret hayatıma (fatura kesebildiğim, giderlerimin ofisimin olduğu ticaret hayatına) En büyük hayalim o zamanlar buydu ve genç yaşta gerçekleştirebildiğim için mutluyum.

 

2-Her hikayenin içinde ilham barındırdığına inanıyoruz. Hikayenizin bizlere ilham kaynağı olması için girişimcilik hikayenizin nasıl başladığını ve Clicks’us fikrinin nasıl hayata geçtiğini heyecanla dinlemek istiyoruz.

 

Aslında esnaf bir aileden geliyorum, yani ticaretin içine doğdum diyebilirim. Bir diğer avantajımsa yaş gereği milenyum çocuğu olmam. Yani tüm yeniliklerin içine doğdum, içine doğmakla kalmayarak hepsinin bir ucundan tutmayı başardım. Belki şuan yaptığım işle alakasız ama USB bağlantı kabloları ilk çıktığında Sirkeci’den toptancısını bulup 1 koli alıp mahallede eşe dosta 5 USD’den sattığımı hatırlıyorum. Mağazada 25-30 USD satılan ürünü ben 1 USD gibi rakamlara alıp 5 USD gibi rakamlara çok rahat satabiliyordum. O zamanlarda ticaretin tadını aldığınızda ilerisi için pek farklı hayaliniz olmuyor tabi. Ajans hayalim ise çok daha öncesine dayanır. 2010’lu yılların başında dijital ajans furyası başladığında tabi hepimiz özeniyorduk. Ajans ortamını, eğlencesini duydukça gördükçe bir gün mutlaka bir ajans açacağım ve bu modelde ilerleyecek diye etrafımdaki herkese anlatırdım. Şimdi kime sorsak zaten senin bu işi yapacağını 10 sene öncesinde biliyorduk biz derler. 🙂

 

3-Yeni bir iş kurarken ekibimizi doğru seçmenin öneminden sıkça bahsedilir. Kurduğumuz ekibin iş planımıza da inanması beklenir. Siz ekibinizi kurarken nelere dikkat ediyorsunuz?

 

Ekip gerçekten de en önemlisi. Ben açıkçası karaktere önem veriyorum, vefaya önem veriyorum. Sorumluluk sahibi insanlardan ekip, daha doğrusu takım kurmayı hep 1. önceliğim yaptım. Her zaman doğru kişilerle çalıştım mı? Tabiki hayır. Zaten bu mümkün değil. Çünkü bunu sürekli yapabiliyor olmak, insanları ilk görüşte tanıyabiliyor olmak için 10 sene uğraştık diyebilirim. Birbirini anlayan, birbirini tamamlayan bir ekip her zaman her işi en iyi şekilde yapar. Ben ekipten ziyade arkadaşlık ortamı kurmayı önemsiyorum bu yüzden. Ekip birbirinin açığını kapatabiliyor olmalı.

İdeal ekip öncelikle çok iyi arkadaş olmalı, kafa dengi olmalı. İyi anlaşmanın yanı sıra 2. önemli olan unsur bireylerin sorumluluk sahibi olması. Çünkü günümüzde hiçbir iş eskisi gibi sabah 9:00’da dükkanı açıp 18:00’da kepenkleri indirelim gibi olmuyor. Haliyle mobilitesi yüksek işler yapıyoruz. Daha doğrusu çevirimiçi yaşıyoruz. Bu sorumluluklarının bilincinde ve iyi arkadaş grubundan oluşan her ekip başarılı olacaktır.

 

4-Rol model kabul edilen birçok başarılı insanın hayatında uyguladığı günlük rutinleri vardır. Peki sizin de hayatınızda başarılı olmak için uyguladığınız “rutinleriniz” var mı?

 

Hayattaki en büyük rutinim 10 kere düşünüp 1 kere yapmak. Genel geçer girişimcilik sözlerinde yazılanların aksine. (Girişimci hemen davranır, girişimci girişkendir vb gibi tabuların dışında çok plan yapmak, çok düşünmek ve en doğru zamanda uygulamaktır burada başarı yakalayabilmek için ana unsur.) Bir ürün dahi satın alırken onu reel satın almadan önce kafamda 10 kere satın alan birisiyimdir. Hata yapmaktan çekinmem ama yapacağım hatalar beni günlerce strese sokacaksa o hatayı yapmaktan çekinirim. Ve her kararımı bilgisayara değil önce not kağıtlarına notlayarak, çizerek alırım.

