Mastodon, Twitter’ın Yerini Alabilir Mi? Mastodon Nedir?

Mastodon

Elon Musk’ın 27 Ekim’de Twitter’ı satın almak için anlaşmaya varması ve kısa süre sonra da yönetimi işten çıkarmasının ardından kullanıcılar platformu yeniden gözden geçirmeye başladı.

#TwitterMigration ve #TwitterExodus hashtag’leri popülerlik kazanıyor ve bu hashtag’lerle birlikte en sık rastlanan isim Mastodon! Mastodon Twitter kullanmak istemeyenlerin yeni alternatifi!

Mastodon nedir?

Mastodon

Aslında Mastodon o kadar da yeni değil. Ekim 2016’da Alman yazılım geliştiricisi Eugen Rochko tarafından, Twitter’dan duyduğu memnuniyetsizlik ve platformun merkezi kontrolü konusundaki endişeleri nedeniyle kurulmuştu.

Mastodon’un 2017 başındaki 15 dakikalık şöhretinden sonra büyümesi yavaşladı. Şimdi ise yeniden yükselişe geçti. Musk’ın Twitter anlaşmasının duyurulmasından bir gün sonra ağa 70.000’den fazla kullanıcı katıldı. Bu yazının yazıldığı sırada Mastodon, 27 Ekim’den bu yana neredeyse yarım milyon yeni kullanıcıyla birlikte bir milyondan fazla aktif kullanıcıya ulaştı.

Bu arada Twitter, Musk platformu satın almadan önce bile 238 milyonluk kullanıcı tabanından en aktif kullanıcılarını kaybediyordu.

Mastodon’a nasıl kaydolunur?

Mastodon

Ağa kaydolmak, tıpkı diğer sosyal medya uygulamaları gibi birkaç dakika sürüyor. Ancak Mastodon’a katılmak için bir sunucu seçmeniz gerekiyor. Sunucular konu ve konuma göre gruplandırılıyor ve kullanıcıları ortak ilgi alanlarına göre bir araya getiriliyor. Sunucu aynı zamanda hesabınızın bulunduğu yer oluyor.

Şu anda aralarından seçim yapabileceğiniz 4,000’den fazla sunucu var. Bazıları kapasiteye ulaştıklarından veya topluluklarını daha küçük tutmayı tercih ettiklerinden kayıt için kapalı. Örneğin, Mastodon’un amiral gemisi mastodon.social sunucusu şu anda yeni üye kabul etmiyor.

Seçtiğiniz sunucuya katılarak kayıt olduktan sonra karşılaşacağınız arayüz Twitter’a biraz benziyor, kısa gönderiler (varsayılan olarak 500 karaktere kadar) “tweet” yerine “toot” olarak adlandırılıyor. Son zamanlarda popülaritesindeki artış göz önüne alındığında, bazı sunucularda yoğun yüklenme yaşandığı için uygulama yavaş yanıt verebiliyor.

Mastodon’da takipçilerinizi ve takip ettiklerinizi bulmaya yönelik bir Twitter geçiş araç seti de yer alıyor. Mastodon bir platform değil, merkezi olmayan bir sunucu ağı. Bu, hiçbir merkezi otoritenin tüm iletişim platformuna sahip olmadığı ve yönetmediği anlamına geliyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.