/

AB Ülkelerindeki Apple Kullanıcıları İçin Son Durum

Apple

Apple, Avrupa Birliği Dijital Piyasalar Yasasına (DMA) uyum sürecinde bulunan antitröst alanına ilişkin yeni bir geliştirme olarak App Store kapsamı dışında yeni uygulama mağazalarının iPhone telefonlarına yüklenmesine izin vereceğini açıkladı. Daha önce şarj kablolarından ödeme sistemlerine kadar geniş çaplı bir uyum süreci geçiren Apple’dan gelen yeni hamleyle birlikte iOS 17.4 beta sürümünü indiren kullanıcıların web’den  indirilen uygulamaları yükleyememe problemleriyle karşılaştığı belirtiliyor.

Apple’dan Yeni ‘Rekabet’ Adımı: Apple Pay, Firmaların Erişimine Açılmaya Hazırlanıyor

Apple, geliştirdiği sistemle birlikte, App Store mağazaları dışındaki uygulamalara dışarıdan erişimi mümkün kılacak yeni uyum sürecini devreye aldığını duyurdu.

iOS’un 17.4 beta sürümünü devreye alan Apple’ın, kullanıcılarına App Store dışındaki uygulama mağazalarına erişim imkanı tanıyarak %30’lara ulaşan komisyon masrafını azaltmakla birlikte yeni problemlerin de açığa çıkmasıyla baş etmesi gereken yeni sorunlar ortaya çıktı.

Apple’dan USB-C Hamlesi: Dönüşüm 2025’te Tamamlanıyor!

Kullanıcılardan edinilen bilgiye göre, AB’de yer alan iPhone’larda bulunan yeni iOS 17.4 beta sürümünün yüklenmesinden sonra web’den herhangi bir uygulamanın indirilmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor.

Apple’ın daha önceki sürümlerinde PWA (Progressive Web Apps) desteği ile birlikte kullanıcıların web sitelerini ana ekrana uygulama olarak eklemelerine imkan tanıyan sistemin yeni beta sürümünde kaldırılmış olabileceği değerlendiriliyor.

Yeni sürümü kullanan Avrupalı kullanıcılar, web uygulamalarının “varsayılan tarayıcılarda” açılacağı uyarısıyla karşılaşıyor. Bu durumun yol açtığı problemle yeni sürümün güncellenmesinin ardından otomatik olarak verilerin silinmesiyle beraber anlık bildirimlerin kullanıcıya ulaşamaması gibi teknik risklerin oluşması söz konusu olmaya devam ediyor.

Apple tarafından gelen açıklamada ise uygulama geliştiricilerin güvenlik nedeniyle endişeli olduğu ve piyasanın büyümesi nedeniyle de riskin artabileceği belirtildi.

Bu risklerin en başında Apple sisteminin dışında gerçekleştirilecek işlemlerin kontrolünün sağlanamamasından ötürü siber güvenliğe aykırı tehditlere açık bir ortam oluşma riskinin olduğu ifade ediliyor.

App Store Yöneticisi Phill Schiller, AB’nin getirdiği yükümlülüklerin yeni riskler oluşturabileceği ve bunların yerine getirilmesiyle “kaçınılmaz olarak artan gizlilik ve güvenlik tehditleri” meydana gelmesi ihtimaline karşı uyarıda bulundu.

Açıklamasının devamı şu şekilde oldu :

“Önceliğimiz,  AB’deki ve tüm dünyadaki kullanıcılarımız için mümkün olan en iyi ve en güvenli deneyimi yaratmak olmaya devam ediyor.”

Bütün bu gelişmelerin ışığında, App Store’da yer alan %30’luk komisyon oranlarında da düşüş gerçekleşiyor.

Apple’ın rekabet adımlarını dikkatle izleyen ve Avrupa pazarında yol gösterici konumunda bulunan Avrupa Birliğinin, AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Margarethe Vestager, App Store’un “dijital içerik” satın alımlarında uyguladığı %30’luk komisyonun yüksek bir oran olduğuna dikkat çekmişti.

Yeni Dijital Piyasalar Yasasıyla %30‘luk oranın yasaklanarak, yeni komisyon oranlarının %10-%17 bandına kadar geriye gelmesi de Apple’ın, rekabet kurallarının getirdiği bir başka zorunluluk olarak masasında gündem maddesi olarak durmaya devam ediyor.

Ödeme sistemlerinde ise uygulanan komisyonun bu yasayla birlikte kaldırılması planlanıyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.