Sürdürülebilirlik Üstüne Çekilmiş 7 Belgesel

Sürdürülebilirlik

İnsanlık alemi olarak dünyada meydana gelen küresel ısınma, iklim krizi, sağlık krizi, kirlilik ve tehlike yaratan daha pek çok konuya aşina olmak durumundayız. Tıpkı gezegenin karşı karşıya kaldığı sorunlar gibi insanların ve hayvanların da yüzleştiği, duyarlılık ve değişim gerektiren birçok mesele var. Fakat hem tüm bunların etkilerini azaltmak, hem de daha sağlıklı ve duyarlı bir yaşam sürmek mümkün. sürdürülebilirlik bu açıdan bilinmesi gereken bir kavram.

 

Bu yazımızda kişisel bilincimize katkısı olacağına inandığımız 7 sürdürülebilirlik temalı belgeseli sizlerle paylaşacağım.

 

1. Cowspiracy: The Sustainability Secret

Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik temalı ilk belgeselimizde, küresel ısınma, doğal yaşamın yok oluşu, kirlilik ve dünyada dramatik etkilere sebep olan daha pek çok unsur ‘Cowspiracy: Sürdürülebilirliğin Sırrı’ belgesel yapımcıları Kip Andersen ve Keegan Kuhn tarafından çarpıcı bir şekilde ele alınıyor. Tüm bunların yanı sıra büyük ölçekli fabrika çiftçiliği ve et tüketiminin dünya üzerindeki yok edici etkilerini ve böylesine yıkıcı bir endüstrinin çevre örgütleri tarafından gündeme getirilmeme sebeplerini irdeliyor.

2. Waste Land

Sürdürülebilirlik

2010 Berlin İnsan Hakları Ödülü, Panorama–İzleyici Ödülü, 2010 Seattle En İyi Belgesel ve 2010 Sundance İzleyici Ödülü’nün sahibi olan Waste Land, insan ruhunun güzelliğiyle sanatın dönüştürücü gücünü vurgulayan bir belgesel. Tanınmış sanatçı Vik Muniz’in Brooklyn’deki evinden Rio de Janerio’nun dışında yer alan dünyanın en büyük çöplüğü Jardim Gramacho’ya gider. Çevreden topladığı malzemelerle kendi sanatını yapan Vik, bu çöplükte toplayıcılık yapan insanların hayatına dahil olur ve sanatına onlarla birlikte geri dönüşüme uygun atıklarla devam eder. Eleştirmenlerden “Belgesellerin Slumdog Millonaire’i” olarak tanımladığı Waste Land oldukça ilham verici ve dokunaklı bir belgesel.

3. Océans

Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik temalı bir diğer belgeselimiz su altı dünyasının kaybolan güzellikleri üzerine çekilen Fransız yapımı belgesel sunduğu hayranlık uyandıran görsel şölenin yanı sıra ekolojik bir dramaya ışık tutuyor. Yüksek kaliteli yakın çekimler ve su altı derinliklerindeki seslerle zengin olan belgeselde okyanusta yaşayan değişik ve nadir canlılarının eşsiz güzelliklerin yanı sıra bu güzellikleri korumak ve canlı türlerinin yaşaması ve neslinin devam için insanlığa ders niteliğinde kesitler de yer alıyor.

4. Planet Earth

Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik temalı bu belgeselimiz, BBC yapımı bir doğa belgeseli olan Planet Earth, izleyici sayısı milyarları bulan Emmy Ödüllü bir yapım. Her bölümünde mağara, dağ, çöl ve kutuplar gibi farklı konular işlenen belgesel, 11 bölümden oluşuyor ve yaşadığımız dünyanın farklı bir boyutunu ve güzelliklerini gösteriyor.

 

5. The Cove

Sürdürülebilirlik

Japonya-Taiji’de gösteri ve yemek amaçlı avlanan yunusların dramının anlatıldığı belgeselde yapılan yunus katliamı ve işlenen vahşet gözler önüne seriliyor. 60’larda yayınlanan Flipper dizisinde Flipper rolündeki 5 yunusu eğiten Ric O’Barry’nin Flipper’ı eğiterek başlattığı gösteri sektörünü yıkmak için büyük bir mücadele veriyor. Ünlü yunus eğitmeni Ric O’Barry liderliğindeki bir grup aktivistin dehşet bir verici hayvan istismarını ve insan sağlığı için ciddi bir tehdidi ortaya çıkarmak için Japonya-Taiji’de bir koya sızdığı bu belgesel, yunusların okyanuslardan gelen yardım çağrısı tüm dünyaya duyurup insanlığı harekete geçirmeyi hedefliyor.

6. The 11th Hour

Sürdürülebilirlik

Başrolünde çevre aktivisti, Birleşmiş Milletler iklim değişikliği elçisi ve Oscar ödüllü oyuncu Leonardo Di Caprio’nun rol aldığı The 11th Hour, “daha az tüketimle daha uzun yaşam” temalı bir belgesel. Küresel ısınmaya sebep olarak insanlığın kendi yaşam alanını yok edişi ve kendini intihara sürükleyişini gözler önüne seren belgeselde insanlığın var olma mücadelesiyle yarattığı endüstri, bilim ve tıp gibi alanların yaşama fayda sağladığı kadar tehdit eder hale gelişini açıklıyor.

Belgesel, yok olan tür sayısında ulaşılan rekor sayılarla birlikte susuzluk, açlık, sel, aşırı yağış, kasırga ve asit yağmuru gibi olaylar dünya tarihinde görülmüş en tehlikeli seviyeye ulaşırken insanlığın ekosistemde yarattığı etki ve dünyanın kaderini nasıl değiştirebileceğine ışık tutuyor. Ayrıca Sovyetler Birliği başbakanı Mikhail Gorbachev, tanınmış bilim adamı Stephen Hawking, sürdürülebilir tasarımcılar David Mau ve William McDonough gibi 50’yi aşkın bilim adamı, düşünür ve lider ile gezegeninin yüzleştiği en önemli sorunlar tartışılıyor.

7. Minimalism: A Documentary About the Important Things 

Sürdürülebilirlik

2009 yılında daha az şeye sahip olduğu bir hayatın peşinden gitmeye karar veren Joshua Fields Milburn, bir sonraki sene ise arkadaşı Ryan Nicodemus ile birlikte bir websitesi kurar. “Minimalist” yaşam tarzlarını daha fazla insana tanıtmak için çıkdıkları bu yolculuk; yazılar, podcast’ler ve son olarak da bu belgesel ile devam ediyor. 2016 yılının en iyi belgesellerinden biri olarak kabul edilen Minimalism: A Documentary About the Important Things, farklı hayatlara sahip olan fakat hepsi minimalizmi benimsemiş çok sayıda insan ile yapılan röportajlardan oluşuyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Sürdürülebilirlik Yazılarımız İçin Buraya Tıklayınız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.