//

Türkiye’nin 2022 yılı E-Ticaret Performansı: 801 milyar TL’lik Hacim

25 Nisan Pazartesi Neler Oldu? 📢

Ödeme fintech şirketi olan İyzico, e-ticaret danışmanlık şirketi  Dogma Alares ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) ortaklığıyla hazırlanan Türkiye E-Ticaret Raporu‘na göre Türkiye, 2022 yılında e-ticaret hacminde 801 milyar TL’ye ulaştı.  Raporda e-ticarete ilişkin başka istatistikler de yer almakta.

2022 yılı E-Ticaret İstatistikleri 

E-ticaret ekosisteminin büyüklüğü, 2022 yılında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın yaklaşık %6’sına ulaşarak 801 milyar TL’lik katma değer üretmeyi başardı. Ayrıca, pandeminin ortaya çıkıp e-ticaretin büyüme hızının üstel olarak artmaya başladığı 2020 yılına göre; e-ticaret işlem sayıları 2 kat yükselerek 4.8 milyar adede yükseldi.

cyber monday shopping sales 2 scaled 1

Ortalama sepet tutarlarında ise artış eğilimi devam ederek; 2020’den 2021’e 13 TL olan artış hızı, 2021’den 2022’de 79 TL  olarak gerçekleşerek ciddi bir yükseliş kaydetti.  Her yıl e-ticaret hacminde ve işlem sayılarında yükseliş devam ediyor. Türkiye, hem yerelde hem de uluslararası platformlarda e-ticaret sektöründe yükseliş trendini korumakla beraber; halihazırda dünyadaki 18. büyük e-ticaret pazarına sahip.

Pandemi döneminde yakalanan artış ivmesi yavaşlasa da sektör, gücünü halen korumaya devam ediyor. Raporda, pandemi döneminin tüketim ve alışveriş alışkanlıklarını kökten değiştirdiğini vurguluyor. Sunulan verilere göre; 2022’de dünya ölçeğinde 5.7 trilyon $ pazar payı elde eden e-ticaret endüstrisi, şu anda 100.2 trilyon dolarlık küresel GSYH’nin yüzde 5.7’sine karşılık geliyor. Ayrıca küresel perakende endüstrisinde e-ticaretin payı %22 olarak gerçekleşmiş durumda.

Türkiye bazında ise; e ticaretin GSYH içindeki payı; son 5 yılda ortalama %2.8’lik artış hızıyla %6’ya ulaştı. Son yıllardaki ortalama artış hızının %1.6’sı ise 2019 yılından bu yana pandemi etkisi ile gerçekleşen büyüme ile gerçekleşti.

social media marketing concept marketing with applications scaled 2

Hacimsel bazda baktığımızda ise e-ticaret faaliyetleri, toplam perakende endüstrisinde %16.5’lık paya ulaşmış durumda. Piyasa dinamikleri açısından Türkiye ile benzerlik gösteren ülkelere baktığımızda ( Almanya % 15.7, Birleşik Krallık % 16.5, v.b.), e-ticaretin belirli bir gelişim olgunluğu gösterdiği görülmekle beraber, sektörde halen önemli bir büyüme potansiyeli bulunuyor.

E-ticaretin en belirgin artış sergilediği dönemler, Temmuz ve Ağustos aylarında % 200’lük artış sergiledi. Günlük işlem sayılarındaki ortalama değer eğilimine göre ise, ilk sırada ortalamanın 1.3 katı işlemin gerçekleştirildiği “Okula Dönüş” kampanyaları dönemi yer almakta. Bu dönemin ardından en büyük büyüme eğilimi, “Black Friday haftası” döneminde izlendi.

Kullanıcı sayısı bazında bakıldığında ise, bir önceki yıla göre % 2.2’lik artış izleniyor. Kadın ve erkek oranı ise sırasıyla, % 58 ve % 42 olarak gerçekleşti. Kadın kullanıcıların payı ise 2021 yılına göre % 10′ luk artış gösterdi.

Satış hacmi ve işlem sayısı bazında ise en yüksek pazar payı elde eden sektörler; moda ve aksesuar, elektronik ve teknoloji, kozmetik ve kişisel bakım, hizmet, turizm ve seyahat oldu. Bu sektörler toplamda, satış hacminde % 63, işlem bazında ise % 66’lık pay aldı. En dikkat çeken büyüme ise, kozmetik ve kişisel bakım sektöründe izlendi.

3d hand with safe payment confirmation bill scaled 3

Ödeme yöntemleri bazında bakıldığında ise, küresel e-ticarette yapılan işlemlerin üçte ikisinde alternatif ödeme yöntemleri kullanıldı. Türkiye’de ise, geleneksel yöntemlerle yapılan ödemelerin, küresel ortalamanın iki kat üzerinde gerçekleştiği gözlendi. Kredi kartı, en çok tercih edilen ödeme yöntemi olurken; banka kartı ise mikroişletmeler dışındaki tüm işletmelerde en çok tercih edilen ikinci ödeme yöntemi oldu.

Ayrıca ödeme teknolojilerinde gerçekleşen inovasyonların artış eğilimi, geleneksel ödeme yöntemlerine ek olarak; ön ödemeli kartlar, A2A (hesaptan hesaba yapılan ödemeler), dijital cüzdanlar, alışveriş kredileri, kripto paralar ile yapılan ödemeler ile şimdi al sonra öde (BNPL) gibi alternatif ödeme yöntemlerinin de payının artacağını açıkça ortaya koymakta.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.