//

5-11 Temmuz Global Gündem

Global Gündem

Instagram’ın Yeni Uygulaması Threads, Elon Musk’ı Tedirgin Etmiş Görünüyor

Geçtiğimiz günlerde Meta(Instagram) piyasaya sürdüğü yeni uygulaması ile Twitter’a rakip olacak görünüyor. Birçok özelliği ile Twitter’ın görevini üstlenecek olan Threads, 24 saati doldurmadan 25 milyon kullanıcıya ulaştı. Threads’teki bu yükselişin ardından Twitter’ın CEO’su Elon Musk ve Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg arasında gerilim yükseldi. Musk, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda Zuckerberg için kullandığı ‘gavat’ ifadesi, sosyal medyada geniş yankı buldu. Musk, Zuckerberg’e kısa bir süre önce de kafes dövüşü teklifinde bulunmuştu.

Threads Hakkında

Threads, kullanıcılara anlık paylaşımlar ve topluluklarıyla iletişime geçmek için yeni ve ayrı bir alan sunuyor. Threads kişisel hesaplar, içerik üreticileri ve işletmeler dahil olmak üzere tüm Instagram hesap türleri tarafından kullanılabilecek. İnsanların Instagram hesaplarıyla kaydolabileceği Threads ile Meta, insanlara düşüncelerini pozitif ortamda paylaşabilecekleri paylaşabilecekleri bir alan sağlamayı amaçlıyor.

Threads’deki akış, hem takip edilen hem önerilen hesapların içeriklerini barındıracak. Paylaşımlar en fazla 500 karakter uzunluğunda olup bağlantı, fotoğraf ve en fazla 5 dakika uzunlukta video içerebilecek. Threads paylaşımları doğrudan Instagram Stories’de paylaşılabileceği gibi, diğer platformlarda da bağlantı olarak paylaşılabilecek.

Elon Musk, Mark Zuckerberg

Washington Üniversitesi Araştırmacıları Daha küçük ve Daha Ucuz LIDAR Teknolojisi Geliştirdi

LIDAR, “Işık Tespiti ve Uzaklık Tayini” anlamına gelen “Light Detection and Ranging” sözcüklerinin kısaltmasıdır. En yalın anlatımıyla; lazer ışınlarını kullanarak, nesnelerin, ölçüm aleti arasındaki uzaklığını ölçmeye yarayan bir uzaktan algılama teknolojisidir. LIDAR cihazlarının ışık hızında çalışabilmesi sayesinde ölçüm yaptığı alanı çok hızlı bir şekilde, yüksek doğrulukla ölçebilmektedir. Bu sayede, gerek topografik haritaların oluşturulmasında, gerekse diğer başka teknolojik çalışmalarda yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

LIDAR cihazlarının çevrelerini algılamaları için sensörlere ihtiyacı vardır ve LIDAR cihazları hareketli parçaları içinde barındırır.  Yakın zamanda ise Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Washington Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği (UW ECE)’nden bir araştırma ekibi, bir çip ile işlem yapabilen LIDAR cihazı oluşturmak için kuantum teknolojisini kullanmanın bir yolunu bulduklarını açıkladı. Bu yaklaşım ile birlikte LIDAR cihazları artık hareketli parça gerektirmiyor ve bu sayede eskiye nazaran hem daha küçük hem de daha ucuz.

 

LiDAR verilerinin başlıca kullanım alanlarından bazıları şunlardır:

  •  3 Boyutlu Modelleme
  • Yüzey Analizleri
  • Sayısal Arazi Modeli (SAM)
  • Sayısal Yükseklik Modeli (SYM)
  • Sınıflandırma işlemleri
  • Uzunluk, alan ve hacim hesaplamaları
  • Ulaşım Planlaması
  • Arkeoloji
  • Tarım ve Orman

LIDAR

 

 

Eski Bir Tesla Mühendisi Tarım İlacı Kullanmadan Yabani Otlar İle Mücadele Edebilmek İçin Otonom Robotlar Üretiyor

Eski bir Tesla mühendisi olan Rich Wurden ve eski Proofpoint ürün müdürü Kenny Lee, tarımda aşırı böcek ilacı kullanımına son vermek için Washington merkezli Aigen adında bir şirket kurdular. Firma şimdi tarım ürünlerinin gelişiminde olumsuz etkisi olan yabani otlar ve  botanik istilacıları belirlemek için gelişmiş bir bilgisayar görüş sistemi kullanarak tarım arazileri üzerinde saatte 3.2 kilometre hızında ilerleyebilen otonom robot Aigen Element‘i üretiyor. Aigen Element, yere yakın konumlandırılmış iki eksenli robotik kollarla tarım zararlısı yabani otları tohum oluşturmadan hemen önce araziden uzaklaştırabiliyor.