5-Sizi daha yakından tanıyabilmek için; böyle önemli bir noktaya gelip başarılı olmanızı kadar sağlayan en önemli özelliğiniz, güçlü yönünüz sizce nedir? Kendinizde zayıf bulduğunuz yönler nelerdir?
Çok başarılı bir girişimci olarak yolculuğunuzun en başından şu zamanki sürece kadar sizi en çok ne motive etti? Girişimcilik sizin için ne ifade ediyor?

 

Öncelikli olarak benim şansım daha önce belirttiğim gibi ticaretin ve teknolojinin içine doğmak oldu. Ailem hatta daha da ilerisi dedem ve onun dedesi herkes ticaret ile uğraşmıştı. Bu benim şansım diyebilirim. Tabi karakter olarak strese karşı çelik gibi sinirlerle, sabırlı olarak ve insanları kırmadan çok iyi anlaşarak hayatımı sürdürürüm. Özellikle iş çevremde kimse hakkımda kötü bir söz söylemez, çünkü bunu hak etmem. Hep iyi anılırım. Bunların artısını çok yaşadım hala da yaşıyorum. Toparlayacak olursak; stres yönetimi, sabırlı davranmak ve iyi insan ilişkileri diyebilirim.

Girişimcilik beni zinde tutuyor diyebilirim. Açıkçası bazıları için iyi bir şey değil ama bizler için iş 7/24 yaşıyor. Tatili seven birisi değilim. Çok tatil seven, iş sevmeyen birisine uygun olmadığını düşünüyorum bir şeyleri tek başına yapmaya çalışmanın, girişmenin 🙂 Beni motive eden şey çalışmak ve bir çıktı vermek. İş yapıp işi yarım bırakmak en sevmediğim şeydir. Çıktı verebiliyor olmak en büyük motivasyonum.

 

6-Genç yaşta büyük başarılar elde etmiş biri olarak girişiminiz için ya da iş hayatınız için “dönüm noktası” olarak adlandırdığınız bir anınız var mı?

Dönüm noktası tabi ilk istifa ettiğim dönem diyebilirim. Resmi olarak bir yazılım ajansında çalışırken kendimi dijital pazarlama tarafına daha yakın gördüğüm için istifa etmiştim. O dönemki yöneticim ‘’yapma boşver, biz kod yazalım pazarlamacılar yazdığımız kodu pazarlasın’’ dedi ama ben onu dinlemedim 🙂 Şuan hala birlikte iş yapıyoruz ben onun yazdıklarını pazarlıyorum. Gayet mutluyum.

 

7-Uzun süredir girişimcilik ekosisteminde yer almış biri olarak Türkiye’de girişimcilik için yeterli faaliyetler gerçekleştiğini düşünüyor musunuz? Sizce neler yapılabilir?

Türkiye’de maalesef girişimcilik biraz yanlış anlaşıldığı için birçoğu hüsran ile sonuçlanıyor. Yukarıda belirttiğim gibi girişimcilik bodoslama bir şeylere dalmak, para, emek ve zaman harcamak değildir. Öncelikle sağlam bir fikir ve üzerine düşünülen bir iş modeli gerekiyor. Türkiye’de her zaman bu 2. plana atılıyor, kervan yolda düzülür diye yola çıkılıyor fakat yolun daha çok başında projeler maalesef iptal oluyor.

8-Büyük başarılar elde etmiş biri olarak yolun başındayken neler düşündüğünüzü neler hedeflediğinizi merak ediyoruz. Kariyerinizi nasıl planladığınızdan bahsedebilir misiniz? Girişim Haberleri ailesi olarak size çok yakından takip etsek de bu süreci bir de sizden dinlemek istiyoruz.

Yolun başında hep kısa hedefler koydum. Hep gerçekçi, gerçekleştirebileceğim hedefler koydum. Olması gerekenin bu olduğunu düşünüyorum. Elbette büyük hayallerimiz olabilir ama hedefler farklı olmalı. Hedef ile hayal arasındaki ince çizgiyi belirleyebilenler bu motivasyonu hep ileriye taşıyabilirler.

 

9- Oldukça ses getiren başarılı bir girişime sahip biri olarak birçok başarınızın olduğunu bilsek de kendinizi en başarılı hissettiğiniz anı bizimle okurlarımızla paylaşır mısınız?

