Zamanınızı Verimli Kullanın; Pomodoro Tekniği

pomodoro

Zaman, hayatımızda geri alınamayacak, her bir salisesi kıymetli olan ve  mümkün mertebe en verimli biçimde kullanılması gereken ve en iyi şekilde değerlendirilmesi gereken bir kavram.

İster iş yaşantısında olsun ister eğitim hayatında olsun kişilerin zamanlarını en verimli şekilde kullanmak için geliştirdiği teknikler veya yollar vardır veya olmalıdır. Bu teknikler ve yollar sayesinde olduğumuz konumda zaman kullanımını düzenlediğimiz gibi mental sağlığımızı da korumuş oluruz.

Bu sayısız teknik ve yolların arasından bu yazıda sizlere sunacağım teknik ise Pomodoro Tekniği.

pomodoro

Pomodoro Tekniği Nedir?

80’li yılların sonunda Francesco Cirillo tarafından geliştirilen pomodoro tekniği, zaman yönetimi konusunda tüm dünyada bilinen ve sıklıkla uygulanan bir teknik. Hem ders çalışırken hem de profesyonel iş hayatında verimliliği artırmaya yönelik bir teknik olan pomodoro, temel olarak zamanı çalışma ve mola olacak şekilde parçalara bölüyor. 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık molalardan oluşan her bir periyot, bir pomodoro olarak kabul ediliyor. Bu aralıkların takibinde ise mutlaka bir zamanlayıcı kullanılması öneriliyor.

 

Pomodoro tekniğinin etkinliğinde aciliyet hissinin önemli bir yeri var. Zamanın bu şekilde belirli aralıklara bölünmesi, uygulayan kişinin her bir çalışma aralığı içinde bir şeyleri yetiştirme ihtiyacı duymasını sağlıyor. Böylece ucu açık bir zamanda işleri sürekli erteleme alışkanlığının önü kesilmiş oluyor. 25 dakikalık zaman dilimi içerisinde çalışmaya ve olabildiğince çok işi tamamlamaya odaklanan kişi, dikkatini dağıtan faktörleri bertaraf etme konusunda da daha kararlı bir tavır takınıyor.​

 

pomodoro

POMODORO TEKNİĞİ NASIL UYGULANIR?

Pomodoro Tekniği’nin uygulaması oldukça basittir. Basit bir saat dışında herhangi bir şey gerektirmez. Kolayca öğrenilir ve uygulanır. Teknikten verim almak için yedi ila yirmi günlük sabit uygulama gerekir. Başladıktan kısa süre sonra zamanı etkin kullanmayı öğretse de gerçek sonuçlar ancak bu zaman aralığında ortaya çıkacaktır. Uygulama süreci oldukça basittir. Gün boyunca her proje için zaman kısa aralıklara bölünür ve periyodik molalar verilir. Her bir çalışma periyodu “Pomodoro” olarak adlandırılır. Aşamalarıyla Poodoro Tekniği’ni uygulama şekli şöyledir;

HEDEFLER

Öncelikle yapılacak bir görev seçip bunu kısa zamanlı zaman aralıklarına ayırın ve hedeflerinizi listeleyin. Hedeflerinizi küçük parçalara bölmek, kısa aralıklarda çalışabilmek ve görev takibi yapabilmek açısından önemli olacaktır.

ÇALIŞMA

Zamanlayıcınızı 25 dakikaya ayarlayıp yapacağınız iş üzerine yoğunlaşın ve 25 dakika dolana kadar odaklanarak çalışın. Çalışma sürenizde bölünmemeye, işten farklı bir konuyla ilgilenmemeye özen gösterin. Yapmak istediğiniz şeyleri mola zamanlarınıza erteleyin ve başka insanların da sizi bölmesine izin vermemeye gayret gösterin.
Eğer bölünürseniz sayacı sıfırlayın ve baştan başlayın.

MOLA

25 dakika dolduktan sonra işin neresinde olursanız mutlaka 5 dakika mola verin. Bu molaları iş dışındaki bir aktivite ile değerlendirmek tekniğin en önemli noktalarından biridir. Zihni tazelemek için işten uzaklaşıp farklı bir şekilde mola vermek gerekir. Örneğin hava almak, odada gezinmek, iş dışındaki bir konuyla ilgili metin okumak veya kahve içmek gibi molalar verilebilir.

DÖNGÜ

Moladan sonra aynı döngüyü sürdürün ve gerçekleştirdiğiniz hedefleri, bitirdiğiniz Pomodoro döngülerini, bölünmelerinizi, tamamlayamadığınız döngüleri ve işleri listenizde işaretleyin. Bu döngüyü çalışma-mola-çalışma-mola şeklinde sürdürürseniz odaklanmanızı maksimum seviyede tutacaksınız.

UZUN MOLA

4 Pomodoro zaman dilimi geçtikten sonra 15-20 dakika gibi uzun bir mola verin. Her 4 Pomodoro’dan sonra bu uzun molayı tekrarlayın. Pomodoro Tekniği, farklı zaman yönetimi teknikleriyle karıştırılarak uygulanabilir veya zaman aralıkları kişilerin kendi metotlarına göre yeniden düzenlenebilir. 25 dakikaya 5 dakika uygun gibi görünse de herkesin birebir aynı şekilde uygulamasına gerek yoktur. Önemli olan belli uzunluktaki çalışma saatlerinin arasına kısa molalar koyulması ve bu döngünün sürdürülebilmesidir.