Tarım arazisinin boyutuna göre ölçeklendirilebilen robotlar 12 ila 14 saat kesintisiz olarak olarak çalışabiliyor. Bunu, içerisinde barındırığı lityum ferrofosfat piller ve hemen üzerinde konumlanmış güneş panelleri sayesinde yapabiliyor.

ABD Çevre Koruma Dairesi’nden elde edilen en son verilere göre, ABD’de pestisit* kullanımı için harcanan para, 2012 yılından bu yana yılda yaklaşık 1,1 milyar sterlinin üzerinde ve bunun yaklaşık %60’ını herbisitler* oluşturuyor. Aigen, robotlarının bunu azaltmaya yardımcı olabileceğine inanıyor.

*Pestisit; bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallar, bazı organik bileşenler, dezenfektanlar gibi maddelere ve yöntemlere verilen isim.

*Herbisit; yabancı otlarla mücadelede etmek için kullanılan maddelerin özel adı.

Aigen Element

 

 

BECU Fintech Yarışmasını Kazanan 3 Şirket Belli Oldu

BECU Fintech Kuluçka Merkezi, bu yıl 5’incisinin düzenlendiği yarışmada ikisi Seattle bölgesinden olmak üzere yarışmayı kazanan üç şirketi seçti. Yarışma, Washington’un en büyük kredi kooperatifi olan BECU ile Washington Üniversitesi’nin inovasyon kolu olan CoMotion’ın işbirliği ile Kuzeybatı Pasifik bölgesine daha fazla fintech girişimi çekmeyi hedefliyor. 2018 yılında başlatılan ortaklık, kuruluşundan bu yana 15 girişime ev sahipliği yaptı.

Katılımcı şirketler, UW’s Start-up Hall’daki CoMotion’s Labs Tech kuluça merkezinde bir yıllık üyelik kazanıyor. Ayrıca eğitimlere, etkinliklere ve BECU’nun network ağlarına erişim kazanabiliyorlar.

BECU startup

Yarışmayı kazanan start-up’lar ise şöyle:

  • My Financial TherapistSeattle merkezli girişim; bireylerin, kar amacı gütmeyen kuruluşların, yüksek öğretim kurumlarının ve işletmelerin “finansal hedeflerine ulaşmalarına ve finansal okuryazarlığı geliştirmelerine” yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş yol haritaları ve tavsiyeler oluşturan yapay zeka destekli bir uygulama geliştiriyor. Start-up, kurucu ve aynı zamanda şirketin CEO’su olan Dennis Williams tarafından yönetiliyor.

 

  • Nickels – Michigan merkezli girişim, beyaz etiketli* finansal yazılımıyla bankalar ve diğer kredi kuruluşlarının, maliyetlerini analiz edebilmesine olanak tanıyor. Bununla birlikte, harcama raporları aracılığıyla müşterilerinin üçüncü taraf kredi borçlarını yönetmesine de yardımcı oluyor. Start-up, kurucu ve aynı zamanda şirketin CEO’su olan Joseph Gracia tarafından yönetiliyor

 

  • Stakana, – Seattle merkezli girişim, kredi kooperatiflerinin ve “Community Bank” olarak adlandırılan yerel ve küçük çaplı bankaların hedef kitlelerini analiz edebilmesine, verilen hizmetlerin kişiselleştirilmesine ve müşteri kayıplarının nedenlerini belirlemesine yardımcı olmak için yapay zeka destekli analitik araçlar geliştiriyor. Start-up’ın CEO’su ve baş veri bilimcisi Nate Derby

*Beyaz etiket(White label), bir şirketin ürününü başka bir şirketten satın alması ve kendisininmiş gibi yeniden markalamasıdır. Nihai                ürünü tüketiciye satan şirket genellikle üretim sürecine dahil değildir.

BECU startup

 

 

 

İsveçli J12 Ventures Avrupa’daki Veri Ve Yapay Zeka Start-Up’ları için NEXUS Programını Başlattı

Sonbaharda başlayacak olan yedi haftalık program, katılımcılar arasından seçilmesi planlanan 7 ila 10 start-up’a 1 milyon Euro’ya varan yatırımın yanı sıra atölye çalışmaları ve mentorluk fırsatları sunuyor.

İsveçli VC, J12 Ventures, Avrupa’daki tohum öncesi ve tohum aşamasındaki veri ve yapay zeka girişimleri desteklemek için NEXUS adında altı haftalık bir program başlattı. İlk etap için en fazla on (7-10) start-up seçilecek ve her biri J12’den 1 milyon Euro’ya kadar yatırım alabilecek. İlk etap sonbaharda başlıyor.