Açıkçası sayısız diyebilirim, hatırlamak güç. Ama ben tüm işletmemi kendi imkanlarım ile sıfırdan kurdum. Hiçbir yatırımcım yoktu, bu şekilde baktığım zaman en büyük mutluluğum şuan geldiğimiz noktayı görüp mutlu olmak. Girişimci olmak için zengin insanlardan yatırım almayı beklemenize gerek yok. Kendi emeğiniz alacağınız birçok fondan çok daha değerli. Gerçek hayat girişimcilik filmlerindeki gibi olmuyor diyebilirim.

 

Başarılar kadar başarısızlıkların da hayatımız da büyük bir yeri oluyor. Hayatınız boyunca iş hayatınızda hiç pes edip vazgeçtiğiniz oldu mu? Varsa hayatınızda en zorlandığınız anı, bu krizden nasıl çıktığınızı anlatabilir misiniz?

Aslında hiç rahat etmedim sürekli zorlanıyorum ama bu da gerekli diye düşünüyorum. Spor yapmak gibi düşünebilirsiniz, eğer zorlanmıyorsanız, kaslarınız ağrımıyorsa gelişmiyorsunuz demektir. Bu sebepten her an kendimi zorlayacak yeni yollar arıyorum diyebilirim.

 

10-Şimdiden başarılarıyla adından sıkça söz ettiren biri olsanız da biz gelecek planlarınızı ve kariyer hedeflerinizi de oldukça merak ediyoruz. Biraz bunlardan bahseder misiniz?

Gelecek hayalimiz tabi ki birçok ajansın da hayali olduğu gibi yurt dışı. Ama öyle ufak bir post ofisi kiralayarak sanal ofis açıp yurt dışı ofisimizi açtık demek değil. Gerçekten yurt dışında var olabiliyor olmak, en büyük hayalimiz ama bu hayalimizi gerçekleştirmek için yine sayısız ufak hedeflerimiz bulunuyor. Sırayla… 🙂

11- Dijital pazarlama ve SEO alanında birçok farklı kurumda birçok pozisyonda başarıyla çalışmış biri olarak kendini bu konuda geliştirmek isteyen okurlarımıza ne önerirsiniz?

Öncelikle kendi dijital varlıklarını oluşturmalarını öneriyorum. Bunu eğitimlerimde de hep söylerim. Dijital pazarlama özellikle SEO süreçleri ders alarak öğrenilecek, meslek edinilecek bir durum maalesef değil. En basit örneği SEO’cu olmak istiyorum diyen birisinin çoktan bir kişisel bloğu ya da farklı alanlara hizmet eden bir web sitesi girişimi olmalı. Sıfırdan kağıt kalemle bu iş yapılmıyor. Hemen şimdi ücretsiz bir altyapı ile dahi olsa bir kişisel blog, hiç yapamıyorsak bir kişisel CV sitesi açmak gerek.

 

12- Kaybolma Görün sloganıyla faaliyet gösteren Clicks’us olarak müşterilerinize hangi hizmetleri veriyorsunuz? Sizi rakiplerinizden ayıran özellikleriniz nelerdir?

360 derece dijital pazarlama hizmeti veriyoruz. Bizi rakiplerimizden ayıran en büyük özelliğimiz profesyonel iş yapış şeklimizi butik müşteri ilişkisi ile sürdürebiliyor olmamız. Müşterilerimiz ile arkadaşız, aile gibiyiz. Bu samimiyet başarı ve sürdürülebilir iş birlikleri getiriyor.

 

13-Son olarak, girişimci olmak isteyen gençlere ve girişimcilik dünyasını yakından takip eden okurlarımıza verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Büyük hayaller kurup bu hayalleri gerçekleştirme adımlarında küçük küçük hedefler koysunlar. Ve kesinlikle bu hedeflerden bir çıktı versinler. Olumsuz dahi olsa bir çıktıları olsun, asla yarım bırakmasınlar. Emek, zaman çok değerli ve bu sebeple başarısızlık dahi bir çıktıdır. Ama yarım kalan herhangi bir durumdan neyi iyi neyi kötü yaptığınızı tam olarak tartmanız gerçekten mümkün olmuyor.

 

Clicks’us web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Clicks’us kurucusu Özgür Gündüz’ün Twitter hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Clicks’us Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Clicks’us kurucusu Özgür Gündüz’ün Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Röportajlarımız

13 Soruda Urbanite Venture ve Arzu Tekir 

13 Soruda Musa Can Arslan ve ParkMentor

13 Soruda Mustafa Çalışkan ve Proje Gezgini

13 Soruda Çiğdem Sezer ve Çiğdem Sezer Akademi

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

 

Sosyal Medya Hesaplarımız

LinkedIn

Twitter

Instagram

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.