RAPOR

Zamanınızı ne derece iyi kullandığınızı görmek için tuttuğunuz listeleri kontrol edin. Kaç Pomodoro döngüsünde başarıya ulaştığınızı, kaç tanesinde bölündüğünüzü ve hedeflediğiniz sayıya ulaşıp ulaşmadığınızı raporlayın

pomodoro

POMODORO TEKNİĞİ’NİN FAYDALARI

ZAMAN KONTROLÜ VE VERİMLİLİK

Pomodoro Tekniği sayesinde hem bir aktivitenin ne kadar süre gerektiğini hem de bunca zamanın nereye gittiğini öğreneceksiniz. Ayrıca bu sistem ile çalışırken bölünmeleri önleyecek ve odaklanmayı sürdüreceksiniz. Bu da size zamanınızı verimli kullanmayı öğretecek.

PLANLAR VE HEDEFLER

Zaman yönetiminiz sayesinde gününüzü doğru şekilde planlamaya ve zamanı etkin kullanmaya başlayacaksınız. Doğal olarak kendinize daha net hedefler belirleyecek ve bir işin ne kadar sürede biteceğini önceden bileceğiniz için kontrolü elinizde tutacaksınız.

MOTİVASYON VE ÜRETKENLİK

Saatlerce çalışmaktansa 25 dakika çalışmak daha kolaydır. Kısa çalışma süresi size kolay görünecek ve işleri daha yüksek motivasyonla tamamlayacaksınız. Ayrıca işleri küçük parçalara böldüğünüz için tamamlanan her parça size “iş bitirmiş” olma hissini yeniden yaşatacak. Her tamamladığınız döngü ile birlikte üretkenliğinizi de arttıracaksınız.

pomodoro

Bu Tekniği Uygularken Nelere Dikkat Etmeliyim?

İlk olarak, mola için ayırdığınız 5 dakikalık seanslarda kesinlikle üstüne çalıştığınız şeyle ile ilgili bir şey düşünmeyin. Yani mola zamanı iş veya ders yok. Cevaplayamadığınız mesajlara bakabilir, internette gezebilir, belki de sizi motive edecek bir şarkıyı açıp dans ederek motive olabilirsiniz.

25 dakikalık seans boyunca dikkatinizi hiçbir şeyin dağıtmasına izin vermeyin. Tek odak noktanız işiniz olmalı. Gelen mesajlara bakmayın, sadece işinize odaklanın. Eğer planlarınız dışında bir şey olur ve seansı bölmek zorunda kalırsanız o seansın yanına belli edici bir işaret koyun. Bu işaretleri belirlerken, sizden kaynaklı veya sizden kaynaklı olmayan şeklinde farklı işaretler belirlerseniz, daha anlaşılır olacaktır.

İş planlamasını yaparken kendinize karşı olabildiğince gerçekçi ve olabildiğince şeffaf olun. Ne çok yüklenin kendinize ne de potansiyelinizin altında kalacak kadar az tutun, her şeyi kararınca. Bu programdan verim alabilmek için size en uygun şekilde çalışmanız gerekir. Amaç, çok çalışmak değil, verimli çalışmaktır.

Günlük ve haftalık analizler yapın. Hedeflerinizi belirleyin ve bu hedefler doğrultusunda çalışın. Hafta bitiminde planınızı incelediğinizde fazla yorucu olduğunu düşünüyorsanız, set sayısını bir tık azaltmayı deneyin. Aynı şekilde eğer daha fazlasını başarabileceğinizi düşünüyorsanız da set sayısını artırabilirsiniz.

POMODORO SAATİ

Pomodoro saati, domates şeklinde bir saattir. Tekniğin tasarımcısı Cirillo mutfağındaki domates şeklinde saatten esinlenerek, tekniğin adını da İtalyanca “Domates” koyduğu için saatin genel kabul görmüş şekli budur. Fakat günümüzde mekanik saatler çok fazla tercih edilmemekte ve genellikle zamanlayıcı ihtiyacı tarayıcı eklentileri veya mobil uygulamalarla giderilmektedir. Pomodoro zamanlayıcısı olarak birçok uygulama mevcuttur. Bu uygulamalar tekniğe özel kurgulanmıştır ve kullanılmaları sonucunda verimlilik raporları gibi raporlar da vermektedirler.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Eğitim Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Yüksek Teknoloji Fırıncılığın 11. Durağı Bay Bread Bağlarbaşı’nda Hizmete Girdi

ARYA, Akredite Edilmiş Lisanslı Melek Yatırımcı Ağı oldu!

Elvan Kakıcı Şimşek: Alışveriş Festivallerinde Altyapı ve Kargo Krizi Sizi Vurmasın!

Kuluçka Merkezi Nedir? Türkiye’nin En İyi 7 Kuluçka Merkezi

 

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.