/

Apple’da Yenilikçi Yapay Zeka Geliştirmeleri Sürüyor : Fotoğraf Düzenlemede Yeni Dönem

Apple

Apple’ın Kaliforniya Ünversitesiyle birlikte yürüttüğü üretken yapay zeka çalışmalarıyla fotoğraf düzenlemede yeni bir geliştirme aşamasına geçildiği açıklandı. Metinsel ve sözsel yönlendirmelerle resimler üzerinde birçok teknik beceri gerektiren işlemler yapay zekanın gücüyle kolayca yapılabilir duruma geldi.

Üzerinde çalışılan açık kaynaklı yapay zeka modeliyle kullanıcıların karşısına çıkan Apple, bu teknolojiyle Adobe Photoshop’ta birçok teknik araçla gerçekleştirilen, kırpmadan boyutlandırmada yapılacak değişikliklere, ters konumlandırmadan filtrelemeye kadar birçok işlemin metinsel ve sözsel komutlar üzerinden gerçekleştirilmesine imkan tanıyan uygulamanın ayrıntılarını paylaştı.

MGIE (MLLM-Guided Image Editing) adı verilen bu uygulama, dil modellemelerinin kapsamlı kullanımlarını içeriyor. Bu modelin ilk adımı kullanım esnasında gelen ilk komutun yorumlanarak anlamlı bir çıktı için içselleştirilme aşaması yer alıyor. Buradan hareketle ikinci adım olarak, görüntünün düzenlemenin ardından oluşması muhtemel yeni halinin olası durumları dil modeli tarafından, karşı tarafa sunulmadan önce, tahmin edilmeye çalışılıyor.  Görüntü düzenlemenin en son basamağında ise tahmin edilen görüntü kullanıcıya sunuluyor ve her türlü isteğe açık olarak düzenlemelerin yapılmasına imkan tanınıyor.

 

Apple Yapay Zeka ile Görüntü İşleme

Bu yapay zeka teknolojisinin başta sosyal medya olmak üzere eğitimden sanata ve e-ticarete kadar birçok sektörün iş modellerinin hızlandırılması ve verimliliğin yükseltilmesiyle maliyetlerin düşürülmesi anlamında faydalı rolleri üstlenmesi bekleniyor.

Görsel düzenleme anlamında birçok komutu yerine getiren ve Türkçe adıyla Kılavuzlu Görüntü İşleme (MGIE) adı verilen dil modeliyle, arka plandaki görsellerin kaldırılmasından renk ayarlamalarına kadar kısa cümleyle istenen komutları yerine getirebiliyor. Ayrıca resimde yapılacak herhangi bir düzenleme kapsamında yeni imgelerin görsele uygun bir şekilde eklenmesi işlemini de aldığı komutla birlikte gerçekleştirebilme kabiliyetine sahip.

Kullanımının şekil şeması üzerinde anlaşılır anlatımı şu şekilde:

Apple Yapay Zeka

Açık kaynak kodlarını GitHub’da teknoloji meraklılarının ilgisine sunan Apple, ayrıca bu dil modelinin kullanımına ilişkin hazırladığı ayrıntılı kılavuzunu da kamuoyuyla paylaştı. Şu anda uygulamada rahat ve hızlı kullanımıyla kullanıcılar arasında yaygın olarak kullanılmaya başlanan MGIE için teknoloji pazarından geri bildirimler alınarak dil modelinin daha üretken ve verimli halinin oluşturulması için geliştirmeler sürüyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #YapayZeka İçeriklerimiz İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.