///

TCMB’den Dijital Cüzdan Kolaylığı: Düzenlemeler Yürürlüğe Girdi

TCMB

TCMB’nin finansal teknoloji altyapısına yönelik çalışma ve destekleri devam ediyor. Ödeme hizmetlerinde yaptığı değişiklerle TCMB, ödeme hizmetlerinin yaygınlaşmasını ve finansal teknoloji ekosisteminin güçlendirilmesini hedefliyor.

TCMB’nin, dijital finans altyapılarına yönelik hazırladığı; “Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ve “Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’nin 07/10/2023 tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Uluslararası normların ve ödeme teknolojilerine yönelik iyi uygulamalardan, finansal hizmetlerin uçtan uca rahat ve pratik yapılmasında etkili olacağı beklentisi olarak eklenen düzenlemeler, muğlaklık bulunan maddelerde açığa kavuşturulması gereken hükümler ve günümüz koşullarına göre güncel hale getirilmesi gereken maddelerin düzenlemesi gerçekleştirildi.

Teknolojik verimliliğin ve rekabetin artırılmasına güçlü şekilde katkıda bulunması beklenen, aynı zamanda Türkiye’de üretilen teknolojik altyapının yerli ve milli hale getirilmesini amaçlayan düzenlemeler bağlamında, ödeme teknolojilerine yönelik düzenlemelere ilk defa “Dijital Cüzdan” kavramının tanımı yerleştirildi. Bununla birlikte, dijital cüzdana ilişkin düzenlemelere ilişkin maddeler de yönetmeliğe eklendi.

Bu düzenlemelerle, dijital finansal ekosistemin tabana yayılması, günün temel gereksinimleri noktasında, güvenlik unsurlarının güçlendirildiği, rahat ve düşük maliyetli kullanımla daha düşük nakitli ekonomiye doğru geçişin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Finans Analiz: Merkez Bankası’nın Dijital Para Adımlarının Yol Haritası ve Globalde Kızışan Yarış

Karekod Ödeme Sistemleri Daha Yaygın Hale Getirilecek

Karekod ödeme sistemlerine yönelik düzenlemeler de TCMB’nin ana gündeminde yerini aldı. Banka tarafından yayınlanan tebliğde, BDDK tarafından yürürlüğe girilmesi sağlanan 29 Aralık 2012’de Resmi Gazete’de yayınlanan, ödeme ve elektronik para kuruluşlarına yönelik Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik bağlamında, ödeme teknolojileri şirketlerinin arayüz sağlayıcı olarak hizmet sunmasına imkan tanımasıyla ilgili birtakım mecburi değişiklikler yapıldı.

Günümüzde, mevduat bankalarının da ödeme teknolojileri ve elektronik para kuruluşu kurulumuyla finansal hizmet sağlama eğilimi gün geçtikçe güçlenirken, TCMB, sektörel rekabetin aksamaması ve sağlıklı şekilde işletilmesi adına, banka iştiraki kuruluşların da aynı prosedürlere ve imkanlara tabii tutulmasına yönelik, aynı ücret politikasını sürdürmesini gerektirecek maddeler de yürürlüğe eklendi.

Ayrıca, açılımı Fonların Anlık ve Sürekli Transferi olan FAST sisteminin, TR Karekod ödeme hizmetlerinin iş yerlerinde daha yaygın kullanımının sağlanmasına ilişkin hükümler de yürürlükte yerini aldı. TROY sisteminin yaygın hale getirilmesi hedefine yönelik eklenen yeni hükümlerle artık, kartlı sistem kuruluşlarına göre uygulanan ayrı uygulamaların kaldırılacak ve ayrımcılık yasağı ile birlikte iş yerlerinde kullanımın aşama aşama daha yaygın hale getirilmesi noktasında yürürlüğe bazı maddeler eklendi.

Elektronik Para ve Ödeme Kuruluşları Mevzuatı, Uzaktan İletişim Çerçevesinde MASAK Mevzuatı ile Aynı Yere Getirildi

Yeni uygulanacak yürürlükle birlikte, ödeme fonları ve elektronik para ihracı mukabilinde alınan fonların teminat altında gösterilmesi uygulamasına son verilecek. Ayrıca bu fonların yer aldığı hesaplarda herhangi bir blokaj, rehin ve benzeri takyidat (mali belge temini) uygulaması yapılamayacak.

Bununla birlikteü uzaktan iletişimle sürdürülen finansal hizmet uygulaması ile ilgili hükümlere güncelleme getirilerek elektronik para ve ödeme hizmeti sağlayıcılara ilişkin mevzuat, Mali Suçları Araştırma Komisyonu (MASAK) mevzuatı ile birebir aynı uygulamayı gerçekleştirilmesine olanak tanıyacak noktaya getirildi.

Ödeme hizmetlerini kullanan kullanıcıların ödeme hizmetlerinden yararlanırken uzaktan iletişim ile sağlayacakları kimlik tespiti ve sözleşme süreçleri gibi prosedürel ve güvenli hizmet sağlamaya ilişkin uygulamaların daha etkin ve erişilebilir yapılabilmesi için, mevzuatta yapılan değişiklerle, MASAK mevzuatı ile birebir mutabakat sağlandı.

Denetim mevzuatına ilişkin de güncellemeler yapılarak, bilgi güvenliğine ilişkin uygulanan prosedürün etkinliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Ayrıca, güncelleme yapılan tebliğde, denetim izi kayıt sistemi veya herhangi bir işlemin aksaması durumunda, gerçekleştirilen her türlü hizmet ve işlemin kayıt ve ispat mecburiyetinin hizmet sağlayıcı kuruluşta olacağı ve bununla birlikte herhangi bir tarafın zararı söz konusu olduğu zaman, ilgili ödeme kuruluşunun karşı karşıya kaldığı zararı karşılamakla yükümlü olduğu da belirtiliyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.