Nexus programında yer almaya hak kazananlar, finansmanın yanı sıra Google DeepMind, MongoDB, Meta, GitHub ve Klarna gibi şirketlerden atölye çalışmaları, mentorluk ve her türlü network fırsatından yararlanabilecekler.

 

 

J12 Ventures

 

 

 

 

Volkswagen, Sürücüsüz Elektrikli Araçlarını Bu Ayın Sonunda Texas, Austin’de Test Etmeyi Planladıklarını Duyurdu

Volkswagen Perşembe günü yaptığı açıklamada, sürücüsüz elektrikli araçları bu ayın sonlarında Teksas’ta test etmeye başlayacağını duyurdu.

Alman otomobil devi, 2023 yılı sonuna kadar “Mobileye” ile geliştirilen otonom sürüş sistemleriyle donatılmış yaklaşık 10 adet ID Buzz elektrikli minibüsünü trafiğe çıkarmayı planladıklarını duyurdu. Bu minibüslerden ikisi Ağustos ayından önce teste başlayacak.

Sürücüsüz ID Buzz minibüsleri LIDAR, radar ve kamera sistemleriyle donatıldı. Volkswagen, araçların “coğrafi çitle çevrili(geofenced)” olduğunu, yani yalnızca şehrin sınırlı bölgelerinde çalışacaklarını söyledi.

Ancak şimdilik, test sırasında insan güvenliği için araç içerisinde sürücüler bulundurulacağı açıklandı.

Volkswagen’in ABD’deki otonom araç çalışmalarına liderlik eden yönetici Katrin Lohmann şirketin Austin filosunu genişletmeyi ve önümüzdeki üç yıl içinde en az dört ABD şehrinde daha test operasyonları eklemeyi beklediğini söyledi.

 

Volkswagen ID Buzz

 

 

 

Microsoft Çalışanlarını İşten Çıkartmaya Devam Ediyor

Microsoft; müşteri hizmetleri, destek ve satış departmanlarında bilinmeyen sayıda çalışanını işten çıkartmaya hazırlandığını duyurdu. 220 binden fazla kişiyi istihdam eden Microsoft, işgücü sayısında küçülmeye gitmeyi planlıyor.

Microsoft’un 2023 mali yılı 30 Haziran’da sona erdi. Microsoft’un yeni bir mali yıla başlarken bazı departmanlarını yeniden yapılandırmayı amaçlıyor.

Bir Microsoft sözcüsü yaptığı açıklamada, “Organizasyon ve iş gücü düzenlemeleri, işimizi yönetmenin gerekli ve önemli bir parçasıdır. geleceğimiz, müşterilerimiz ve ortaklarımız için stratejik büyüme alanlarına öncelik vermeye ve yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Microsoft en son 18 Ocak’ta global çapta 10 bin’den fazla çalışanıyla yollarını ayırmıştı.

Microsoft

Plastik Geri Dönüşümünde Devrim Yaratmayı Hedefleyen Girişim DePoly, 13.8 Milyar Dolar Topladı

Plastik kirliliği sorunu, hepimizi yakından ilgilendiren global bir sorun haline geldi. Bu problemin üstesinden gelmek için ise bir Deep Tech şirketi olan DePoly kimyasal geri dönüşüm yoluyla plastiğin yarattığı kirlilikten kurtulmayı hedefliyor.

Merkezi İsviçre’de bulunan DePoly, ambalaj ve tekstil endüstrisine odaklanma hedefiyle, bir tohum finansman turunda yoğun talep görerek 13,8 milyon dolar topladığını duyurdu.

Dünya her yıl 400 milyon tonun üzerinde plastik üretiyor ancak bunun %10’dan azı geri dönüştürülüyor. Önemli bir çoğunluk, çevreye zarar vererek imha ediliyor  ya da bunun için düşünülmüş depolama merkezlerinde tutuluyor.

DePoly’nin bu soruna yönelik yenilikçi yaklaşımı, öncelikle fosil yakıtlardan elde edilen her tür PET plastiği ve polyester tekstili ana ham kimyasal bileşenlerine dönüştürmeyi amaçlıyor. Bu bileşenler daha sonra, sürdürülebilir döngüsel plastik ekonomisinin oluşmasını sağlayacak yüksek kalitede plastik ürünler yaratmak için sektöre geri satılıyor.

Yatırım turu; Beiersdorf, Infinity Recycling, CIECH Ventures, Angel Invest’in ek katılımıyla BASF Venture Capital ve Wingman Ventures tarafından ortaklaşa yönetildi.

Depoly

 

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Kerem Seleoğlu

ODTÜ işletme öğrencisi Kerem Seleoğlu, Girişim Haberleri bünyesinde içerik üreticiliği yapıyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.