Sürdürülebilir Tarım Pratikleri ve Toprağı Korumak

 

Sürdürülebilir Tarım Nedir?

Dünya, tüm canlılar için eşsiz kaynaklar sunan harika bir yuva olsa da bu kaynaklar sonsuz değildir. Sürdürülebilir tarım tam da bu noktada bu kaynakların korunması ve olabilecek en verimli şekilde kullanılması amacıyla hareket ederek ve günü kurtaran çözümler yerine uzun vadede fayda sağlayarak, doğanın ve tüm canlıların hayatınının devamlılığını amaçlayan çözümler sunar.

Sürdürülebilir tarım, bir yandan tarımda verimliliği korurken diğer yandan da çevreye verilen zararı azaltarak kısa ve uzun vadede ekonomiyi canlı tutmayı, tarımla uğraşanların yaşam kalitesini yükseltmeyi de amaçlamaktadır. Tüm bunların dışında, sürdürülebilir tarım; yeterli ve kaliteli gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimi, tarım yapılan arazinin, çiftçilerin, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunmasını geliştirecek sistem ve uygulamaları da içermektedir.

1977 tarihli ABD Ulusal Tarımsal Araştırma, Yayım ve Öğretim Politikası Yasası’nda sürdürülebilir tarım hedeflerinden şu şekilde bahsedilmektedir: insan gıda ve lif ihtiyaçlarını karşılamak, çevresel kalitenin ve tarım ekonomisinin dayandığı doğal kaynak tabanının geliştirilmesi, yenilenemeyen kaynakların ve çiftlikteki kaynakların en verimli şekilde kullanılması ve gerektiğinde doğal biyolojik döngülerin ve kontrollerin entegre edilmesi, çiftlik operasyonlarının ekonomik uygulanabilirliğini sürdürmek, bir bütün olarak çiftçilerin ve toplumun yaşam kalitesini artırmak.

 

Sürdürülebilir Tarım Nasıl Uygulanır ve Uygulamaları Nelerdir?

Efektif çalışan bir sürdürülebilir tarım sistemi, gelecek nesil çiftçilerini destekler, çalışanları ile adil anlaşmalar kurar, ırksal eşitliği ve adaleti savunur, herkes için sağlıklı besine ulaşma imkanı yaratır, ve insanlar ile toplulukların çıkarlarını şirketlerin çıkarlarına karşı önceler. Teori ve pratikle birlikte çalıştırıldıklarında, sürdürülebilir olmayı başaran tarım pratiklerine göz atalım.

  • Toprağı Boş Bırakmamak

Sürdürülebilir tarım için en önemli nokta, toprağı boş bırakmak yerine dönüşümlü ekim yapmaktır. Çünkü yabancı otlar toprağın verimini olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun önüne geçmek için farklı bitki türleri ekmek ve toprağı bu şekilde beslemek gerekir. Örtü bitkileri ve çok yıllık bitki ekmek. Yonca, çavdar veya tüylü fiğ gibi örtü bitkileri, aksi halde toprağın çıplak kalacağı sezon dışı dönemlerde ekilirken çok yıllık bitkiler toprağı kaplar ve yaşayan köklerin sene boyunca toprakta kalmasını sağlar. Bu ekinler erozyonu önleyerek, gübre ve ilaç ihtiyacını azaltarak toprağı korur ve toprak sağlığının gelişmesini sağlar.

  • Çeşitliliği Arttırmak

Bazı çiftçiler her yıl düzenli olarak aynı ürünü ekerler. Çünkü bu ürünün bakımı üzerine bilgi sahibidirler ve böyle bir pazarları vardır. Bu noktada ana ürünü değiştirmek yerine aynı bitkinin farklı türlerini ekmek sürdürülebilir tarım açısından da fayda sağlayacaktır.  Çok çeşitlilikte ekin ekmek, toprak sağlığı ve zararlı böcek kontrolü gibi pek çok faydaya sahip. Birlikte ekim (aynı bölgede karma ekin yetiştirmek) ve birden çok yılı kapsayan kompleks ekin rotasyonları gibi pratikler bu açıdan dikkate değer.

  • Toprağı Sürmeyi Azaltmak ya da Tamamen Ortadan Kaldırmak

Geleneksel çiftçilik yöntemlerinde toprağı sürmek (geleneksel pulluklama) önemli bir hazırlık aşamasıdır. Bu sayede yabani otlar temizlenirirken bir yandan da tarla ürün için hazır hale gelir ancak ne yazık ki bu uygulama,  toprağın azalmasına da sebep olmaktadır. Tarlayı sürmek yerine, azaltılmış toprak işleme veya toprak işlemesiz tarım yöntemleri tercih edilebilir. Bu yöntemlerde tohum direkt toprakla buluşur. Böylece erozyon önlenir ve toprak daha verimli hale gelebilir.

sürdürülebilir tarım

 

  •  Tarım İlacı Kullanımının Azaltılması

Tarım ilacı kullanımı hem ürüne hem de doğaya zarar verir. Bitkileri korumak için tarım ilacı kullanmak yerine, bazı doğal çözümlere başvurulabilir. Örneğin, bazı böcek ve kuş çeşitleri bitkilere zarar veren canlıları önleyerek doğal bir koruma sağlayabilmektedir. Bitkilere zarar verecek hayvanları kontrol altına almak için toprağa faydalı böcekler salmak tarım ilacı kullanmaya nispeten daha sürdürülebilir bir çözüm olacaktır. Bu yönteme birleşik zararlı organizma denetimi (integrated pest management, IPM) adı verilir. IPM yöntemi sayesinde zararlı organizma popülasyonu sistematik olarak kontrol altında tutulabilir. Bunun yanı sıra, yapay gübre yerine büyükbaş ve küçükbaş hayvanların dışkılarını kullanmak daha çevreci bir çözüm olacaktır.

sürdürülebilir tarım

 

  • Gıda Atıklarını Azaltmak

Marketten aldığımız yiyecekler tüm yiyecek tedarik sistemini etkiler. Toprağı desteklemenin en kolay yollarından biri daha az çöp çıkartacak ve daha sürdürülebilir besin çeşitlerine yönelmektir. Alışveriş sepetine attığımız tüm yiyecekler toprağın, suyun, besin maddelerinin ve enerjinin üretilmesini gerektirir. Daha fazla tüketerek ve daha az atarak, değerli besinlerin çöplük alanlarına girmesini önleyebiliriz.

  • Toprak Ölçümü Yaptırmak

Bitkilerimizi veya bahçemizi gübrelemek istiyorsak, böyle bir uygulama yapmadan önce toprakta hangi besinlerin bulunduğunun bilinmesi gerekir. Böylece daha az gübre uygulanarak, tasarruf edilmesi de sağlanmış olur. Bunun da en basit ve etkili yolu toprak analizi yaptırarak toprağımızın hangi besinlere ihtiyacı olduğunu saptamaktır.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Sürdürülebilir1Dünya Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.