Trendyol: Türkiye’nin Moda ve E-ticaret Devinin İlham Verici Başarı Öyküsü

2010 yılında Demet Mutlu’nun evinin salonunda çalışmalarına başladığı ve bugün milyonlarca kişinin hayatına giren Türkiye’nin en çok ziyaret edilen alışveriş sitesi Trendyol’un ilham dolu hikayesini sizin için araştırdık. Keyifli okumalar dileriz

Trendyol önceleri Demet Mutlu’nun İstanbul Bebek’te bulunan evinin salonunda ortaya çıkmaya başladı. Yaklaşık 2 ay içerisinde Demet Mutlu’nun fikirleri o evin salonuna sığmayınca Trendyol çok geçmeden ofise dönüştürülmüş bir apartman dairesinde vücut bulmaya devam etti. 300 bin dolar sermaye ile kurulmuş girişimin ilk ortakları ise Sidar Şahin ile birlikte Mynet’in kurucusu olan Emre Kurttepeli oldu. Aldığı yatırımla birlikte Mutlu, firmanın kuruluşundan itibaren 16 ay içerisinde şirket değerini 500 kat artırmayı başardı.

Trendyol şirketi, 2010 yılından itibaren kendi tedarik ettiği ürünlerin yanı sıra sayısı yüz bine yaklaşan KOBİ ile birlikte devasa boyutlarda bir açık pazara dönüştü. Şirketin 2018 yılında yüzde 86.5’lik hissesi 728 milyon ABD dolarına, 2021 yılında ise 350 milyon dolarlık sermaye artışıyla Çinli e-ticaret firması Alibaba’ya tam 1 Milyar 78 Milyon ABD doları karşılığında satıldı. Kalan yüzde 6.96’lık hissesiyle Demet Mutlu’ şirketin CEO’luk görevini sürdürmeye devam ediyor.

Trendyol’un 2021 yılındaki marka değeri 16.5 milyar dolar seviyelerine kadar çıktı. Böylece firma Türkiye’nin ilk decacorn şirketi ünvanına sahip oldu.

Trendyol, başarılı bir e-ticaret platformu haline gelmesini etkileyen ana faktörler arasında özellikle, kurucusu Demet Mutlu Üçok’un azimli ve kararlı tutumu, doğru pazarlama stratejileriyle müşteri odaklı yaklaşımı yer almakta. Bunların dışında; veriye dayalı ilişkilendirme modeli ile etkili kampanyalar düzenlemesi, pandemi döneminde hızla adapte olarak müşterilerine hızlı ve güvenli alışveriş deneyimi sunması ve küçük işletmelere de olanaklar sağlayarak geniş bir müşteri kitlesine ulaşması da Trendyol’un bugünkü halini almasında oldukça önem teşkil ediyor.

Trendyol

Trendyol Türkiye’ye Sığmıyor

Türkiye’de başarılı olduktan sonra Trendyol firmasını dünyaya pazarlamaya başlayan Mutlu, Avrupa’nın toplam 27 ülkesinde aktif olarak faaliyet göstermeye başladı. Yine Türkiye’deki başarılarının neticesinde Trendyol Market, Trendyol Ekspres, Trendyol Yemek ve son olarak Dolap gibi uygulamaları geliştirerek pazarın hizmetine sundu. Şirketin hizmet vermeye başladığı ülkeler sırasıyla; Avusturya, Belçika, Bulgaristan Hırvatistan, Çek Cumhuryeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık olarak öne çıkıyor.

Almanya’da 2022 yılında ilk ofisini açan Trendyol’un müşteri sayısı birinci yılın sonunda 1 milyonu geçmiş bulunuyor. Tamamı Türkiye’de üretilen Trendyol Collection, 200’e yakın Türk markası ve global markalarla birlikte toplamda 800’den fazla markayı Almanya’daki müşterileriyle buluşturuyor.

 

 

Trendyol kurucusu Demet Mutlu Kimdir?

Demet Mutlu, E-ticaret alanında faaliyet gösteren Trendyol’un kurucusu ve CEO’sudur. Peak Games’in yatırımcıları ve Co-Founderleri arasında yer almaktadır.

Demet Mutlu New York Üniversitesi ekonomi bölümünü birincilikle bitirdi. İsviçre, Japonya, Amerika ve Türkiye’de finans, pazarlama ve iş geliştirme alanlarında çalışan Mutlu, sonrasında Harvard Üniversitesi’nde mastera başladı. Eğitimin ikinci yılında, kendi işini kurmak istediğini anlayan Mutlu, Harvard’ı bıraktı ve Türkiye’ye geldi

Demet Mutlu, 2013 yılında Ekonomist dergisi tarafından yılın kadın girişimcisi seçilmeyi başardı. Ayırca Fortune’un en çok gelecek vaad eden kadın girişimcileri arasında ismini yazdırdı . 2011’de WEF tarafından küresel şekillendirici olarak seçilen Demet Mutlu, bu topluluğun Türkiye ayağının kurucu üyelerinden biri olarak görev almaya başladı. 2012’de Davos’a katılan ve 2016’da da Dünya Ekonomik Forumu tarafından genç küresel lider olarak seçilen Mutlu, aynı zamanda Business of Fashion’ın moda dünyasının en etkili 500 listesine iki kez girmeyi başardı.

Trendyol

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Başarı Hikayeleri Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Kerem Seleoğlu

ODTÜ işletme öğrencisi Kerem Seleoğlu, Girişim Haberleri bünyesinde içerik üreticiliği yapıyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.