/

Teknoloji Analiz: Üretken Yapay Zekanın Gelişim Sürecinde Dün,Bugün,Yarın.. .

Üretken Yapay Zeka

Üretken yapay zekanın verimliliği ve iş dünyasının hızını artırıcı yönde etkileri görülmeye ve hissedilmeye başlandı. Birçok şirket ve girişim, chatbotlara ve büyük dil modellerine yatırım yapmaya başladı. Bu yöndeki atılım, teknoloji şirketlerinin işgücünü bir maliyet kalemi olarak görerek, finansal anlamda daha rahat hareket alanı açabilmek adına peşpeşe işten çıkarma hamlelerine imza atı. Bu yazımızda size üretken yapay zekanın iş dünyasındaki yerine, etkilerine ve iş dünyasındaki yansımalarına odaklanacağız.

Organizasyonel karar alma mekanizmalarından sesten videoya ve hatta müziğe kadar birçok içerik üretme yeteneklerine kadar birçok beceriyi edinmeyi başaran üretken yapay zeka birçok olumlu ve olumsuz faktörü de beraberinde getiriyor. Kullanım alanlarını doğru belirleyebilmek ve teknolojinin işlerimizde yer alması muhtemel alanlara kendimizi hazırlamak önümüzdeki dönemin açınılmaz gündem maddeleri olacak.

Hiç şüphesiz bu alanı en çok günümüzde hissettiğimiz alanlardan birisi müşteri hizmetlerinin otomasyonunda karşımıza çıkıyor. Risklerin yönetilebilir seviyede kontrol altında tutulmasıyla buradan fayda elde etmenin mümkün olduğunu kanıtlayan bir araştırma mevcut. Stanford Üniversitesi profesörü Erik Brynnjofnlsson ve MIT’de araştırmacı olan Lindsey Raymond ve Daniell Li‘nin, üretken yapay zekanın risklerini bir kurumsal yazılım şirketi üzerinde analiz ettiği çalışmada, bahsi geçen şirkette, müşteri hizmetleri alanında yetenek açığı söz konusuydu.  Teknik problemlerle başa çıkma kapasitesi ve kafalarında soru işareti olan müşterilerle tam verimlilikte ilgilenmeleri için birkaç aylık sürede kendilerini yetiştirmeleri gerekiyordu. Bu süre, firmaya yeni katılan çalışanların motivasyonlarını korumak için uzun olduğundan, ihtiyaç duyulan işgücünü elde tutmak günden güne zorlaşıyordu.

Buna çözüm olarak, yukarıda belirttiğim profesörlerden Erik’in danışmanlığını üstlenen Cresta firması ile bir anlaşmaya gidildi. Yazılım firması, ihtiyacı bulunan iki adet yapay zekayla bu soruna neşter vurmaya karar verdi. Çözümü üretecek yapay zeka; insanların problemlerinin dinleyecek, kendi içinde bir anlam kurgusu oluşturacak ve tamamen kendine ait, özgün sözcüklerle müşterilere ihtiyacı olan çözümü sunacak şekilde tasarlanıyor. Doğru gibi algılanan fakat temeli herhangi bir doğru bilgiye dayanmayan yanıtlara karşı da (konfabülasyon) bir tür makine öğrenmesi tekniği olan, “bağlam içi öğrenme tekniği” ile faydanılması gereken kaynaklardan ve kullanım kılavuzlarından doğru yanıtların oluşturulması önlemi alındı.

Bu üretken yapay zekanın takibini tabii ki de çalışanlar üstleniyor. BDM (Büyük Dil Modeli)‘nin ürettiği yanıtlar bağlam içi öğrenme sistemine dayalı olsa da, bu cevapların karşı tarafa verilmesi noktasında çalışanlara özgürlük alanı tanınıyor. Yani çalışanların, direkt olarak yapay zekanın ürettiği cevabı vermek zorunda olmadığı belirtiliyor.

Çalışanların verimliliğinin ölçümlendiği bu sürecin sonuçları olumlu anlamda şekillendi.  7 hafta süren pilot uygulamada 1500’ü aşkın acente bu modeli kullandı. Ölçülen parametreler olarak; saat başına çözülen ortalama sorun sayısıyla temsilcinin birim zamanda ilgilenebildiği müşteri sayısında %15’e varan oranda iyileşme kaydedildi. Bir diğer izlenen parametre olan müşteri memnuniyeti tarafında ise, incelenen sohbet kayıtlarında hayal kırıklığı veya büyük harf bulunan cümlelerin önemli ölçüde azaldığı ortaya çıktı.

Bununla birlikte, yeni sisteme yönelik faydanın ortaya çıktığı en yoğun alan, çalışma saatlerinde iş temposuna ayak uyduramayan işgücünün artan verimliliğinde gözlemlendi. Çalışanlar arasında en yavaş iş hacmini yürüten işgücü  sınıflandırmasında ilk %20’lik dilimde yer alan kesimin saat başına çözümleme sayısında %35 oranında artış görüldü.  Yetkinliklerin geliştirilmesinde en verimli kaynak olarak görülen üretken yapay zekanın insanların kendilerine duydukları özgüveni artırdıkları ve bulundukları pozisyonlarda kalma eğilimlerinin de güçlendiği açıklandı.

Apple’da Yenilikçi Yapay Zeka Geliştirmeleri Sürüyor : Fotoğraf Düzenlemede Yeni Dönem

 

Üretken yapay zeka teknolojisine geçişin, insanlık çağlarında görülen evrimsel değişimlerle, insanlığa sundukları fayda anlamında, aynı eğilime sahip oldukları, fakat, bu teknolojinin ilerlemesine ve büyümesine karşı yakın geçmişte oluşturulan teknolojik zeminin bu değişimi birkaç senelik bir zaman dilimine kadar kısalttığı, araştırmacılar tarafından özellikle vurgulanıyor.

Microsoft’tan Google’a kadar birçok teknoloji şirketinin mail hizmetlerinden bulut yazılım çözümlerine kadar sundukları birçok ürüne üretken yapay zeka teknolojisinin de süreç içerisinde entegre edilmesiyle bu alandaki rekabetin zaman içerisinde birbirini izleyen zincir halkaların kurmuş olduğu düzene benzer bir biçimde eklemlenerek gelişmesi ve kamuoyuna duyurulan yeni teknolojik gelişimlerin daha kısa zaman dilimleri içerisinde kamuoyuna sunulması öngörülüyor.

Yapay Zekanın Gücüne Güç Katacak Yeni Yatırım Hamlesi: Microsoft ve ChatGPT’den 500 Milyon Dolarlık Yatırım Planı

 

Bununla birlikte, sektördeki regülasyona dair eksikliklerin izlenmesi ve adil piyasa şartlarının dizayn edilebilmesi için de kural koyucular hazırlıklarını yaparak yasal uygulamaları birbiri ardına devreye almaya devam ediyor.

ABD’de Yapay Zeka Yatırımlarında Geniş Çaplı Soruşturma: Microsoft, Amazon, OpenAI, Alphabet, Anthropic

Sektör temsilcilerinden gelen son açıklamalar da, üretken yapay zekanın rekabet şartlarının sağlıklı ve adil koşullarda işlediği bir ortamda geliştirilmesinin mecburi bir zorunluluk olduğunu teyit ediyor.

OpenAI CEO’sundan “Güvenli” Yapay Zeka Çıkışı

 

İnsanlığın giderek takibini zorlaştıran ve günden güne hızlanan bu alana dair en güncel ve doğru bilgileri sizlere sunmaya devam ediyor olacağız.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.