/

Sundar Pichai Kimdir?

Sundar Pichai
Sundar Pichai

Sundar Pichai Hayatı

Sundar, 10 Haziran 1972 yılında Hindistan’ın eski adıyla Madras ( günümüzde Chennai) şehrinde Lakshmi ve Regunatha Pichai çiftinin çocukları olarak dünyaya geldi. Babası bir İngiliz şirketi olan GEC’ de elektrik mühendisi ve annesi ise stenograftı. Stenograf nedir? diye düşünebilirsiniz. Stenograf, mecliste yapılan konuşmaları steno daktilosu ile yazıya aktarır. İhtiyaca ve talebe göre, daha sonra steno alfabesiyle yazılmış metinleri normal alfabeyle tekrar yazabilir.
Chennai’nin Ashok Nagar bölgesinde yer alan ve sadece iki odalı bir evde büyüyen Pichai, ortaokul ve liseyi bu şehirde tamamladı. Hindistan’ın çok fakir bir ülke olmasından ve Sundar’ın ailesinin durumu da genele baktığımızda iyi olmadığından dolayı zor bir çocukluk geçirdi. Fakat onun hayallerinin önündeki engelleri tek tek aşacaktı. Okumak ve çok iyi yerlere gelmek istiyordu.
Tüm bu yoksulluğa rağmen IIT Kharagpur’da (Hindistan Teknoloji Ensütitileri) Metalürji mühendisliği eğitimi aldıktan sonra 1993’te mezun oldu. Sonrasında Stanford Üniversitesi’nden malzeme bilimi ve yarı iletken fizik yüksek lisans eğitimi için burs kazandı. Ve bununla beraber hayallerine bir basamak daha yaklaşarak  lisans eğitiminden sonra şuanki mesleğinin temellerinden biri olan Pensilvanya’daki Wharton School’da işletme yönetimi yüksek lisansı yaptı.

Sundar Pichai
Sundar Pichai

Sundar Pichai – Nasıl Google CEO’su oldu?

Pichai, Applied Materials’da mühendislik ve ürün müdürü olarak çalışmaya başladı ve daha sonra McKinsey & Company’ye yönetim danışmanı olarak katıldı.
Sundar Pichai, Google’a 2004 yılında yönetici olarak katıldı. Bu hamle Google için büyük bir gelişmeydi. Google Chrome ve Chrome OS dahil olmak üzere Google’ın istemci yazılım ürünleri üzerinde çalıştı. Google Drive aynı zamanda Sundar Pichai’nin buluşudur.
Chromebook, Pichai’nin 2009’da Chrome OS’nin bir tanıtımını yapmasının ardından 2011’de deneme ve test için piyasaya sürüldü. Chromebook, 2012’de resmi olarak halka sunuldu. 13 Mart 2013’te Pichai, denetlediği Google ürünleri listesine Android’i ekledi. Android ile ilgili her şey daha önce Andy Rubin tarafından yönetiliyordu. Bu anlamda Sundar Android’in de hızla yükselmesini sağladı.
Pichai’nin ekibi, Google Chrome tarayıcısının geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı, onu icat etmedi, ancak aktif geliştirmeye dahil oldu ve ardından onu en yaygın kullanılan web tarayıcısına dönüştürdü. Sundar Pichai, 10 Ağustos 2015’te Google’ın CEO’su oldu. Göreve getirilmesi, onun gözetimi altında piyasaya sürülen çeşitli ürünlerin başarısına ve örnek niteliğindeki karar verme becerilerine borçludur.
Google’ın yaptığı şeyler sadece internet hizmetleriyle sınırlı kalmıyor. Robot uçak üretimi, askeriye ile işbirliği, Android’in yeni sürümüyle ilgili çalışmalar da yaptığı işlerden bazıları fakat Google bunun sorumluluğunu kendileriyle beraber Alphabet yönetim kuruluna taşıdılar. Sundar’ın sorumluluğu sadece Google’ın internet hizmetleri.

Sundar Pichai Aile Yaşamı?

Sundar Pichai, Anjali Pichai ile evlidir. Anjali, Sundar’ın IIT Kharagpur’daki sınıf arkadaşıydı.

Anjali Pichai ve Sundar Pichai
Anjali Pichai ve Sundar Pichai

Kiran Pichai adında bir erkek ve Kavya Pichai adında bir kız olmak üzere iki çocuğu var. Çift, Los Altos tepelerinde kalmaktadırlar.
Pichai ailesi, dikkat çekmemeleri ve sakin bir yaşamla tanınmaktadırlar.

Children of Sundar Pichai - Kiran and Kavya
Children of Sundar Pichai – Kiran and Kavya

Pichai’nin tahmini net değeri yaklaşık 600 milyon dolar ve dünyanın en çok kazanan yöneticileri arasında yer alıyor.

Pichai’nin yolculuğu birçokları için ilham kaynağıdır. Hindistan’da mütevazi bir ailede büyümekte ve en büyük organizasyonlardan birinin CEO’su olmaya kadar, sıkı çalışmanın ve samimiyetin uygun bir örneğidir. Sundar bir keresinde bir röportajda şunları söylemiştir:

“Hayatımın sadeliği vardı, bu da günümüz dünyasıyla karşılaştırıldığında çok iyiydi. Kiracılarla paylaşılan bir çeşit mütevazı evde yaşadık. Oturma odası katında uyurduk. Büyüdüğüm zaman kuraklık oldu ve kaygılarımız oldu. Şimdi bile yatağımın yanında bir şişe su olmadan uyuyamıyorum. Diğer evlerde buzdolapları vardı ve sonunda bir tane aldık. Bu çok büyük bir şeydi.”

Google CEO’su 2020’nin giden öğrencilerine hitaben yaptığı konuşmada, böyle kasvetli anlarda umut bulmanın zor olsa da bu zor zamanlarda edinilen bilgileri kutlamanın önemli olduğunu söyledi. “Kazanacaksın,” diye vurguladı.

İşte Sundar Pichai’nin söyledikleri:

 “Bunun hiçbirinizin hayal ettiği mezuniyet töreni olduğunu düşünmüyorum. Kazandığınız tüm bilgileri kutlamanız gereken bir zamanda, kaybettiğiniz şeyler için yas tutuyor olabilirsiniz: planladığınız hamleler, kazandığınız işler ve sabırsızlıkla beklediğiniz deneyimler. Böyle kasvetli anlarda umut bulmak zor olabilir.”

“Açık ol, sabırsız ol, umutlu ol. Bunu yapabilirseniz tarih, 2020 Sınıfı’nı kaybettiklerinizle değil, değiştirdiklerinizle hatırlayacaktır. Her şeyi değiştirme şansın var. Yapacağınız konusunda iyimserim.”

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer #Başarı hikayeleri yazılarımız İçin tıklayınız.

Eray Avcı

Kendimi arıyorum, yoldayım, tadını çıkarıyorum

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.